<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Jeg beklager sterkt

På tampen av 2021 hamstret Marius Borthen i Blueberry Capital aksjer i Entra med begge hender, mens han samtidig ropte “kjøp”. Men siden har kursen falt som en sten. Nå beklager hedgefondforvalteren.

Ydmyk: – Til dere som fulgte min anbefaling, vil jeg sterkt beklage at caset ikke gikk veien. Jeg har i alle år hatt så å si hele formuen min investert i fondet, så det er overhodet ikke morsomt å bomme på de store investeringene, sier Marius Borthen i Blueberry Capital. Foto: Jon Terje Hansen
Finans

“Årets julegavetips: Kjøp Entra” stod det i nyhetsbrevet som tikket inn i innboksen til andelseiere og andre som fulgte Blueberry Capital rett før jul i 2021. Teksten, som også ble publisert på hedgefondets hjemmeside, tok for seg en rekke punkter som talte for stor oppside i eiendomsaksjen, mens nedsiden ble beskrevet som begrenset. I tillegg ble det informert om at Blueberry gikk all in med 20 prosent av fondet i Entra, til tross for at det normalt ikke tar større poster enn ti prosent.

På dette tidspunktet stod aksjen i 186 kroner. Siden den gang har kursen rast, og i skrivende stund er den nærmest halvert til 98 kroner. Nå beklager forvalteren sterkt til kunder og andre som hørte på ham.

– I ettertid skulle jeg svært gjerne brukt tiden det tok å skrive nyhetsbrevet på en skitur i Nordmarka i stedet. Man har såpass stolthet i det man driver med at man hater å ta feil, skriver forvalter Marius Borthen i et nyhetsbrev som er sendt ut og publisert på fondets hjemmeside tidligere i mars. 

Det er veldig dumt å anbefale enkeltaksjer, for det er umulig å spå fremtiden. Aksjemarkedet er som været, det kan snu rundt på en dag.

Endte fjoråret i rødt

Hedgefond kan i teorien tjene penger både i stigende og fallende markeder, men det er ikke like lett i praksis. I over et tiår har Borthen levert solide resultater i sitt multistrategi-hedgefond, men det var utfordrende å forvalte penger i fjor, meddeler forvalteren til Kapital.

Som en av Entras 40 største aksjonærer sørget enkeltinvesteringen alene for at fondet endte med et fall på 4,2 prosent i 2022. Situasjonen ble heller ikke bedre av at Blueberry Capital hadde anbefalt aksjen til alle som fulgte fondet, innrømmer forvalteren.

Til dere som fulgte min anbefaling, vil jeg sterkt beklage at caset ikke gikk veien. Jeg har i alle år hatt så å si hele formuen min investert i fondet, så det er overhodet ikke morsomt å bomme på de store investeringene.

– Til dere som fulgte min anbefaling, vil jeg sterkt beklage at caset ikke gikk veien. Jeg har i alle år hatt så å si hele formuen min investert i fondet, så det er overhodet ikke morsomt å bomme på de store investeringene. Men det er en del av gamet som forvalter, man vil aldri treffe på alt. Det var bare veldig uheldig at det var akkurat dette caset vi trakk frem i forrige nyhetsbrev. Historien har vist at vi pleier å treffe på veldig mye mer enn vi bommer på, sier Borthen i det ferske nyhetsbrevet.

Solgt seg helt ut

Tidligere i mars ble de siste Entra-aksjene solgt med den begrunnelse at fondet ser bedre risikojustert avkastning andre steder. Selv om Borthen aller helst skulle vært foruten det forrige nyhetsbrevet og hele Entra-satsningen, har det gitt viktige lærdommer som han ønsker å trekke frem (se liste). 

Mange vil nok mene at det er dårlig reklame å trekke frem sine feil. Jeg anser det derimot som en nødvendighet for å kunne bli best mulig i faget sitt.

– Det er veldig dumt å anbefale enkeltaksjer, for det er umulig å spå fremtiden. Aksjemarkedet er som været, det kan snu rundt på en dag, sier Borthen til Kapital. 

– Mange vil nok mene at det er dårlig reklame å trekke frem sine feil. Jeg anser det derimot som en nødvendighet for å kunne bli best mulig i faget sitt. Man må evaluere hva som gikk galt, trekke lærdom av det og ikke minst unngå å gjøre den samme feilen igjen, skriver forvalteren i nyhetsbrevet. 

Blueberry-forvalterens lærdommer

 
  1. Benytt gradvis stop-loss. Det er ofte smart å selge og kjøpe gradvis, med mindre det er en klar årsak til at aksjen skal rett ned eller opp. Da må man handle umiddelbart.
  2. Ikke snakk eller skriv nyhetsbrev om enkeltaksjer. Dette gjorde at vi indirekte ble “forelsket” i aksjen, og på marginen ble mer ukritiske til dårlige nyheter. Man vektlegger de positive tingene for mye fordi man så gjerne vil ha rett.
  3. Invester langsiktig i selskaper med en aktiv hovedeier. Entra mangler en aktiv eier som Christian Ringnes/Petter Stordalen, som løpende tar aktive vurderinger på kapitalallokering. Dette er særlig viktig i nedgangstider. I Entras tilfelle eier heller ikke styremedlemmene noe særlig med aksjer. Det skal gjøre fysisk vondt for nøkkelpersoner om aksjekursen faller ti prosent på en dag.
  4. Ikke snakk om porteføljen og hvordan man tenker om helheten. Vi nevnte at vi var short Balder og Castellum for å hedge Entra-posisjonen. Dette fikk vi tilbakemeldinger på at ikke var smart, fordi Balder var superkvalitet. Vi låste derfor inn en profitt på 25 prosent og tenkte vi måtte være fornøyd med det. Det var uheldig, siden aksjen stupte videre og fondet ville hatt en ytterligere gevinst på shorten.
  5. Spre kapitalen på flere investeringer. Selv en idiotsikker investering kan gå på trynet, og det er viktig at porteføljen er diversifisert. Dette finner man virkelig ut i nedgangstider.
Kilde: Blueberry Capital

All-time high

Selv om Entra-satsningen slo fullstendig feil, traff forvalteren på flere andre investeringer i fjor. Og det tapte er nå tatt igjen.

– Vi tok ned aksjeandelen betydelig på starten av fjoråret, noe som viste seg å være smart. Vi var også short i svensk næringseiendom som falt mye i fjor, og fondet tjente godt på high yield-eksponeringen.

Aksjonærene mine bryr seg ikke om jeg taper penger på én aksje så lenge jeg tjener mer på en annen investering. Det er snittet jeg opererer på.

Så langt i år peker pilen opp rundt åtte prosent, forteller Borthen. Fondet teller nå rundt 350 millioner kroner, og de største postene befinner seg innen laks, i Salmar og Mowi, i Noble Corporation, Zaptech og i Norske Skog. 

– 2023 har vært fantastisk i forhold til den risikoen vi har tatt. Vi nådde ny all-time high i januar, februar og sannsynligvis mars, sier forvalteren og legger til:

– En av mine viktigste oppgaver er å sette sammen en portefølje av aksjer som er robust i ulike type markeder. Når man forvalter et fond, har det mindre betydning hvordan enkeltinvesteringene gjør det. Det er snittavkastningen som betyr noe.