<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tjente over 3,7 milliarder det siste året

Aksjekursen til det norske elektronikkselskapet Nordic Semiconductor har skutt til værs. Det har medført at en av selskapets største aksjonærer, Arne Græe, nå sitter på verdier for over 5,3 milliarder kroner.

Mangemilliardær: Den mediesky investoren Arne Græe har blitt mangemilliardær på investeringen i Nordic Semiconductor. Foto: Hegnar Media
Næringsliv

Det har vært en real børsfest for aksjonærene til Nordic Semiconductor   de siste årene. Aksjen til det norske elektronikkselskapet, som har hovedkontor i Trondheim, har gått som en kule – over de 12 siste månedene har den dundret av gårde fra under 100 kroner til over 300 kroner. Mer nøyaktig har kursen steget 238 prosent det siste året. Hvis vi strekker tidshorisonten tre år tilbake, er avkastningen hele 500 prosent.

Dette er svært gode nyheter for en av selskapets største aksjonærer, Arne Græe. Gjennom sitt kypriotisk-registrerte selskap Accelerator Ltd. er den mediesky investoren tredje største eier i Nordic Semiconductor, med nærmere 17,5 millioner aksjer.

Da børsen stengte fredag 3. september, var Nordic Semiconductor-kursen rekordhøye 305 kroner pr. aksje, noe som gir Græes aksjer en verdi på svimlende 5,3 milliarder kroner.

Blant Norges rikeste

På samme tidspunkt for et år siden var de samme aksjene verdsatt til rundt 1,6 milliarder kroner, hvilket innebærer at eierposten til investoren, som er bosatt i Brussel, har lagt på seg hele 3,7 milliarder kroner i løpet av ett år. 

I tillegg til Nordic Semiconductor sitter Græe også på en eierandel på 51 prosent i Appear TV, et selskap som utvikler teknologi for TV-markedet og omsatte for 277 millioner kroner i 2020.

Kapital vurderte i fjor Græes formue til 1,75 milliarder kroner, noe som ga en 196. plass på listen over Norges mest formuende. Som følge av kursutviklingen i Nordic Semiconductor vil han naturlig nok gjøre et hopp på årets liste – hvilken plassering han ender på vil være å finne i neste utgave av Kapital, som inneholder oversikten over Norges 400 rikeste.

Papirgevinst på over 5 mrd.

Nordic Semiconductor produserer i dag blant annet Bluetooth-teknologi som blir brukt i for eksempel tastaturer, mus, syklene til Oslo Bysykkel og et glukose-overvåkningssystem for diabetikere.

Elektronikkeventyret strekker seg tilbake til 1983, da selskapsideen oppsto rundt kjøkkenbordet til fire NTNU-studenter. 13 år senere ble selskapet børsnotert. Rundt dette tidspunktet kom Græe inn som styreleder i Nordic Semiconductor, en posisjon han beholdt frem til 2001, og investoren skal ha hamstret aksjer særdeles billig. 

Kurshistorikken til Nordic Semiconductor på Oslo Børs strekker seg tilbake til starten av år 2000, og viser at aksjen lenge ble handlet på svært lav kurs. I 2002 var kursen helt nede under 50 øre. Finansavisen skrev tidligere i år at Græe skal ha betalt under 10 kroner aksjen, hvilket betyr at investoren har en papirgevinst på over fem milliarder kroner.

I toppen av aksjonærlisten finner vi for øvrig Folketrygdfondet og den amerikanske banken State Street, med eierandeler på henholdsvis 11,2 prosent og 11,1 prosent. Deres aksjeposter er nå verdt over 6,5 milliarder kroner.

Kapital har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Arne Græe, uten hell.