<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Boozt-fest for Andresen

Siden vårens børsnedtur har aksjene til Johan H. Andresens Ferd i det nordiske netthandelsselskapet Boozt blitt nesten en kvart milliard kroner mer verdt. Mer moro er i vente, mener en rekke analytikere.

Kjempegevinst: Investor Johan H. Andresen og resten av familien har samlet sett tjent flere hundre millioner kroner på kursfesten i Boozt-aksjen. Noen retrett er ikke på trappene, tross historisk høye børskurser. Foto: Iván Kverme
Finans

I 2017 gjorde Johan H. Andresens Ferd-forvaltere genistreken å investere rundt 200 millioner svenske kroner i Boozt i forbindelse med selskapets børsnotering. Dette sikret Ferd, Andresens familieeide investeringsselskap, en eierandel på 5,8 prosent. 

For første gang i historien gikk dermed Ferd inn som en såkalt cornerstone-investor ved en svensk børsnotering. I dag har eierandelen kommet opp i snaut ni prosent, og Ferd er dermed selskapets fjerde største eier med sine fem millioner Boozt-aksjer. 

Posten har i dag en markedsverdi på 475 millioner kroner etter en kursopptur siden årsskiftet på heftige 80 prosent. Ferd har etter alt å dømme en urealisert gevinst på flere hundre millioner kroner på sine Boozt-aksjer.

Ingen høydeskrekk

Skal dagens selskapsprising forsvares, må Boozt fortsette å levere knallsterke vekstrater – ikke bare for inneværende år, men også i årene som kommer. Investeringsansvarlig i Ferd Capital, Julie Wiese, mener mindre fysisk handel er en trend som ikke synes å stoppe opp med det første.

– Ved børsnoteringen for tre år siden tok Ferd en tydelig posisjon inn mot netthandel. Vi tror fashion & beauty-segmentet på nett fortsatt vil ta markedsandeler fra fysiske butikker, også på lengre sikt, sier Wiese til Kapital.

Seneste tids voldsomme kursoppgang, som sender Boozt-aksjen høyt opp på listen over årets børsvinnere på Stockholmsbørsen, endrer likevel ikke på Ferds grunnleggende investeringsprinsipper om langsiktighet.

– Vi har fulgt selskapet lenge og er imponert over hvordan ledelsen har klart å opprettholde en høy veksttakt og samtidig kontinuerlig forbedret sin konkurransekraft. Når det gjelder tidshorisonten knyttet til Boozt-investeringen vår, kommenterer vi ikke dette, men på generelt grunnlag er vi langsiktige i de aksjene vi velger å investere i, sier Wiese.

Boozt-euforien på børs støttes også av mer og mer optimistiske analytikere. Tidligere i sommer hevet meglerhuset Nordea Markets sitt kursmål til 100 kroner, fra tidligere 70, og gjentok sin tidligere kjøpsanbefaling. Banken mener  de positive effektene pandemiutbruddet gir rundt netthandel i sin alminnelighet gjør at Boozt-aksjen fortsatt har mer å gå på. Selskapet har i dag en børsverdi på rundt 5,5 milliarder kroner.

Flere innsidesalg

Børsjubelen var stor da Boozt tidligere i sommer meldte at de i år regner med en omsetningsvekst på mellom 20 og 25 prosent, sammenlignet med tidligere prognoser om en vekst på 10–20 prosent. Selskapets aksjekurs er i all-time high, hvilket tilsynelatende har fått flere innsidere til nå å selge noen av sine Boozt-aksjer.

På børsen har innsidesalgene knapt gitt noen kursutslag. Samtidig har nesten 80 prosent av svenskene i mai rapportert å ha handlet via nettet – mens pandemien ser ut til å blomstre opp på ny. Ferds Boozt-eventyr synes dermed ikke å være over med det første.