<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Full frys i luksussalget

Landets eiendomsmeglere melder om trått føre i fjellet, også i det øvre prissjiktet. Selgerne av de dyreste hyttene må ikke selge, og kjøperne sitter på gjerdet i påvente av enda lavere priser.

Norefjelltunet 153, 3536 Noresund Foto: Finn.no
Eiendom

På denne tiden i fjor ramlet det inn storsalg etter storsalg. I år synes luksussegmentet i fjellheimen å gå langt tregere. Kapitals oversikt over hyttemarkedet viser både færre gjennomførte storsalg og færre objekter til salgs, og flere meglere innrømmer at kremobjektene uteblir. For øyeblikket er det nærmere 25 hytter og ferieboliger til salgs i Norge med en prislapp på mellom 15 og 30 millioner kroner i det åpne markedet, for to måneder siden var tallet 38. Det tilsvarer en nedgang på 50 prosent.

– Jeg kan bare snakke av egen erfaring, men vi opplever liten fart for tiden hva gjelder de dyre hyttene. Enkelte objekter har jeg også fjernet. Det er ikke noen vits i å la dem ligge i et relativt dødt marked, sier eiendomsmegler Morten Høegh til Kapital.

Han har jobbet i eiendomsbransjen i snart 20 år, og selger hovedsakelig fritidsboliger på Norefjell og omegn. De siste elleve årene har han jobbet i Sem & Johnsen.

– Dette markedet blir ikke berørt av høye strømpriser og stigende renter, men de som selger denne typen hytter,  ikke selge akkurat nå. Samtidig er de som har råd til å kjøpe såpass smarte at de vet at markedet kanskje skal ytterligere ned, så de sitter litt på gjerdet. Det er en dragkamp for å få en noenlunde grei pris om dagen, sier han.

De som har råd til å kjøpe er såpass smarte at de vet at markedet kanskje skal ytterligere ned, så de sitter litt på gjerdet. Det er en dragkamp for å få en noenlunde grei pris om dagen.
Eiendomsmegler Morten Høegh i Sem & Johnsen

– Tiden med intense budrunder og nye prisrekorder er over for denne gang?

– Ja, helt klart. Det er kjøpers marked. Kort og greit.

Ikke på kjøper’n

Også Christian Haatuft, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren, som selger mest på Geilo, merker lavere interesse for hyttekjøp.

– Folk er på Finn.no, men de er fader meg ikke på visninger om dagen, sier han.

Kjøpers marked: Både Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 (midten) og Morten Høegh i Sem & Johnsen (t.h.) melder om liten fart til fjells. Her sammen med meglerkollega Petter Birkrem i Privatmegleren. Foto: Iván Kverme

Haatuft har ansvaret for salget av flere objekter, blant annet en hytte med ski inn/ski ut på Geilo til en prisantydning på 20 millioner kroner.

– Interessen er laber?

– Markedet er veldig avventende. Mange ringer og spør og lurer, men å få bud ut av folk er som å dra tyggegummi ut av håret på dem. De har drømmene, men svært få er på kjøper’n.

Mange ringer og spør og lurer, men å få bud ut av folk er som å dra tyggegummi ut av håret på dem.
Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren

Det er ifølge Haatuft et paradoks.

– Det er nå man har mulighet til å gjøre noen skikkelig gode kjøp. Her på Geilo er det eventyrlig nå, med sol og en halvmeter snø. I stedet for å sitte hjemme og deppe over en regjering som ikke akkurat er fremoverlent, bør folk komme seg opp hit. Og skaffe seg en hytte. Det er mitt råd.

Ingen napp

Blant de aller dyreste fritidsboligene i fjellheimen finner vi en 300 kvadratmeter stor penthouseleilighet over to plan på Norefjell. Prislappen er på 27 millioner kroner. Selger er tidligere Frontline-sjef Robert Hvide Macleod. Han kjøpte fritidsboligen av Magnus Reitan for drøye 16 millioner kroner for fire år siden. Morten Høegh er ansvarlig for salget.

– Den ble lagt ut tidligere i vinter, uten at vi har fått napp. Det er ikke noen stor interesse, dessverre, forteller han.

Høegh solgte en tilsvarende leilighet, tilhørende investor Øystein Stray Spetalen, i samme kompleks i fjor. Den gikk for 27 millioner. Siden har markedet mer eller mindre snudd. Til tross for at eiendommen holder svært høy standard, kan det altså bli vanskelig å oppnå samme pris i dag.

– Det er som det er. Det er en fantastisk fin leilighet med mange kvaliteter. Dessverre er ikke interessen der akkurat nå, sier Høegh.

Taktskifte

DNB Eiendom kom nylig med en rapport som støtter oppunder det Høegh og Haatuft beretter. Ifølge analysen er det et totalt taktskifte med betydelig mindre aktivitet i hyttemarkedet. Og tallenes tale er klar: Hittil i år er det tinglyst 26 prosent færre hytter, og det er solgt 2.570 færre brukte hytter, sammenlignet med samme periode i fjor.

Ser klar tendens: Tone Cecilie Krange, leder for hyttesegmentet i DNB Eiendom, kan fortelle om betydelig mindre aktivitet i hyttemarkedet. Foto: Stig B. Fiksdal

– Akkurat nå er det få på visning, noe som er helt normalt for årstiden, men vi ser også en klar tendens til at temperaturen i hyttemarkedet har gått ned. ​Kjøperne er mer selektive og har god tid. Vi har mistet “coronakjøperne”, og mange sitter på gjerdet på grunn av trangere økonomi, sier Tone C. Krange, leder for hyttesegmentet i DNB Eiendom.

Prisene for hytter har holdt seg godt, men i likhet med boligmarkedet ser DNB Eiendom nå en endring.

– Siste måned er 74 prosent av hyttene i Norge solgt under prisantydning. Den kraftige prisoppgangen har stoppet opp, og fremover ser vi for oss at prisene vil synke.

Ingen skambud

Når det gjelder de dyrere hyttene, kan Krange fortelle at det det siste halvåret er solgt 30 hytter fra 15 millioner og oppover. I oktober og november er det imidlertid kun solgt to objekter i dette prissegmentet. Hun mener likevel at det ikke er grunn til panikk.

– Dette er en korreksjon som kommer helt naturlig etter to elleville år der både interessen og prisveksten for hytter har vært unormal høy.

Ifølge Krange opplever DNB Eiendom generelt sjelden at folk må selge hytta, uansett prissegment.

– Vi har ennå ikke sett aksept av “skambud”. Derimot er vi vitne til at mange selgere tar objektene av markedet for å ta nye bilder med snø i finværet før de relanserer i romjula eller etter nyttår.

Norefjelltunet 153, 3536 Noresund Foto: Finn.no
Norefjelltunet 153, 3536 Noresund Foto: Finn.no
Tjødnlie 517, 3580 Geilo Foto: Finn.no