<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Laget skulpturer av ambassadegjerde

Kunstneren Jorge Otero-Pailos har laget kunst av det som tidligere var gjerdet rundt den amerikanske ambassaden i Oslo. Nå skal skulpturene vises på kunstmessen Frieze i London, og er også for salg.

Gjerdekunst: Det som tidligere var gjerdet rundt den amerikanske ambassaden i Oslo, har blitt til skulpturen “Biosignature Preservation”, som i disse dager kan sees i Regent’s Park i London. Foto: George Darrell. ©Jorge Otero-Pailos og Holtermann Fine Art.
Eiendom

Etter terrorangrepet i New York 11. september 2001 ble det satt opp et ekstra sikkerhetsgjerde rundt den amerikanske ambassaden ved Slottet i Oslo. Som kjent flyttet amerikanerne så til et nybygg på Huseby utenfor sentrum for noen år siden. 

Nå har den spansk-amerikanske kunstneren Jorge Otero-Pailos laget en serie skulpturer av det nevnte sikkerhetsgjerdet. Et av de største verkene vises i disse dager i Regent’s park i London, som en del av den anerkjente kunstmessen Frieze. Åtte av de andre kan man se og kjøpe hos Holtermann Fine Art i samme by. 

– Prisene starter på 30.000 dollar. Det holder vel å si det sånn? sier Marianne Holtermann, som driver London-galleriet.

Prisene starter på 30.000 dollar. Det holder vel å si det sånn?
Marianne Holtermann

Det vil si at skulpturene koster fra ca. 260.000 kroner og oppover.

– Kunstneren har laget 51 unike skulpturer av gjerdet. Det er antallet stater i USA, pluss Washington D.C, forteller Holtermann.

Kunstprosjekt i tiden: Gallerist Marianne Holtermann selger skulpturer i London laget av gjerdet rundt den gamle amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: George Darrell. ©Jorge Otero-Pailos og Holtermann Fine Art.

Trukket frem av Artnet

Skulpturene, som er kalt “American Fence”, selges via ulike gallerier. Fire er solgt og én er gitt bort i gave. I skrivende stund har Holtermann akkurat åpnet utstillingen i sitt galleri med de åtte skulpturene, som er opptil en meter høye. Foreløpig har kjøperne sittet på gjerdet – ingen av dem er solgt ennå.

– Nå er det akkurat 20 år siden 9/11, sier Holtermann, med henvisning til terrorangrepet i USA. 

– Jorges kunstnerskap utforsker hvordan objekter hjelper til med å bære minner, sammenhenger og historie videre gjennom livets faser, sier hun.

Den norske galleristen har også fått med et niende verk fra kunstnerens serie “American Fence” med på noe som heter Frieze Sculpture. Frieze er en av de mest prestisjetunge samtidskunstmessene i verden, og pågår i London fra 15. til 17. oktober. I forkant av den vises endel store skulpturer i Regent’s Park. Kunstavisen Artnet trekker frem Otero-Pailos’ verk blant flere det er verdt å få med seg i parken:

“En annen bemerkelsesverdig debut er bevaringskunstneren Jorge Otero-Pailos’ ‘Biosignature Preservation’ (del av serien “American Fence", red. anm.) fra 2019. Det er gjenbruk av sikkerhetsgjerdet som ble satt opp rundt den amerikanske ambassaden i Oslo etter 9/11, og som skal forestille forvrengte jernstenger etter bombeeksplosjoner eller naturkatastrofer,” skriver avisen.

Sitter ikke på gjerdet: Ivar Tollefsen kjøper og kjøper eiendom, men han har donert det som senere har blitt kunst. Foto: Håkon Sæbø

Donert av Fredensborg

Eiendomsinvestor og mangemillardær Ivar Tollefsen, som du også kan lese om i forbindelse med listen over Norges 400 rikeste i denne utgaven av Kapital, har hatt en ikke ubetydelig finger med i spillet. 

– Fredensborg donerte gjerdet til kunstneren, forteller Holtermann.

Fredensborg donerte gjerdet til kunstneren.
Marianne Holtermann

 I 2017 ble det kjent at Tollefsen og hans selskap Fredensborg kjøpte det tidligere ambassadebygget for 480 millioner kroner. Han planlegger blant annet ølservering på taket og håper å åpne neste år. 

Galleri i London

Gallerist og kunstformidler Marianne Holtermann flyttet til utlandet for flere tiår siden, etter at hun traff en brite. I 2019 startet hun eget galleri i Cork Street i Mayfair i London, gaten der den svært kjente kunstsamleren Peggy Guggenheim i sin tid avholdt visninger. Gjennom årene har Holtermann jobbet med store internasjonale kunstnere som Tony Cragg, Michael Craig-Martin og Tony Oursler. 

Holtermann har også omsatt verk av verdensnavn som Georg Baselitz, Anselm Kiefer og Gerhard Richter. I vår var hun aktuell med utstillingen Ink and Steel, som inkluderte arbeider av Antony Gormley og Charles Ray, sistnevntes verk lånt ut fra Astrup Fearnley Museet. Hun har også deltatt på Frieze tidligere, da med verker av den norske feministen Sidsel Paaske.