<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sveits-utvandrer: – Jeg savner norske matpriser

Teknologigründer og milliardær Rune Syversen har flyttet til Luzern i Sveits. – Det er viktigere for oss å være på bølgelengde med folk i Sveits og de ansatte i selskapene våre enn å være kompis med Kirsti Bergstø, sier han.

FUNNET SITT HIMMELRIKE: – Å flytte til Sveits er et himmelrike for oss som er glade i fjellet og å stå på ski, sier teknologigründer Rune Syversen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Næringsliv

Syversen var blant de titalls nordmennene som meldte flytting ut av landet i høst, som følge av regjeringens skatteskjerpelser. Kapital slår på tråden til den utflyttede milliardæren for å høre om livet i alpelandet, hvor Syversen har valgt seg byen Luzern, ca. fem mil sørvest for Zürich.

– Å flytte til Sveits er himmelriket for oss som er glade i fjellet og å stå på ski. Jeg hadde vært i Luzern mange ganger opp gjennom årene, og har alltid hatt lyst til å flytte ut for en periode, sier Syversen.

54-åringen er kjent som gründer og investor i tospann med Jens Rugseth. Sammen står de bak de børsnoterte teknologiselskapene Crayon   , Link Mobility   og SikriSIKRI. Begge suste inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 2020. Og sammen har de to – som spøkefullt kaller hverandre for “kone nummer to” – også flyttet til Luzern.

Tospann: Rune Syversen (t.v.) og Jens Rugseth er sammen om de fleste investeringer – og det å flytte til Sveits. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Vurderte Lugano

– Hvorfor ble det akkurat Luzern? Kastet du og Jens Rugseth terning om hvor dere skulle flytte?

– Det var et enkelt valg med nærhet til fjellet og flyplass. Vi kikket på Lugano, hvor det er bedre vær og nærmere sydligere strøk. Men vi fant ut at Lugano var finest å besøke. Dessuten er Luzern nærmere virksomhetene vi har i Sveits, Østerrike og Tyskland, sier han.

Vi kikket på Lugano, hvor det er bedre vær og nærmere sydligere strøk. Men vi fant ut at Lugano var finest å besøke.

Det var sent i november i fjor at flyttingen ble kjent, men Syversen forteller at prosessen startet tidlig på høsten. Det hadde da oppstått hodebry ikke minst fordi de to satt på store verdier som minoritetsaksjonærer. Frykten var at skatteforpliktelsene dette medførte skulle gå utover andre aksjonærer, ansatte og selskapenes vekstambisjoner.

– Da vi senhøstes fikk nyss om at myndighetene vurderte å gjøre det enda vanskeligere å forvalte verdiene fra Norge, snudde vi oss rundt i forkant av pressekonferansen 29. november, sier han.

Syversen sier at Sveits ikke på noen måte er et lavskatteland. Han mener det er et land med god og langsiktig innretning av skatter for verdiskapning og ansvarlig fordeling av skattebyrden. 

– Sveits har både formuesskatt, utbytteskatt og personbeskatning, men er mer tilrettelagt for individuelle valg og lokal ansvarlighet. Alle kommuner og kantoner setter egne skattesatser avhengig av blant annet hvor attraktive de er som bosted. Akkurat som Bø i Norge, men uten å bli straffet.

– Hva har du spart i skatt?

– Foreløpig ingenting, og flytteprosessen har både vært kostbar og tidkrevende.

Brukte Deloitte

Syversen fikk hjelp av rådgivere i Deloitte til å flytte ut.

– Vi er av den oppfatning at lover og regler skal følges, og i motsetning til stortingspolitikerne kan ikke vi skylde på arbeidsgiver for uklar eller manglende kommunikasjon av regelverket. Skatt er som kjent en personlig forpliktelse, ikke arbeidsgivers ansvar. Vi var begge i en livssituasjon som tillot at vi kunne flytte. Jens har voksne barn, og vi har en på 19 som går på skigymnas og en på 21 som går på BI. Det er ikke det verste for dem å komme på besøk hit. Men de har ikke vært her ennå, da.

– Hva pakket du med deg fra huset ved Jomfrubråten? 

– Det var tannbørsten og ski- og fjellutstyr. Et av barna har arvet huset.

