<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Har brukt kursfallet til å kjøpe

Norske idrettshelter har plassert store summer i aksjemarkedet og har måttet se børsverdier stupe i år. Flere har benyttet tiden til å hamstre nye aksjer. Her er idrettsstjernenes børsfavoritter.

Hamstret aksjer: – Jeg har over flere år investert mye i tech. Det har gitt bra utvikling, men 2022 har vært veldig dårlig. Jeg har brukt kursfallet til å kjøpe, forteller Aksel Lund Svindal. Foto: NTB
Finans

Selskapet til fotballspiller Morten Gamst Pedersen, Gamst Invest, har kjøpt ytterligere aksjer i det Kjell Inge Røkke-dominerte rederiet American Shipping Company, samt i teknologiselskapet Itera   . Sykkelstjernen Thor Hushovd har kjøpt seg opp i riggselskapet Deep Value Driller   , mens alpinesset Aksel Lund Svindal blant annet har hamstret tech-aksjer, som har falt som en stein på børsen i år.

– Jeg har over flere år investert mye i tech. Det har gitt bra utvikling, men 2022 har vært veldig dårlig. Jeg har brukt kursfallet til å kjøpe, forteller Lund Svindal til Kapital.

Kjøpte Pexip og sparebank

Den tidligere alpinisten eier som kjent aksjer i en lang rekke børsnoterte og unoterte selskaper, gjennom flere ulike holdingselskaper. I april i år skrev Finansavisen om kollaps på børs for Lund Svindal i blant annet Pexip   , som har vært en av hans store aksjeinvesteringer. Siden den gang har han lastet opp med ytterligere aksjer i videokonferanseselskapet. Hans heleide selskap A Holdings er nå Pexips 13. største aksjonær (1.818.000 aksjer). Etter et fall i aksjekursen på rundt 65 prosent hittil i år er aksjebeholdningen i skrivende stund verdt rundt 25 millioner kroner. I tillegg eier han nå Pexip-aksjer (710.000 aksjer) – i skrivende stund verdt rundt ti millioner kroner – gjennom selskapet Riisalleen Invest, som han eier sammen med broren og faren. Ved årsskiftet eide han også en litt mindre aksjepost gjennom selskapet A Management. 

– Sektoren var priset for høyt før fallet. Men det er flere gode selskaper som nå har kommet for langt ned. Flere av disse selskapene har i det siste også kuttet betydelig på kostnadssiden og bør vise en utvikling fremover som forsvarer en pris godt over det vi ser nå, sier Lund Svindal, som ikke ønsker å kommentere enkeltaksjer.

Sektoren var priset for høyt før fallet. Men det er flere gode selskaper som nå har kommet for langt ned.
Aksel Lund Svindal, idrettshelt og investor

I sommer lastet han også opp med ytterligere aksjer i Romerike Sparebank. Totalt eier A Management og Riisalleen Invest nå 120.000 egenkapitalbevis, i skrivende stund verdt rundt 15 millioner kroner. Derimot solgte A Holdings seg tilsynelatende relativt nylig helt eller delvis ut av shippingbanken Maritime & Merchant Bank, der selskapet tidligere stod oppført blant de 30 største aksjonærene.

Alt har ikke vært helsvart på børs for Lund Svindal i år. Han er også blant de største aksjonærene i Deep Value Driller, som har steget over 30 prosent siden årsskiftet. Der eier han en million aksjer via A Holdings, i skrivende stund verdt rundt 15 millioner kroner.

Hushovd går for rigg

Thor Hushovd er også blant de største aksjonærene i Deep Value Driller. Han eier nå 1,3 millioner aksjer – etter å ha lastet opp med 150.000 nye aksjer i sommer. Aksjebeholdningen hans i riggselskapet er nå verdt nærmere 20 millioner kroner. Hushovd er videre blant de 30 største aksjonærene i Maritime & Merchant Bank – i likhet med blant annet Ole Einar Bjørndalen. I tillegg eide Hushovd ved inngangen til året blant annet aksjer i Pexip, Komplett Bank   , Pareto Bank   og Kraft Bank   , som alle i skrivende stund har falt på børs i år.

Stor i rigg: Thor Hushovd hamstret nylig aksjer i Deep Value Driller. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Tror på IT og finans

Morten Gamst Pedersen er også relativt aktiv i aksjemarkedet. Han sitter på aksjer både personlig og gjennom Gamst Invest, som han eier sammen med onkelen Olav Werner Pedersen (ti pst.) og faren Ernst Vidar Pedersen (ti pst.).

Aktiv investor: Morten Gamst Pedersens Gamst Invest har kjøpt ytterligere aksjer i blant annet Itera og American Shipping Company. Foto: Christoffer Andersen/NTB

– Den største posten i Gamst Invest er som tidligere IT. Vi tror på sektoren, og vi tror på Itera. Vi har også tro på finanssektoren med stigende renter, sier styreleder Olav W. Pedersen i Gamst Invest.

