<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kunstkule for dronningen

Dronning Sonjas stiftelse til fremme av grafisk kunst, Queen Sonja Print Award (QSPA), har lagt bak seg et meget solid år, viser ferske regnskapstall.

Kunstmesén: Dronning Sonjas engasjement for kunsten er velkjent. Her ønsker hun velkommen ved åpningen av utstillingen Åpne dører i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Næringsliv

Salgs- og provisjonsinntektene økte i 2021 til hele 12,1 millioner kroner, opp fra 7,5 millioner året i forveien, og på toppen kom høyere finansinntekter. Disse endte på 4,9 millioner kroner i fjor, mot 2,9 millioner det foregående året.

“Inntektene til H.M. Dronning Sonjas Kunstnerstipend – Queen Sonja Print Award – varierer fra år til år etter aktivitet. QSPA formidler kunst fra mange ulike kunstnere som støtter QSPA, inkludert dronningen. I 2021 ble det også lansert en internasjonal grafikkmappe som viser noe av det ypperste av samtidsgrafikk, som bidro til inntektene,” heter det i en uttalelse fra Slottet til Kapital.

Her fremgår det også at “et godt finansmarked i fjor” er årsaken til stigningen i finansporteføljen.

Kunststiftelsen ble opprettet i 2011, og deler hvert annet år ut prisen Queen Sonja Print Award. Denne består av et stipend på en million kroner, samt et studieopphold i Sverige, og ble sist tildelt den fransk-marokkanske kunstneren Yto Barrada i 2022. I tillegg mottok den samiske kunstneren Meerke Vekterli en inspirasjonspris, mens sørafrikanske William Kentridge ble tildelt hedersprisen QSPA Lifetime Achievement Award samme år.

– Grafikk er en inngangsport til kunstens fantastiske verden. Den åpner dørene og gjør kunsten mer tilgjengelig, mer demokratisk. Den gjør kunsten til en viktig og naturlig del av livet, uttalte dronningen i forbindelse med prisutdelingen.