<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tvist om The Twist

Stiftelsen Kistefos-Museet saksøker det danske stjernearkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, som tegnet museets spektakulære bygg, The Twist. Tvisten skal gjelde budsjettoverskridelse på “det lille, private rom”.

Tvist: Det har oppstått uenighet rundt et budsjett i forbindelse med oppføringen av den arkitektoniske perlen The Twist. Nå går Kistefos-museet til søksmål mot arkitektene. Foto: Kistefos-museet
Jus

Det var på tampen av 2015 at det ble kjent at mangemilliardær Christen Sveaas hadde hyret inn den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels til å tegne det nye museumsbygget på Kistefos, The Twist. Dansken er blant de hotteste arkitektene i verden, og står blant annet bak Googles hovedkvarter og flere prisbelønte bygg i både Silicon Valley og New York.

Museet The Twist har i dag blitt et galleri, en bro og en skulptur i seg selv. Det 1.000 kvadratmeter store bygget som svever over Randselven i et 60 meter langt spenn, og skrur seg på midten i en skulpturell form, er omtalt som en “must see cultural destination” av både New York Times, Bloomberg og The Telegraph.

Budsjettet gikk i dass

Nå går Stiftelsen Kistefos-Museet til søksmål mot arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, og grunnen skal være overskridelse av budsjettet i forbindelse med byggingen.

Budsjett i dass: Ifølge partner og arkitekt David Zahle i Bjarke Ingels Group skal rettsmøtet gjelde budsjettoverskridelse på et toalett i The Twist. Foto: Einar Aslaksen/Kistefos Museum

– Det stemmer at Kistefos skal møte BIG i en rettssak i august i forbindelse med overskridelser i budsjettet da The Twist ble oppført. Vi er naturlig nok skuffet over at BIG ikke står ved den garantien de har gitt, men vi håper at vi kommer til en god løsning, sier Kistefos-direktør Birgitte Espeland, som står midt i forberedelsene til museumsåpningen 23. mai, til Kapital.

Kistefos krever erstatning for budsjettoverskridelsene, og partene skal i juni møtes i et rettsmøte om bevisopptak i Ringerike, Asker og Bærum tingrett. Hovedforhandlingen starter i slutten av august.

Budsjettoverskridelsen skal, ifølge arkitekt og partner i BIG, David Zahle, gjelde toalettfasilitetene i den arkitektoniske perlen The Twist.

Kunsttoalett: Toalettrommene er utsmykket med kunst av Tony Oursler spesialdesignet for nettopp disse toalettene. Oursler er særlig kjent for å kombinere video, skulptur og performance. Foto: Einar Aslaksen/Kistefos Museum

– Det kan dessverre oppstå mindre tvister i lange og kompliserte prosjekter. Denne spesifikke saken handler om en budsjettoverskridelse på et toalett. BIG har utviklet et unikt design og en konstruksjon som siden har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og mangedoblet museets antall besøkende – til og med i et år med corona. Vi er fornøyd med det gode resultatet, som er et produkt av samarbeidet mellom BIG og Stiftelsen. Vi mener å ha levd opp til våre forpliktelser og håper at saken kan ordnes i minnelighet mellom oss og byggherre, sier Zahle.

– Formann i toalettkomiteen

I et intervju med Kapital i utgave nr. 10/19 fortalte den stolte eieren Christen Sveaas at han var “formann i toalettkomiteen” i forbindelse med byggingen av The Twist.

– Bygget får Norges flotteste toaletter. Jeg har satt av et eget, privat budsjett på 15 millioner kroner. Det har ikke noe med resten av budsjettet å gjøre, sa Sveaas den gang, og forklarte at engasjementet for “det lille, private rom” skyldtes at han hadde sett så mange dårlige toalettløsninger på museer.

I tillegg til tre utstillingslokaler, Closed Gallery, Twist Gallery og Panorama Gallery, fikk altså The Twist noen helt unike toaletter, som angivelig skal ha blitt noe dyrere enn planlagt.

Dyre toaletter: – Bygget får Norges flotteste toaletter. Jeg har satt av et eget, privat budsjett på 15 millioner kroner, sa Christen Sveaas i forbindelse med planene for toalettene i The Twist i 2019. Ifølge arkitektene er det nettopp toalettet som har ført til tvisten. Foto: Giulia Mangione

Toalettrommene er utsmykket med kunst av Tony Oursler, spesialdesignet for nettopp disse toalettene. Amerikanske Oursler har vært en banebrytende multimedie- og videokunstner siden 1970-tallet, og er særlig kjent for å kombinere video, skulptur og performance. Hans verk finnes også i Christian Ringnes’ skulpturpark på Ekeberg i Oslo.

Hverken Sveaas eller Kistefos-direktøren ønsker å bekrefte eller avkrefte om budsjettoverskridelsen gjelder toalettfasilitetene, og ingen av partene ønsker å si noe om hvilke summer det er snakk om.