<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Norges femte rikeste bladde opp

Investor Johan H. Andresen kjøpte et av årets dyreste kunstverk på auksjon første halvår.

Kjøpt nytt kunstverk: Investor Johan H. Andresen i Ferd betalte 2,6 millioner kroner pluss omkostninger for en skulptur av Bård Breivik.  Foto: Iván Kverme
Næringsliv

På Blomqvists vårauksjon ble et maleri av Hans Fredrik Gude det dyreste med et tilslag på 4,1 millioner kroner. Kjøperen var selveste Nasjonalmuseet, noe som fikk oppmerksomhet i pressen. Tilslaget var også rekord for Gudes kunst på “singelbasis”, en versjon av “Brudeferden i Hardanger”, som han malte sammen med Adolph Tidemand, og som ble solgt for 5,1 millioner kroner i 2002.

Kapital kan nå avsløre hvem som kjøpte det nest dyreste kunstverket hos Blomqvist nå i april, og som var rekord for den kunstneren og trolig også for skulptur på auksjon i Norge etter det Kapital kjenner til.

Nesten seksgangeren

En skulptur av Bård Breivik (1948–2016) ble klubbet for hele 2,6 millioner kroner. I tillegg kom omkostninger. I forkant var den 3,6 meter høye skulpturen vurdert til 400.000–500.000 kroner. Det var stor rift om verket i høypolert stål, som heter “Dancing Tube” og ble laget i 2014.

Blir med på Ferd'en: Skulpturen "Dancing Tube", laget av Bård Breivik, ble klubbet for 2,6 millioner kroner pluss omkostninger. I forkant var den 3,6 meter høye skulpturen vurdert til 400.000–500.000 kroner. Foto: Blomqvist

Via sikre kilder har vi fått høre at kjøperen er investor Johan H. Andresen, Norges femte rikeste mann med en formue på 35 milliarder kroner, og som styrer sitt imperium via selskapet Ferd.

– Ferd ønsker dessverre ikke å kommenterer påstander om kjøp eller salg av hverken aksjer eller andre gjenstander. Ønsker deg en fortsatt fin dag, skriver Christine Sandøy, som nå er PA for eieren, styrelederen og administrerende direktør.

Ferd ønsker dessverre ikke å kommenterer påstander om kjøp eller salg av hverken aksjer eller andre gjenstander.
Christine Sandøy, PA Johan H. Andresen

Flust med plass

Andresen kjøper eiendom som holdt vi på å si fulle sjømenn. Ferd har blitt en betydelig spiller i markedet for næringseiendom, og er også svært aktiv i aksjemarkedet.

Et av eiendomskjøpene som har fått mest oppmerksomhet er NRK-tomten på Marienlyst, som selskapet gav rundt fire milliarder kroner for. Her står det allerede flere skulpturer fra før.

Milliardæren selv bor i Madserud allé og har god plass både der og på tomten tilhørende barndomshjemmet Hengsengen på Bygdøy rett ved Ferd-stadion på andre siden av E18 ved Skøyen. Den måler hele 50 mål.

Neby har nesten lik

Hifi-gründer Erling Neby har en tilsvarende Breivik-skulptur i sin hage ved enden av Frognerparken ved Frognerbadet.

Da “søster”-skulpturen gikk så høyt hos Blomqvist, sa han til Kapital at det var morsomt at den oppnådde en pris på hele 2,6 millioner kroner.

– Jeg kan flytte komma nå, uttalte Neby med referanse til at hans egen skulptur er betydelig mer verdt enn han trodde før auksjonen.

Selgerne av Breivik-skulpturen på auksjonen hos Blomqvist var et par på Bygdøy som skulle flyttet fra hus til leilighet og ikke hadde plass til den 3,6 meter høye skulpturen i sitt nye hjem.