Vi tror på sektoren, og vi tror på Itera. Vi har også tro på finanssektoren med stigende renter.
Olav W. Pedersen, styreleder i Gamst Invest

Gamst Invest kjøpte ytterligere Itera-aksjer i sommer og er syvende største aksjonær. I skrivende stund er aksjebeholdningen verdt drøyt 30 millioner kroner, etter et fall i aksjekursen på rundt 18 prosent i år. Tidligere i år kjøpte de også ytterligere aksjer i American Shipping Company, der de nå er rederiets 28. største aksjonær. I tillegg har Gamst Invest satset på en rekke finansaksjer, blant annet ABG Sundal Collier   , B2HoldingB2H, Lea Bank   og Komplett Bank.

Pedersen forteller at Gamst Invest aldri har eid flere aksjer enn nå.

– Nyheten om oppkjøpet av Instabank   ga oss en hyggelig gevinst, og det er den eneste aksjen vi har solgt dette halvåret. Noe er reinvestert i LEAbank, Komplett Bank og B2Holding. Vi tror at de to forbruksbankene vil bli oppkjøpt eller fusjonert. Denne våren har de ryddet i lånebøkene, og de tjener penger. Det samme gjelder B2Holding, som er godt posisjonert fremover. De har mye likviditet og har startet et tilbakekjøpsprogram. ABG har slitt pga. lavere børsaktivitet, men det er en aksje vi vil akkumulere på lavere kurs, forteller han.

– Begynner å bli billige

Lasse Kjus er blant de få idrettsheltene i utvalget som hittil i år har hatt en positiv avkastning på børsporteføljen sin, gitt at han ikke har foretatt endringer siden nyttår. Ifølge aksjonærregisteret satt han ved inngangen til året med aksjer – da verdt drøyt 10 millioner kroner – i Panoro Energy   , der aksjekursen deretter har steget med godt over 30 prosent i år. I tillegg har han positiv avkastning på Magnora-aksjene   , mens særlig KahootKAHOT og XXL   trekker ned.

I pluss: Lasse Kjus er blant de få idrettsheltene i utvalget som hittil i år har hatt en positiv avkastning på aksjeporteføljen sin, gitt at han ikke har foretatt endringer siden nyttår. Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Ole Gunnar Solskjær har på sin side blant annet satset på en rekke sparebanker, ifølge aksjonærregisteret. Det samme har Aleksander Aamodt Kilde. Alle har falt på børs i år. Det samme har aksjene til Alexander Kristoff. Syklisten forteller at han har “tro på det grønne skiftet, og mer spesifikt på energi og energisikkerhet”. Ved årsskiftet sto han blant annet oppført med aksjer i Aker Horizons   , Integrated Wind Solutions   og Kalera.

– Det har ikke skjedd store endringer i porteføljen utover at verdien har blitt mindre. Det er vel Canopy HoldingsCAN og Kalera som har vært dårligst, men de tapte seg kanskje mest i fjor, forteller Kristoff.

– Hva tenker du om aksjemarkedet fremover?

– Jeg tror ikke jeg har så god peiling på det. Jeg prøver meg egentlig bare på jevn sparing hver måned og sitter i markedet alltid, gjennom oppturer og nedturer. Jeg prøver å spre investeringene i forskjellige ting, eiendom, utleie, fond og aksjer, og prøver å få spart endel hver eneste måned, sier Kristoff.

Jeg prøver å spre investeringene i forskjellige ting, eiendom, utleie, fond og aksjer og prøver å få spart endel hver eneste måned.
Alexander Kristoff, idrettshelt og investor
Går for jevn sparing: – Jeg prøver meg på jevn sparing hver måned og sitter i markedet på oppturer og nedturer, forteller Alexander Kristoff. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

– Svar skyldig

I sommer omtalte Finansavisen at tre aksjer – Ultimovacs   , Pexip og Kalera – har gjort livet surt for Kjetil Jansrud, og at aksjeporteføljen hans da var ned med nesten 50 prosent siden nyttår.

– Det er jo selvfølgelig aller mest hyggelig når det går bra i markedene, men svar skyldig blir man uansett, sier Jansrud til Kapital. 

– Årets kursfall har vært en mulighet til å kjøpe seg opp. Fra min side har det vært lite bevegelse i noen retning, men det føles som det nå begynner å bli endel selskaper som begynner å bli svært billige, sier Jansrud.

Kapital har ikke lykkes i å få en kommentar fra Lasse Kjus, Thor Hushovd, Ole Gunnar Solskjær og Aleksander Aamodt Kilde.