<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fikk 50.000 av Fritt Ord

Superstjernekunstner Bjarne Melgaard (52) har både fått avslag og tilslag i jakten på penger til sitt selvutleverende tegneserieprosjekt kalt “A whore without a client”.

Ikke for sarte sjeler: Bjarne Melgaard er kjent for sitt ekspressive og direkte uttrykk i skildringer av ekstremsex og dop. Nå kommer tegneserien, delvis om hans eget liv. Foto: Cornelius Poppe
Næringsliv

Kunsteksperter gledet seg da Kapital i juni kunne fortelle at Melgaard skulle debutere som delvis selvbiografisk tegneserieforfatter. Prosjektet var et samarbeid med Futurum Forlag, som står bak den anarkistiske publikasjonen Gateavisa. Forlaget sendte ut flere søknader om pengestøtte til prosjektet, og blant annet søkte man om 300.000 kroner etter en ekstraordinær utlysning fra Kulturrådet i forbindelse med coronasituasjonen, som har skapt store problemer for mange kunstnere. Men duoen Melgaard/Gateavisa nådde ikke opp.

– Det stemmer at vi fikk avslag på coronapakken til Kulturrådet. Det kom dessverre ikke som en overraskelse, all den tid vi kjempet med uvanlig mange søkere og prosjekter som var mer rettet mot digital formidling enn oss, sier sjefredaktør og daglig leder i Gateavisa, Emil Finnerud. Han har imidlertid fått napp hos den private stiftelsen Fritt Ord.

– Vi fikk tilslag på 50.000 kroner av Fritt Ord, så prosjektet er i rute, og vi satser på trykk og salg cirka i slutten av september eller begynnelsen av oktober, legger Finnerud til.

Vi fikk tilslag på 50.000 kroner av Fritt Ord, så prosjektet er i rute, og vi satser på trykk og salg cirka i slutten av september eller begynnelsen av oktober.
Emil Finnerud, daglig leder i Gateavisa

Anarkisme og motkultur

Tidligere har redaktøren gitt uttrykk for at man er svært glade for å få sjansen til å samarbeide med Melgaard i anledning Gateavisas 50-årsjubileum. Han mener Melgaard er en perfekt match for bladet, som fremmer motkultur og anarkisme i Norge. Melgaard, også kalt samtidskunstens bad boy, er samtidig Norges mest kommersielt vellykkede billedkunstner etter Munch. Anslagsvis har han solgt kunst for mer enn 100 millioner kroner.

– Det er helt klart stort for oss. Vi setter veldig stor pris på at Bjarne Melgaard var interessert, og samarbeidet har gått helt fint. Det jeg har sett av tegneserien hittil virker veldig morsomt og bra satirisk, har Finnerud uttalt i Kapital. Han er blant de nye fjesene som tok over Gateavisa i 2017 og som nå vil rette avisen inn mot yngre lesergrupper.

Tegneserien vil bli lansert på Galleri BOA i Oslo med originaltegninger torsdag 22. oktober, og utstillingen vil stå gjennom helgen med siste dag søndag 25. oktober.

I første omgang tar Futurum Forlag sikte på å trykke opp 2.000 eksemplarer, og estimert salgspris på heftet vil bli 350 kroner pr. stykk.

Får statslønn

I mai i år skrev Kapital at Melgaard er innvilget 2,7 millioner kroner i statslønn over ti år gjennom Statens kunstnerstipend for etablerte kunstnere. Ifølge Kulturrådet er det kunstnerisk aktivitet og kvalitet som vektlegges i vurderingen av hvem som får penger, ikke behov.