<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fra motvind til kraftig medvind

Martin Huseby Karlsen er Norges beste offshoreanalytiker i 2022.

Martin Huseby Karlsen, DNB Markets Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 42
Utdannelse: Sivilingeniør innen industriell økonomi fra NTNU
Erfaring: Startet i DNB Markets i 2004

Etter å ha lagt bak seg to tunge år snudde skuta for offshorebransjen i fjor, og så langt i 2022 har sektoren virkelig fått vind i seilene. Gjennom samtlige av årene har Martin Huseby Karlsen i DNB Markets blitt kåret til Norges beste offshoreanalytiker, og denne gangen går han dessuten helt til topps som beste sektorvinner.

– I gamle dager var oljeservice center of the universe, men siden 2014 har det vært mye motvind og negativt fokus på sektoren, med begrenset interesse fra vanlige aksjeinvestorer. I år var det som om en bryter ble skrudd om – nå har norske og utenlandske investorer i stor grad fått øynene opp for sektoren igjen, forteller han.

Denne økningen i interesse er et resultat av flere faktorer, forteller analytikeren.

I år var det som om en bryter ble skrudd om – nå har norske og utenlandske investorer i stor grad fått øynene opp for sektoren igjen.

– Offshore og oljeservice har hatt mange år som ikke-investerbare for vanlige egenkapitalinvestorer – det var for mye gjeld. De siste årene har flere selskaper ordnet opp i balansene, og sektoren er til en viss grad ferdigstrukturert. I tillegg har høyere oljepris hatt positiv effekt, og sammen har disse elementene ført til at sektoren har kommet ut av skyggen igjen.

– Hva har vært det mest utfordrende i år?

– Det har vært mye usikkerhet i energimarkedene som skaper høy volatilitet, til tross for at det underliggende går ganske bra. I tillegg gjør risikoelementet rundt ESG det utfordrende å prise offshore-aksjer på lengre sikt.

Tidevannet har løftet nærmest alle båter innen oljeservice i år, og Huseby Karlsen mener deler av energisektoren og oljeservice fortsatt kan gjøre det bra. Men det er spesielt én type selskaper analytikeren har troen på fremover.

– Selskapene som genererer cash flow, og som distribuerer det til aksjonærene sine, blir vinnerne fremover. Dette vil være faktoren som skiller klinten fra hveten. Selskapene innen oljeservice som ennå ikke er ferdig restrukturert, hadde jeg derimot vært forsiktig med.

Offshore 2022 2021 2020
Martin Huseby Karlsen (DNB) 39,01 % 28,40 % 21,20 %
Haakon Amundsen (ABG Sundal Collier) 12,59 % 16,10 % 10,00 %
John Olaisen (ABG Sundal Collier) 11,36 % n.a. n.a.

Haakon Amundsen, ABG Sundal Collier Foto: Iván Kverme

John Olaisen, ABG Sundal Collier Foto: Iván Kverme