<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Solgt for dobbelt “pris”: Odd Nerdrum-bildet “Ryggvendt akt” ble solgt for 800.000 kroner på auksjon hos Grev Wedels Plass Auksjoner 25. november 2020. I forkant var bildet vurdert til 300.000–400.000 kroner. Foto: GWPA

Comeback for Nerdrum-kunst

Et Odd Nerdrum-bilde ble solgt for 800.000 kroner på auksjon i slutten av november. Med unntak av rekordtilslaget fra 2016 er det over ti år siden et Nerdrum-verk har oppnådd en så høy pris på auksjon.

Det var på en auksjon hos Grev Wedels Plass Auksjoner (GWPA) i Oslo at Odd Nerdrum-bildet “Ryggvendt akt” ble tilbudt 25. november. I forkant var kunstverket, som Nerdrum malte på slutten av syttitallet, vurdert til 300.000–400.000 kroner.

Men hammeren endte på hele 800.000 kroner, som var mer enn det dobbelte av det auksjonshuset trodde i forkant. Med unntak av rekordtilslaget for Nerdrums kunst, som ble satt i 2016 og var på 2,2 millioner kroner, er det over ti år siden et Nerdrum-verk har gått så høyt på auksjon.

Syvende dyreste

Oljemaleriet “Ryggvendt akt”, som nå ble solgt, er det åttende dyreste Nerdrum-verket omsatt på auksjon, ifølge prisdatabasetjenesten Artprice. Tilslagene oppført der er oppgitt i dollar. Kapital har lagt kursforholdet mellom dollar og kroner på det aktuelle salgstidspunktet til grunn når vi har laget oversikten. Vi har ikke justert summene for inflasjon. Omkostninger kommer på toppen av tilslagene i oversikten.

Det var i 2016 at maleriet “Dawn” ble klubbet for 2,2 millioner kroner hos Sotheby’s i London. Dette er det dyreste Nerdrum-bildet solgt på auksjon.

Nummer to på listen er motivet “Skyen”, som GWPA solgte for 1,9 millioner kroner i 2008. De neste tilslagene ned til bildet som nå ble solgt for 800.000 kroner er alle omsatt i perioden 2003 til 2007.

Tilslagene er satt i både Oslo, Stockholm, København og London.

Prishalvering i 2014

Som kjent har Nerdrum bodd på Island, i Frankrike og hatt galleri i New York. Periodevis har han tjent meget godt på kunsten sin. Nerdrum har vært omstridt for kunsten han har laget og har også vært utallige runder i rettsapparatet i en suppe hvor han blant annet vekselvis har blitt dømt for ikke å ha betalt skatt, fått opphevet dommen, dømt igjen og søkt om benådning, som til slutt ble innvilget.

Kapital har tidligere omtalt markedet for kunsten hans og har da skrevet om det som foregår i annenhåndsmarkedet, hvor salgssummene ikke tilfaller kunstneren.

Det var i 2014 vi skrev om bildet “The ultimate sight” som ble solgt for 720.000 kroner hos Bukowskis og som er det niende høyeste tilslaget i oversikten. Den gangen skrev vi også at bildet trolig ville ha oppnådd en dobbelt så høy pris for bare “noen år siden”, og da med referanse til ca. 2010.

Good old days: Odd Nerdrum tjente godt med penger på kunsten sin på begynnelsen av 2000-tallet. Her fra åpningen av en utstilling i Galleri Tonne i Oslo, den første kollektive kitsch-utstilling i norsk gallerihistorie. Foto: Bjørn Sigurdsøn

Blodpris hos Fineart

Motivet “Ryggvendt akt”, maleriet som nå ble solgt, finnes også som litografi. Tre er blitt solgt for 10.000 kroner de siste årene hos Christiania Auksjoner.

Prisene i det private markedet, som også er en del av annenhåndsmarkedet, kan være annerledes enn i auksjonsmarkedet. Ofte er det høyere priser der, men ikke alltid.

Fineart har flere Nerdrum-bilder liggende ute for salg på sine nettsider. Det dyreste, “Selvportrett med sløyfe”, datert 2003, ligger ute for hele 1,3 millioner kroner og er annonsert for i Finansavisen. Selv om overskriften på denne artikkelen er “Comeback for Nerdrum”, ville Kapital ha prutet mye på prisen Fineart har satt på Nerdrum-bildet de har for salg.

Inside
Næringsliv