<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tap for Fredriksens oljetrading

John Fredriksens oljetradingfirma økte aktiviteten, men tapte 4,8 millioner dollar i 2020 etter å ha restrukturert virksomheten.

Glad i trading: Lite tyder på at John Fredriksen har gitt opp ren oljetrading, selv om virksomheten har gitt tap de siste årene. Foto: Ints Kalnins
Næringsliv

Det London-baserte tradingselskapet til John Fredriksen skiftet i fjor navn til Alta Trading fra Arcadia Petroleum, fremgår det av selskapsregisteret i Storbritannia. Årsrapporten frem til mars 2020 ble publisert i januar i år. Selskapet har avvikende regnskapsår. 

Tapet i regnskapsåret 2019 var på 14,7 millioner dollar, slik at i norske kroner er det samlede tapet ca. 165 millioner kroner for Fredriksen-selskapet de siste par regnskapsårene.

Alta Trading eies av Fredriksen-familien gjennom Farahead Holdings på Kypros.

Bloomberg meldte i 2017 at Fredriksen nedskalerte oljetradingvirksomheten. Men ifølge det siste regnskapet ble to likestilte tradingsjefer ansatt i januar 2019, før duoen senere ble forfremmet til “co-CEOs”.

Bruttoresultatet fra trading økte i 2020 til 9,3 millioner dollar, fra 6,1 millioner dollar året før. Men de administrative kostnadene økte samtidig til 14,3 fra åtte millioner dollar, slik at det ble røde tall på bunnlinjen også i regnskapsåret 2020. 

Kostnadsveksten kobles til en restrukturering. Selskapet avsluttet siste regnskapsår med en egenkapital på 24 millioner dollar, tilsvarende ca. 200 millioner kroner. Det var da åtte ansatte oljetradere, samt 15 i administrasjonen.

Alta Trading har kontorer i Houston, USA, foruten i Adam Street ved Charing Cross i London. Selskapet betalte ut totalt 8,5 millioner dollar i frakthyre til Frontline   i regnskapsåret 2020, ifølge årsregnskapet.