<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Grei kok: Hytter i skjærgården selges fortsatt til høye summer, ifølge meglerne. Denne fritidsboligen til salgs på Storholmen i Mefjorden kan bli din for 25 millioner kroner. Foto: Karl Filip Kronstad/Eiendomsmegler 1

Sjøhytte gikk 50 prosent over prisantydning

Hverken skyhøye konsumpriser, et stadig dårligere utvalg eller økende priser i fritidsboligmarkedet er tilsynelatende nok til å ta livet av den norske hyttedrømmen. Nylig gikk en hytte på Sørlandet 50 prosent over prisantydning.

– Vi har generelt god fart i salg av hytter nå, men det er et selgers marked med altfor få objekter til salgs. Det har vi også sett under pandemien, fordi mange vil kjøpe i trygge Norge, sier Gustav J. Sædberg i Privatmegleren Sædberg og Lian, som i en årrekke har solgt fritidseiendommer i Agder.

Eiendomsmegleren opplever at hyttene som ligger ute nå selges unna.

– På mandag solgte vi en hytte til tre millioner kroner i Lillesand. Den hadde fem stykker på visning i helgen, og gikk for prisantydning. Det er god respons i markedet. Det er ikke slik at alle blir rammet av økte konsumpriser, noen har fortsatt midler til å kjøpe hytte i Norge, mener Sædberg.

Også hytter i høyere prisklasser skal angivelig selges raskt. Nylig solgte Sædberg en fritidsbolig for rundt 20 millioner kroner som gikk over prisantydning etter budrunde, hvor det var “en god del som konkurrerte”. Og for noen uker siden solgte han en fritidsbolig til 15,5 millioner kroner, som lå ute med prisantydning på 10,5 millioner kroner.  

Høyere krav: Hyttemeglere som Gustav J. Sædberg opplever at folk har stadig høyere krav til standarden på sommerhytta. De vil nå gjerne ha god strømtilgang, bilvei, internett, innlagt vann/dusj og helst toalett inne. Foto: Privatmegleren Sædberg og Lian

– Den hadde 150 stykker på interesselisten, og ble solgt for 15,5 millioner etter budrunde. Det er et signal om at det fortsatt er god interesse i markedet i de ulike prisklassene, sier Sædberg.

Det eneste som uroer hyttemegleren, er mangel på objekter. Den dyreste fritidsboligen han har liggende ute nå har prisantydning på 6,5 millioner kroner, og Sædberg forteller at de sliter med å få inn flere objekter. 

– Hadde jeg hatt noe som lignet den fritidsboligen som gikk til 15,5 millioner, hadde jeg kontaktet de 149 andre på interesselisten. Det er mange som vil kjøpe, sier Sædberg.

En eksklusiv mangelvare

En av utfordringene, tror han, er at mange sjøhytter aldri når det åpne markedet. 

– I dag har jeg vært på tre hytter, hvor de første to nok gjøres opp internt i familiene, og hvor den tredje vurderer å gå ut i markedet hvis han får en akseptabel pris. Får han ikke det, vil han beholde, fordi han trives greit i hytta og må ikke selge nå, sier Sædberg.

Hyttedrømmen lever: Det er fortsatt mange som vil ha sommer i skjærgården, til tross for åpne landegrenser. Som på denne hytta på Kjønnøyaveien 93, som selges av Henrik Tangen i Krogsveen avd. Bamble. Foto: Karl Filip Kronstad/Kron Media

Hyttemegleren opplever at mange ikke har et ønske om å selge fritidsboligen om dagen, og når det skjer interne transaksjoner i familiene, blir det færre objekter til salgs i markedet. Hytter og fritidsboliger ved sjøen er, og vil nok alltid være, et knapphetsgode, fordi det er begrenset med plass og byggemuligheter i strandsonen. Og med færre objekter til salgs kan prisene gå videre opp.

Eiendom Norge presenterte nylig sin fritidsboligprisstatistikk for første halvår 2022. Ifølge rapporten steg prisene for alle fritidsboliger her til lands med 15,6 prosent første halvår i år målt mot fjoråret, mens segmentet sjøhytter steg med hele 19 prosent.

– Dette er den sterkeste veksten vi har sett dette tiåret. Snittprisen på norske fritidsboliger har steget betydelig målt med samme periode i fjor, særlig på sjøhytter, sier Erik Lundesgaard, sjef for kommunikasjon og politikk i Eiendom Norge, til Kapital.

