<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rolex-klokkene med størst investeringspotensial

De sveitsiske Rolex-klokkene har gått som en kule prismessig i flere år. Er det mer å hente? Ja, for klokker fra ’90-tallet, mener Mikael Wallhagen, leder av Sotheby’s’ klokkeavdeling i Europa og med kontor i Genève.

– Oppside: – Noen av Rolex-klokkene som ble laget på begynnelsen av ‘90-tallet og før 1998 kan ha oppside i fremtiden, mener Sotheby’s’ klokkeekspert Mikael Wallhagen, som leder Europa-markedet for armbåndsur i auksjonshuset. Foto: (c) Sotheby's
Finans

En stund hadde Rolex et litt harry rykte på seg som hang igjen fra jappetiden på åttitallet, og da gjerne for klokkene i gull. Men det legendariske klokkemerket, som har knyttet til seg eventyrere siden 1927 da britiske Mercedes Gleitze svømte over den engelske kanal med en Oyster-modell og ble merkets første “ambassadør”, har kommet tilbake som en rakett.

De unge har også fått øynene opp for Rolex. Det er ventelister på flere år for enkelte av modellene. Hvis du da får lov til å sette deg på venteliste av myteomspunnede Rolex, det over 100 år gamle firmaet eid av en stiftelse og som har kjøpt opp de fleste underleverandørene.

Den skyhøye interessen for Rolex har selvfølgelig også ført til et stort annenhåndsmarked.

“Avkastningsbonanza på brukte armbåndsur: Kjøpte du en standard Rolex i 2014, kunne du tredoblet pengene i dag,” skrev Finansavisen i 2019.

Potensial 1: Denne Rolex GMT-Master’en fra ca. 1991 lå ute for salg hos Sotheby’s. Vurderingen var 98.000 til 164.000 kroner. Kapital kjenner ikke til hva endelig tilslag ble. Foto: (c) Sotheby's

Rolex til 150 mill.

Da hadde det gått to år siden det ble satt en legendarisk Rolex-rekord. I 2017 ble nemlig en Rolex Daytona, som hadde tilhørt skuespilleren og regissøren Paul Newman (1925–2008) solgt for svimlende 15,5 millioner dollar, dvs. 132 millioner kroner. Inkludert omkostninger måtte kjøperen ut med hele 17,8 millioner dollar, altså drøye 150 millioner kroner med dagens kronekurs lagt til grunn.

Det var hos auksjonshuset Phillips i New York at den ville prisen ble oppnådd. Summen var også rekord for en klokke solgt på auksjon.

– Hvis ikke Rolex’en hadde tilhørt Newman, hadde prisen vært en million dollar, sier svenske Mikael Wallhagen, leder av Sotheby’s’ klokkeavdeling fra Genève, hvor Rolex også lages.

– Proveniensen, altså eierrekken, betyr mye for verdien også på klokker.

– Prisene stod stille

Det er en fredag i midten av mars. Formuesforvaltning har koblet seg opp med Sotheby’s og invitert sine kunder til webinar om Rolex. Det lokket mer enn 300 tilhørere i Norge og Sverige bort fra aksjekurser for å høre hva Sotheby’s’ sjef for klokkemarkedet i Europa hadde å si om luksusmerket som mange har rundt håndleddet.

Wallhagen går igjennom de ulike modellene.

– Daytona, som Rolex begynte å produsere i 1963, er det mange som liker å prate om. I 1970 kunne man få en Daytona i gull for 3.000 svenske kroner. Prisene stod stille frem til 1990-tallet. I fjor solgte vi en Daytona i gull for 1,5 millioner dollar online, sier han.

Potensial 2: Rolex Submariner ca. 1994 ble solgt hos Sotheby's i Hongkong for 96.000 kroner. Foto: (c) Sotheby's

– GMT-Master og Submariner

Historisk har Daytona kjøpt på tidlig ‘70-tallet vært mest vellykket investeringsmessig.

Er det noen Rolex’er du tenker kan gå opp i pris fremover, og som ikke er så dyre ennå? lurer Katinka Traaseth hos Formuesforvaltning.

– Noen av klokkene som ble laget på begynnelsen av ‘90-tallet og før 1998 kan ha oppside i fremtiden, eksempelvis Rolex GMT-Master og Rolex Submariner. De koster mellom 10.000 og 15.000 dollar nå, sier han.

Det vil si 85.000–128.000 kroner.

– Mer som Mercedes

– Det viktige når man kjøper en klokke er å gjøre research og få hjelp. Hva vil du ha, og hvordan skal du bruke armbåndsuret? Kjøp med hjertet, gå for kvalitet og pass på at boksen og papirer følger med, råder han generelt og slår et ekstra slag for Rolex:

– Det som er så fint med Rolex er at du kan ha den til alt, både til fint og når du skal bade. Jeg liker å sammenligne klokker med biler. Patek Philippe er finere enn Rolex. Den er litt som en Ferrari som du bruker når det er fint vær og sol. Rolex er mer som Mercedes. Du kan kjøre den i all slags vær. Hvis den har tak, vel å merke, avslutter Wallhagen.

Rolex i “Exit”

I NRKs supersuksesserie “Exit” er listen lagt høyt for at kostymene og rekvisitaene skal gjenspeile finansmiljøet. En av hovedrolleinnehaverne, Jon Øigarden, som spiller “Jeppe”, stod på at han skulle få bruke sine egne klokker, deriblant hans vintage Rolex Explorer II – en modell Pareto Bank-sjef Tirill Haug Willum eksempelvis også har.

– Karakterene i “Exit” ville sikkert hatt Patek Philippe-modeller i gull, uttalte Øigarden til D2 i 2019 da første sesong ble sluppet.

– En vintage Rolex i stål var kanskje ikke et helt riktig valg. Men det dreit jeg i, sa han til D2.

Satsning i Norge

I fjor ble det kjent at Urmaker Bjerke, som har enerett på salg av Rolex i Oslo og Patek Philippe i Norge, også starter med kjøp og salg av brukte klokker under navnet Bjerke Vintage & Pre-owned.

Blomqvist Kunsthandel satser mer på klokker og har nylig ansatt en urmaker. I fjor solgte de en Patek Philippe og en Omega som begge ble klubbet for 255.000 kroner. Året før ble en Rolex Oyster Perpetual Day-Date solgt for 136.000 kroner.

Christiania Auksjoner har som regel armbåndsur til salgs på sine auksjoner.