<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Lorentzen og Skaugen har doblet formuen

Oljeteknologiselskapet Energy Recovery har gjort Ole Peter Lorentzen og Sigurd Marius Skaugen til sammen 1,5 milliarder rikere på et år.

Traff blink: Sigurd Marius Skaugen (i midten) har gjort stor suksess med investeringen i oljeteknologiselskapet Energy Recovery. Han er også på eiersiden blant annet i vinimportbedriften Better Wines. Foto: Ukjent
Finans

Nasdaq-noterte Energy Recovery har hatt eventyrlig kursutvikling det siste året. Siden august i fjor er aksjen opp utrolige 130 prosent, og selskapet prises nå til nær ti milliarder kroner. 

Det er godt nytt for nordmennene Ole Peter Lorentzen og Sigurd Marius Skaugen , som sitter på store poster i oljeteknologiselskapet. Da listen over Norges 400 rikeste kom ut i fjor, sto investorene oppført med 700 millioner kroner hver i formue. I dag er begge gode for 1,5 milliarder kroner.

Opp og ned

Energy Recovery så dagens lys på den vesle øya Hitra i Sør-Trøndelag i 1992. Utover 1990-tallet ble selskapet omstridt, ettersom oppfinnelsen ble flagget ut til USA, samtidig som utviklingsselskapet Bargain ble forlatt med stor gjeld og senere slått konkurs. 

Investor Ole Peter Lorentzen kjøpte seg inn i Energy Recovery for første gang i 1998. Rederarving Sigurd Marius Skaugen kom inn noe senere. I 2008 ble selskapet notert på børsen i New York. Den gang solgte de to investorene aksjer for over en kvart milliard kroner. Lorentzen fortsatte nedsalget gjennom 2009, og kvittet seg med aksjer for rundt åtte millioner dollar. I 2011 begynte han å kjøpe seg opp igjen, og har siden brukt store summer på å gjenerobre førsteplassen blant private aksjonærer. De siste to årene har han imidlertid solgt seg ned i selskapet igjen i tre runder. I løpet av nedsalget har han dumpet nærmere 1,8 millioner aksjer, trolig til en verdi av nærmere 150 millioner kroner. Skaugen har på sin side solgt en million aksjer med pen gevinst.

Flere nordmenn

Blant andre norske investorer i Energy Recovery finner vi Arve Hanstveit, som har vært med på eiersiden siden midten av 1990-tallet. Han sitter i dag på en eierandel verdt 150 millioner kroner. Hanstveit er for øvrig en del av ledelsen i selskapet, sammen med tidligere Statoil-sjef Olav Fjell, som har aksjer verdt i underkant av fem millioner kroner. Også skipsrederarvingene Christian og Helene Sundt er inne på eiersiden med aksjer verdt om lag 460 millioner kroner.

Lorentzen og Skaugen er fremdeles største private aksjonærer i Energy Recovery med henholdsvis 11,64 og 11,43 prosent eierandel. Deres poster er verdt om lag 1,1 milliarder kroner. Lorentzen har i tillegg eierandeler i Norwegian   og Napatech   , mens Skaugen har investert i Ayfie Group   , Storebrand   og Arcane Crypto, i tillegg til vin. Lorentzen var i flere år blant de tre største IT-investorene på Oslo Børs, men etter at store deler av Opera Software forsvant til Kina, er hans IT-eksponering redusert kraftig. Restene av Opera har byttet navn til Otello   , der Lorentzen inntil nylig var nest største aksjonær, før han solgte seg ut tidligere i år.

Kapital har vært i kontakt med Lorentzen, som ikke ønsker å kommentere saken. Skaugen har ikke besvart vår henvendelse. Mer om Ole Peter Lorentzen, Sigurd Marius Skaugen og søsknene Christian og Helene Sundt kan du lese i den ferske utgaven av Norges 400 rikeste, som utkommer i Kapital nr. 16.