<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Verdensrekord for enkeltauksjon

I begynnelsen av november ble 60 toppverk fra kunstsamlingen etter Microsoft-medgründer Paul G. Allen solgt for 1,5 milliarder dollar. Det er med god margin verdensrekord for en enkeltauksjon.

Stor aktivitet: Budene rant inn på auksjonen etter Microsoft-medgründer Paul G. Allen, som ble arrangert av Christie‘s i New York. Foto: Christie’s Images Limited
Næringsliv

Det var auksjonshuset Christie’s som hadde fått det lukrative oppdraget med å selge kunsten etter Allen, som gikk bort i 2018. Salgsstedet var New York, byen hvor man har oppnådd de høyeste prisene i mange år, og det slo til igjen. 

På auksjonen ble det klubbet kunst for hele 1,5 milliarder dollar, eller nesten 15 milliarder kroner. Det er overlegen rekord for en enkeltauksjon, skriver den amerikanske kunstavisen Artnews. 

Den forrige toppnoteringen ble satt hos konkurrenten Sotheby’s i fjor. Eiendomsutvikler Harry Macklowe og hans ekskone måtte da selge kunstsamlingen sin og dele inntektene, etter et heftig skilsmisseoppgjør i retten hvor dommeren til slutt beordret salg. Den gang endte totalsummen på 922 millioner dollar, eller ca. 9,2 milliarder kroner – det etter at dollaren i skrivende stund har falt knappe ti prosent fra toppen i slutten av oktober. 

Fem over 100 mill. dollar

Uansett knuste Allen-showet Macklowes rekord med milliarder av kroner. Alle de 60 kunstverkene ble solgt, noe man kaller et white glove sale. Fem av bildene ble solgt for 100 millioner dollar eller mer. Aller høyest gikk et motiv av Georges Seurat (1859–1891) for 149 millioner dollar. Et landskapsbilde av Paul Cézanne (1839–1906) oppnådde 138 millioner dollar. 

Begge disse tilslagene var rekorder for kunst signert de respektive franske malerne. Aller drøyest ble den nye milepælen for Seurat, som er fire ganger så høy som den forrige rekorden på 35 millioner dollar fra 1999, ifølge prisdatabasen Artprice.

Ellevill prisvekst: Georges Seurat-maleriet “Les Poseuses, Ensemble (Petite version)” ble nylig klubbet for 130 millioner dollar. Inkludert avgifter måtte kjøper ut med 149 millioner dollar. Verket ble solgt for en million dollar i 1970. Foto: Christie’s Images Limited

Det Allen-eide Seurat-maleriet “Les Poseuses, Ensemble (Petite version)” var vurdert til 100 pluss millioner dollar i forkant av auksjonen. Auksjonarius åpnet med 75 millioner dollar. Til slutt ble verket klubbet på 130 millioner dollar, men inkludert avgifter måtte kjøper ut med 149 millioner dollar, dvs. nesten 1,5 milliarder kroner, tilsvarende omtrent et lite næringsbygg i Oslo sentrum. 

Microsoft-Allen kjøpte trolig bildet privat. Sist gang det ble solgt på auksjon var i 1970. Da var det også Christie’s som tok hånd om salget, og den gang endte summen på en million dollar. Seurat er aller mest kjent for bildet “Un dimanche après-midi à l’Île de la Grande Jatte”, som befinner seg i samlingen til The Art Institute of Chicago.

Ny rekord: Landskapsbildet “La montagne Sainte-Victoire” av Paul Cézanne oppnådde 138 millioner dollar. Foto: Christie’s Images Limited

Garantert salg

Cézanne-maleriet “La montagne Sainte-Victoire” er malt mellom 1888 og 1890, en periode hvor kunstneren begynte å male abstrakte landskaper; han gikk bort fra å male i mer klassisk stil. Dette bildet var det garantert for i forkant, noe som har blitt mer vanlig når det er snakk om dyre bilder. 

Den forrige rekorden for Cézannes kunst ble også satt i 1999, da et stillebenmotiv ble solgt for 61 millioner dollar, noe som naturligvis blir betydelig mer hvis vi inflasjonsjusterer beløpet. 

Cézanne-bildet hadde Allen kjøpt for et par tiår siden. Det er kjent at han brukte rådgivere, men at han tok de endelige beslutningene selv og at han alltid gikk for det beste. 

Blant de rikeste i verden

Ifølge det amerikanske businessbladet Forbes var Allen god for 20,3 milliarder dollar året han døde. Med dagens kroneverdi tilsvarer det rundt 210 milliarder, hvilket gav en 21. plass på Forbes-listen i 2018. Fra 2009 og frem til hans siste leveår økte formuen jevnt og trutt fra 10,5 milliarder dollar til nesten en dobling.

Til sammenligning var John Fredriksens formue i 2011, som er de eldste tallene vi har for hånden her, på ca. 60 milliarder kroner. Det ifølge Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste. Men i 2018 var Fredriksen god for 113 milliarder kroner. Siden 2018 har rederens formue så økt til 124 milliarder kroner.  

Allen og Fredriksen har skapt enorme formuer i helt ulike bransjer, men kunstinteressen har de felles. I hvert fall har sistnevntes familie, hans avdøde kone og tvillingdøtrene, bygget en formidabel kunstsamling. 

Kapital skrev nylig om The Fredriksen Collection i en sak om verdens topp 200 kunstsamlere, en rangering utarbeidet av den amerikanske kunstavisen Artnews. Fredriksen-familien er eneste norske innslag på listen og gjorde sin debut på den i fjor. Allen, derimot, var på listen i mange år. Ifølge Artnews var han meget privat om samlingen sin, selv om han av og til lånte bort kunsten til museer, som “en Rothko” vurdert til 80 millioner dollar helt tilbake i 2012.