<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sommerleirer på Oksnøen utsolgt på ti minutter

– Det var veldig pågang da vi åpnet påmeldingen. Vi har også lange ventelister. Det er overveldende, sier Eivind Simonsen, som driver sommerleir på “kongeriket” Oksnøen i Råde kommune.

The Summer of '19: – Det kommer barn og ungdom fra hele landet og også fra utlandet, sier eieren av Oksnøen sommerleir, Eivind Simonsen. Dette bildet er fra sommeren 2019. Foto: Oksnøen
Næringsliv

Prinsesse Märtha Louise har gått der, og kronprins Haakon har gått der. En rekke andre profilerte personer har tilbragt en uke eller flere på Oksnøen ved Rygge flystasjon.

Men aldri før har etterspørselen etter å få plass på den legendariske sommerleiren ved Vansjø i Råde kommune vært større enn for neste år.

– Vi fikk akkurat plass til den eldste datteren vår på 12 år. Det ble fullt på ti minutter, forteller en mor i Oslo til Kapital.

Vi fikk akkurat plass til den eldste datteren vår på 12 år. Det ble fullt på ti minutter.
Mor, Oslo

Sikre seg neste år

Siden begynnelsen av sekstitallet har familien Simonsen drevet sommerleir og utvidet til også å omfatte leirskole på 1970-tallet. Nå er det andre generasjon som holder i tømmene. Eivind Simonsen bekrefter den enorme etterspørselen for sommeren 2021.

– Kapital har hørt at alle plassene ble tatt på ti minutter?

– Det var veldig pågang, sier Simonsen.

– Er det vanlig?

– For deler av sommeren er det det, men ikke hele sommeren. Det er nytt. Vi har også lange ventelister. Det er overveldende.

– Hva tror du årsaken til den enorme pågangen er?

– Vi har klart å komme oss i gjennom sommeren med corona. Det har gått veldig bra. Smittevernoverlegen i Råde har vært fantastisk. Det er nok endel som vil sikre seg noe opplegg neste sommer når mye er så usikkert rundt hva man kan gjøre i sommerferien i 2021, sier Simonsen.

Vi har klart å komme oss igjennom sommeren med corona.
Eivind Simonsen

Valgt ikke å sette opp prisen

Oksnøen tilbyr ulike sommerleirer for barn og unge med en ukes varighet. Prisene ligger på 6.650–8.550 kroner.

– Dere burde jo ha satt opp prisene med denne enorme etterspørselen?

– Ja, noen sier det. Vi har valgt ikke å gjøre det. Men vi øker prisene litt for hvert år, sier Simonsen.

Selskapet er organisert som et ANS. Han forteller at det ble et overskudd på en knapp million kroner for 2019.

– 2020 blir nok dårligere fordi vi ikke kunne ha leirskoler på vårparten. Vi har drift seks måneder i året. Leirskolene har gått som normalt etter sommerferien, sier han.

Går i arv

Det var Simonsens foreldre som startet opp Oksnøen i 1962 etter å ha jobbet selv på sommerleirer i USA. Endel av barna som deltar på leiren på Oksnøen har foreldre som selv har vært der i sin barn- eller ungdom.

– Det kommer barn og ungdom fra hele landet og også fra utlandet, og da særlig barn av foreldre som vært her som barn selv. Flere som har deltatt på leiren selv vil også jobbe her, sier Simonsen.

Deltar man på sommerleir på Oksnøen, kan man titulere seg som “Oksnøianer”.

“Alt” håp er ikke ute for poden sommeren 2021 eller foreldre som sliter med å aktivisere barn i åtte uker. Den 13. januar åpner for eksempel Tomm Murstad påmeldingen til sjøleir på Høyerholmen utenfor Middagsbukta i indre Oslofjord. Der koster det fra 6.650 til 7.650 kroner pr. uke.