Dyrest: Denne fritidseiendommen på Tjøme, som etter nesten 100 år i samme familie ligger ute i det åpne markedet, er for tiden også dyrest på Finn.no med en prislapp på 50 mill. kr. Faksimile: Finn.no
Dyrest: Denne fritidseiendommen på Tjøme, som etter nesten 100 år i samme familie ligger ute i det åpne markedet, er for tiden også dyrest på Finn.no med en prislapp på 50 mill. kr. Faksimile: Finn.no

Location, Location, Standard

Det ligger i skrivende stund omkring 3.700 hytter og fritidsboliger til salgs på Finn.no, hvorav cirka 1.000 er kategorisert “ved sjøen”, spredt over hele Norge. 

Den aller dyreste hytta til salgs for øyeblikket ligger på en odde på Tjøme, med kun 137 kvm innvendig boltreplass fordelt på en “enkel” fritidsbolig og et anneks som er innredet, men ikke godkjent til beboelse. Det er en av Tjømes største fritidseiendommer som, etter nesten 100 år i samme familie, er ute i markedet. Den har innlagt strøm, vann fra brønn og gråvann ut til terreng – alt til den nette sum på 50 millioner kroner. Hytta kan dog skilte med en 24 måls tomt ved innseilingen til det eksklusive hytteområdet Røssesundet i Oslofjorden.

Kragerø: Denne fritidseiendommen på Risøy i Kragerø er nest dyrest på Finn.no for øyeblikket. For 40 mill. kr får du bl.a. tre hytter, et innredet båthus, sjøbod, privat strand og flere brygger. Faksimile: Finn.no
Kragerø: Denne fritidseiendommen på Risøy i Kragerø er nest dyrest på Finn.no for øyeblikket. For 40 mill. kr. får du bl.a. tre hytter, et innredet båthus, sjøbod, privat strand og flere brygger. Faksimile: Finn.no

Men selv om beliggenhet alltid vil være noe av det viktigste ved kjøp av fritidseiendom, rapporterer meglerne at folk stiller stadig høyere krav til standard.

Er du villig til å kjøre til Kragerø, kan du muligens få litt mer “hytte” for pengene. Nest dyrest på Finn.no er en annen skjærgårdsdrøm på 130 mål beliggende på Risøy, med tre separate hytter, privat strand, flere brygger og badehus. Innlagt vann og strøm, primærrom på over 300 kvm med 22 sengeplasser, samt parkeringsplass på fastlandet får man også med på kjøpet. For dette må du “bare” ut med 40 millioner kroner.

Båtplass: Eiendomsmegler Tore Solberg opplever at det er vanskeligere å få tak i båtplass, og at de sjøhyttene som kan tilby dette er spesielt attraktive nå. Foto: Eiendomsmegler 1 Sandefjord

Sommersalget står for tur

Har du et tak på 25 millioner kroner, kan du få en annen skjærgårdsperle på Storholmen i Mefjorden lenger nord i Oslofjorden. Hytta selges av Tore Solberg i Eiendomsmegler 1, som i likhet med de andre hyttemeglerne Kapital har vært i kontakt med, merker effekten av et lavt antall sjøhytter i markedet. 

– Folk er villige til å gi en god pris for det de synes er bra, men det de ikke føler er helt topp faller igjennom, sier Solberg.

Han har opplevd at noen hytter har gått under prisantydning, og tror det skyldes at selgere ble kravstore da de så hvor store summer hyttene gikk for under pandemisomrene, men at det ikke betyr at markedet ikke fortsatt er bra.

– Vi har vært for grådige og satt opp prisen for mye. Forventningene til selgere og meglere har vært for høye. 

Startet bra: Eiendomsmegler Henrik Tangen i Krogsveen Bamble forteller at sesongen for sjøhytter startet rekordtidlig i år, med heftige budrunder, høye priser og mange salg. Nå har tilbudssiden krympet inn igjen. Foto: Krogsveen Bamble

Henrik Tangen i Krogsveen avdeling Bamble, som også opplevde en god vår med mange salg og “heftige budrunder hvor alt gikk over prisantydning”, tror den krympende tilbudssiden gir en negativ salgseffekt på de objektene som ligger ute. 

– Mange som er på hyttejakt har en viss reisevei når de kommer for å se på aktuelle objekter. De vil gjerne se på flere av gangen. Så når utbudet er lavt, daler ofte interessen, fordi det blir mindre aktuelt å dra langt for å kun se på én hytte, sier han.

Men Tangen tror markedet vil ta seg opp igjen i sommer.

– Det som ikke er solgt nå, kan få et oppsving i ferien. Da blir det mye folk i området, og veien til visning er kort. Det gir ofte sommersalg.

Inside
Eiendom