<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ekstraordinær suksess for Exit

NRKs store suksess Exit er Nordens mest sette TV-serie, melder kanalens dramasjef. Nå er produksjonsselskapet i gang med innspillingen av tredje og siste sesong, med blant annet Marokko som filmkulisse. 

Guttakrutt: Den usympatiske Exit-gjengen er klar for ny sesong. Fra venstre Jeppe (Jon Øigarden), William (Pål Sverre Hagen), Henrik (Tobias Santelmann) og Adam (Simon J. Berger). Foto: Stephen Butkus/Fremantle/NRK
Næringsliv

I tillegg til å være tidenes mest sette ordinære dramaserie hos NRK, er Exit nå også den mest sette nordiske TV-serien i Norden. Det opplyser NRKs avtroppende dramasjef, Ivar Køhn, til Kapital. 

– Helt ferske tall viser at opp mot to millioner mennesker i Norden, som inkluderer Island, Sverige, Danmark og Finland, har sett alle episodene av Exit. Det er helt eksepsjonelt høyt for en nordisk serie, forteller Køhn.

I tillegg har to millioner bare i Norge sett hele serien på NRK.no, og den er solgt til over 50 land.

Nå er produksjonsselskapet Fremantle i gang med innspillingen av tredje og siste sesong av den populære skildringen fra det norske finansmiljøet. Opptakene begynte i den norske feriefavoritten Malaga, hvor mange velstående nordmenn har feriehus i virkeligheten. I tillegg bekrefter NRK at det også skal filmes i Marokko, samt flere andre steder i Europa. 

– Det er en gjeng som har et stort forbruk av reiser, så det er naturlig at de beveger seg litt, sier Køhn.

Søker spenning: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er fire menn i finansbransjen som trår langt over moralske grenser i jakt på spenning. Foto: Ingeborg Klyve/Fremantle/NRK

– Noe du ikke har sett før

Folkene bak serien er nokså hemmelighetsfulle rundt hva den tredje sesongen vil inneholde. Men i likhet med den første sesongen, som skapte en klagestorm til Kringkastingsrådet etter lanseringen høsten 2019, vil også den neste runden kunne skape overskrifter.

– Det er et heftig manus, sier Køhn kryptisk.

– Vil den nye sesongen sjokkere like mye som de to forrige?

– Kanskje ikke, for nå er vi så vant til serien. Men det er noen scener som er veldig fine, og som du kanskje ikke har sett andre steder før, sier Køhn.

Petter Testmann-Koch, produsent for Exit og administrerende direktør i Fremantle, har tidligere uttalt til VG at kryptovaluta får en sentral plass i den siste sesongen:

– Det er lett å få tilgang til svarte penger gjennom krypto. Noe som passer svært godt inn i handlingen vår. Det er brutalt hvordan folk med mye penger stadig finner nye måter å skjule pengene sine på, sier han.

Kortene tett til brystet: Avtroppende dramasjef i NRK, Ivar Køhn, vil ikke avsløre for mye av handlingen i Exit, sesong tre. Men han beskriver manuset som heftig. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Kryptovaluta blir et tema

Exit-produsenten har også sagt at serieskaper Øystein Karlsen har skrevet sitt beste manus med Exit sesong tre, hvor han på nytt retter søkelyset mot de mer dysfunksjonelle sidene av samfunnet vårt.

Karlsen har selv forklart at ideene bak den nye sesongen i hovedsak kommer fra tre inspirasjonskilder.

– Jeg har tilbragt endel tid hos Økokrim. Jeg har også hatt samtaler med Tax Justice Network om alt fra kryptovaluta til hvordan norsk vindkraft tjener milliarder for selskaper ingen vet hvem eier. Ikke minst har jeg hatt intervjuer med folk i miljøet. De slutter aldri å levere. Det er et slags overflødighetshorn av galskap, sa serieskaperen til NRK i vinter.

Ifølge NRKs dramasjef vil vi fortsatt kunne følge historien til de usympatiske karakterene Adam, Jeppe, Henrik og William, som er fire suksessrike mangemillionærer med tilsynelatende alt en kunne ønske seg i livet. Likevel ender gjengen opp med å kjede seg såpass mye at fritiden, samt en grei slant av pengene, går med på festing, rus og prostituerte.  

Dermed kan vi også forvente å se hovedrolleinnehaverne Simon J. Berger (Adam), Tobias Santelmann (Henrik), Pål Sverre Hagen (William) og Jon Øigarden (Jeppe) gjenoppta sine respektive roller når sesongen lanseres neste vår.

At hele serien er solgt til over 40 territorier globalt tyder på at den også har blitt god butikk for skaperne. Men hverken NRK, som har rettighetene til serien i Norden, eller produksjonsselskapet Fremantle, som har de globale rettighetene, ønsker å uttale seg til Kapital om budsjett eller inntjening på serien så langt.