<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vil forby Harry Potter-konserter i Norge

Det amerikanske medie- og underholdningsselskapet Warner Bros saksøker arrangøren av The Magic Music of Harry Potter i Norge. Sistnevnte arrangerer konserter der den beste musikken fra den populære filmserien blir spilt av symfoniorkester.

Uenighet: To store giganter i underholdningsbransjen, amerikanske Warner Bros og tyske Star Entertainment, er i strid om bruk av musikk fra Harry Potter-filmene.  Foto: Sandrew Metronome
Jus

Warner Bros. Entertainment, det amerikanske medie- og underholdningsselskapet som blant annet har produsert filmserien om Harry Potter, har stevnet og krevd midlertidig forføyning mot det tyske underholdningsselskapet Star Entertainment i Oslo tingrett. 

Førstnevnte vil forby oppføring og markedsføring av konserten “The Magical Music of Harry Potter – Live in Concert” til det foreligger en rettskraftig dom. De mener nemlig at konsertene er i strid med åndsverks-, varemerke- og markedsføringsloven og krenker deres opphavs- og varemerkerettigheter.

Star Entertainment er for tiden på Harry Potter-turné. Før jul ble det arrangert fire slike konserter i Norge, og det er planlagt to til i begynnelsen av mars – en i Grieghallen og en i Oslo konserthus. 

Warner mener Stars markedsføring og gjennomføring av konsertene krenker selskapets opphavs- og varemerkerettigheter på flere punkter. Videre mener Warner at Star opptrer i strid med generalklausulen om god forretningsskikk i markedsføringslovens paragraf 25.

– Kan få store konsekvenser

Star Entertainment er ikke overraskende uenig i dette. De mener deres bruk av musikken ikke krenker noe åndsverk, og at markedsføringen og gjennomføringen av konsertene utgjør en del av en legitim kommersiell virksomhet.

– Star setter opp en konsert basert på musikk fra filmene, og det mener min klient de har lov til å gjøre, sier partner og advokat i Protector, Thomas Hvammen Nicholson. 

Det er vanlig at man forkorter musikk og lager medleys og så videre av kjent musikk. Star mener det de har gjort er innenfor det som er lov.
Partner og advokat i Protector, Thomas Hvammen Nicholson

– Warner Bros har en amerikansk tilnærming til dette. De mener de har alle rettigheter til bruk av musikken. Men det er vanlig at man forkorter musikk og lager medleys og så videre av kjent musikk. Star mener det de har gjort er innenfor det som er lov.

Advokaten tror den endelige kjennelsen kan bli viktig for lignende saker i fremtiden.

– Hvis Warner Bros får medhold i denne saken, kan det få store konsekvenser for musikk- og underholdningsbransjen, sier Nicholson.

Ingen enighet

I forrige uke møttes partene til et rettsmøte i Oslo tingrett som gikk over to dager.

– Kom partene til enighet i rettsmøtet?

– Det er ikke noe enighet i det hele tatt. Det er to konserter som er planlagt i begynnelsen av mars, så forføyningssaken handler om de konsertene. Men det ingen enighet basert på rettsmøtet, sier Nicholson.

Den endelige kjennelsen om begjæring om midlertidig forføyning, og dermed om Star forbys å gjennomføre og markedsføre de to planlagte konsertene i mars, kommer først om et par uker.

Warner Bros’ advokat i Norge, Mikkel Lassen Ellingsen, “har ingen kommentar til saken på nåværende tidspunkt”.