Jeg pakket tannbørsten og ski- og fjellutstyr. Ett av barna har arvet huset.

– Henger dere mye med andre nordmenn?

– Nei, egentlig ikke. Men når man flytter et nytt sted, er man mer oppsøkende og vil bygge seg et nettverk. Vi har truffet mange nye mennesker som for oss har vært en berikelse. Vi har noen sveitsiske venner fra før, mange fra Crayon. Crayon har hovedkontor for Sveits 20 minutter fra Luzern. Men det er ikke så lenge siden vi kom, så hverdagen har ikke kommet helt i gang ennå, sier han.

Syversen var tidligere administrerende direktør for Crayon. Nå er han styreleder for selskapet.

Hjemmekontor: Rune Syversen sier det går smertefritt å jobbe “remote”. Han er styreleder for børsnoterte Crayon. Her fra noteringen av selskapet. Foto: Thomas Brun / NTB

Mat enda dyrere

Han legger ikke skjul på at det oppleves negativt å være avskåret fra Norge i mer enn 61 dager. 

– Det er krevende å bruke tid på å telle dager og ikke tenke på hva som gir mest mening. Er man en dag i Norge og flyet hjem er forsinket og letter fem over midnatt, telles det som to dager, sier han, og forteller at han holder oversikten ved hjelp av en app.

– Er det noe du savner?

– Ikke foreløpig, men det kan hende det dukker opp når hverdagen kommer. Jo forresten, jeg savner de norske matprisene. Det er enda dyrere å kjøpe mat i Sveits.

– Sveits er jo ikke noe lavkostland?

– Nei, men Sveits er et land hvor systemet er bygget opp til å bruke huet. Alt er intensivert til å ta gode beslutninger, sier han.

Syversen har såkalt B-status i Luzern. Det betyr at han bor i og skatter til Sveits.

– Jeg kan kjøpe eiendom til eget bruk, men ikke til næring. Jeg har ikke kjøpt noe ennå. Om ti år kan jeg søke om statsborgerskap. 

– Tror du at du kommer til å gjøre sveitser av deg?

– Jeg ser ikke bort fra det. Men føler meg for norsk til å gjøre det i skrivende stund. 

Mini-CV

Utdannet siviløkonom fra BI. Startet karrieren som salgsdirektør i Telenor. Gründet Crayon i 2002. Har også startet andre selskaper. Investerer i tospann med Jens Rugseth. Begge med i Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste fra 2020. Spilte back i Vålerenga Hockey sesongen 1995–1996. Flyttet til Luzern i Sveits i november i fjor.

– Biter oss i rumpa

– Er du forbannet på den norske regjeringen og SV?

– Nei, jeg er ikke forbanna på noen. Jeg har sluttet å ergre meg for lenge siden. Men jeg synes det er synd for Norge at de er såpass lite fremtidsorientert. Kostnadene med å drive kongeriket gjør at vi biter oss i rumpa. Hvis du ser på den svake krona og utenlandske investorers bekymring over manglende forutsigbarhet, kombinert med vår egen befolknings manglende tillit til den sittende regjering, er det hele litt trist. Jeg har stor forståelse for at omverdenen ikke har helt trua, sier han.

Jeg har stor forståelse for at omverdenen ikke har helt trua.

Investoren snakker varmt om lokaldemokratiet i Sveits, som han mener er bygget slik at politikerne blir ansvarliggjort for beslutninger de tar.

– For oss er det derfor viktigere å tilpasse oss å være på bølgelengde med folk i Sveits enn kompis med SVs Kirsti Bergstø, sier han.

– Det får være punchen?

– Nei, punchen er at Sveits ikke er noe lavskatteland. Det er ganske likt som Norge. Men man kan velge vekk endel ting og ta risiko selv. Vi har valgt en kanton med ganske høy skatt, men som er fornuftig nok til at vi kan håndtere den. Livskvaliteten er viktig. Det har vi fått her i Luzern. Vi har et fantastisk liv her og føler oss privilegerte, sier han.

Ved siste opptelling var Syversen god for 1,4 milliarder kroner i Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste, mens Rugseth lå på 2,35 milliarder kroner.