<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Sunn skepsis er bra

Anders Rosenlund, SEB.

Anders Rosenlund, SEB. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 44
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Arbeidserfaring: Åtte år som analytiker, åtte år på corporate finance samt ett år i offentlig forvaltning. Startet i SEB i 2020

SEBs Anders Rosenlund stikker av med seieren i fornybar – et område hvor det har skjedd svært mye den siste tiden, og hvor det er ventet å skje enda mer de kommende årene. Økt fokus på håndteringen av miljø- og klimautfordringene skaper store muligheter for selskapene i sektoren, noe som naturlig nok gir utslag i kapitalmarkedet.

– Innen fornybar er det mange undersegmenter som har stort vekstpotensial. Det skyldes at verden er i endring, spesielt på det som har med energi å gjøre, og det betyr også at markedsposisjoner er up for grabs. Så vil tiden vise om det er selskapene som i dag er notert på Oslo Børs og Euronext Growth, eller noen helt andre, som vil bli de dominerende når markedene modnes, sier Rosenlund.

John Olaisen, ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme
Thomas Dowling Næss, SpareBank 1 Markets. Foto: Iván Kverme

Å plukke fremtidens vinnere i et slikt klima er en utfordring som ikke gjøres noe lettere av tidvis luftig prising og mange nykommere med varierende modenhetsgrad. Rosenlund påpeker at det heller ikke alltid er nok med vekst – den må på et tidspunkt bli lønnsom. I så henseende er ikke fornybarsektoren så ulik andre sektorer – det handler om fremtidig inntjening, som for alle andre typer aksjer, mener han.

– Hvordan bør man gå frem for å skille de attraktive fra de mindre attraktive mulighetene?

– For egen del forsøker jeg spesielt å tenke på svakheter og trusler når jeg ser på nye selskaper, for det representerer risiko, mens styrker og muligheter er noe selskapene og deres rådgivere normalt er veldig flinke til å få frem. Sunn skepsis er bra. Og om noe føles feil, er det kanskje like greit å la det passere – det kommer nye muligheter hele tiden. Det er generelt et godt råd. 

Fornybar 2021 2020 2019
Anders Rosenlund (SEB) 19,9% 8,7% n.a.
John Olaisen (ABG Sundal Collier) 15,1%
7,9% n.a.
Thomas Dowling Næss (Sparebank 1 Markets) 11,0% 1,8% n.a.