<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

150 mill. i gevinst – så langt

Investeringen i Borr Drilling er i ferd med å bli en av Christen Sveaas' råeste aksjekuler noensinne. Investoren har allerede håvet inn et tresifret millionbeløp, og enda mer kan være på vei, støttet av de skyhøye olje- og gassprisene.   

Børsens nye riggkonge: Formuen eser ytterligere ut for investor Christen Sveaas, i takt med de store kursoppgangene i Borr Drilling. Så langt har han tjent rundt 150 millioner på investeringen. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

Etter flere år fullstendig utenfor investorenes radar har det nå endelig løsnet for riggaksjene på Oslo Børs – og det til gagns. Med på den etterlengtede festen er Tor Olav Trøim-ledede Borr Drilling   , som kun i løpet av de siste fire ukene har steget med nær 40 prosent.

Investor Christen Sveaas kan dermed bokføre en papirgevinst på omlag 150 prosent, tilsvarende nær 150 millioner kroner, etter at hans private investeringsselskap Kistefos tegnet seg for over 14 millioner aksjer da riggselskapet hentet vel 400 millioner kroner i ny egenkapital i januar i fjor. Og Sveaas-formuen, verdsatt av Kapital til rundt elleve milliarder i fjor, kan ese ytterligere ut, ettersom selskapet nå er i ferd med å bli utsolgt for ledige rigger. 

Lojale eiere tror på nye kursoppganger  

– Aksjene i Borr Drilling er en finansiell investering som vi ikke kommenterer noe rundt, er alt Bengt A. Rem, leder av forvalterteamet til Kistefos, ønsker å si om riggposisjonen.

Man får dermed ikke vite om Borr Drilling er en posisjon Kistefos i større og større grad definerer som langsiktig, gitt de store utfordringer energimarkedene nå opplever, eller hva de tenker om markedet Borr opererer i, det vil si jackup-segmentet. Hva deres egne regnestykker sier om hvor langt kursen kan gå, gitt et heftig markedsoppsving som nå synes å spille seg ut, eller om man internt ser på selskapet som en mulig oppkjøpskandidat, står også ubesvart. 

Enkelte analytikere Kapital har vært i kontakt med peker imidlertid på at Tor Olav Trøim, som initierte dannelsen av selskapet høsten 2016, nyter stor tillit blant dagens eiere. Analytikerne mener derfor at et klart flertall av dagens aksjonærer har et langsiktig perspektiv, inkludert Kistefos, noe som innebærer at det ikke kommer store salgsposter ut i markedet selv om kursen har gått så kraftig som den har gjort. Investorene har heller ikke glemt, mener meglere Kapital har snakket med, Trøims budskap for et par år siden om at ambisjonen er å levere hele selskapets markedsverdi ut som utbytte til sine eiere, identisk med den modellen ledelsen i Seadrill i sin tid la opp til. 

Bred riggfeber  

Riggentusiasmen er altså tilbake på Oslo Børs, slik den også var i årene mellom 2004 og 2007, med skyhøye kursoppganger for selskaper som blant annet Smedvig, Seadrill og Songa Offshore. I år har særlig boligriggselskapet Prosafe   , der investorer som Edvin Austbø og Celine Midelfart nylig tok store eierposisjoner, gått voldsomt i kurs. Her har oppgangen bare i løpet av den siste måneden vært på rundt 150 prosent.

Est ut i kurs har også Deep Value Driller, der flere tidligere riggkjennere som Espen Westeren, Gunnar Hvammen, Einar Greve og Harald Moræus-Hanssen troner høyt på aksjonærlisten. Nå seiler altså Christen Sveaas opp som en av børsens desiderte riggkonger, også støttet av mer og mer positivt innstilte Borr Drilling-analytikere.  

 – Dersom selskapet som lovet leverer alle riggene på kontrakt innen utgangen av 2022, så er det milevis over hva konsensus forventer. Samtidig er gjeldsgraden så høy at aksjen fort kan gå svært raskt på positive nyheter, uttalte blant annet analytiker Vidar Lyngvær i SpareBank 1 Markets til Kapital tidligere i år.