<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vinnertipsene knuste Hovedindeksen

Favorittaksjene til vinnere i forrige analytikerkåring har banket Hovedindeksen så langt i år. Mens Oslo Børs har falt med over fem prosent, kan analytikernes vinnertips skilte med en oppgang på drøyt fem prosent gjennom porteføljens levetid.

Dreven: Fjorårets vinnertips ble sydd sammen til en portefølje med aksjer hovedsakelig fra Oslo Børs, og vektet av Bengt Jonassen.  Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Tradisjonen tro ble analytikerne som ved inngangen av året hadde blitt kåret til Norges beste, oppfordret til å gi våre lesere sine to utvalgte aksjeanbefalinger for 2022. Ettersom kåringen fremover har blitt flyttet fra nyåret til høsten, medfører fremskyndingen at vi gjør opp status etter “halvgått løp”. Til gjengjeld har det skjedd ekstremt mye i det noe forkortede tidsrommet – reversering av pandemieffekter, krig, energikrise, inflasjons- og rentehopp er bare noe av det som har preget markedene i perioden.

Til tross for et særdeles utfordrende børsår forsvarer Norges beste analytikere sine titler og knuser Hovedindeksen på Oslo Børs. Dersom man fulgte de 20 investeringsrådene til landets skarpeste finanshoder, fra porteføljen ble satt sammen 1. februar til midten av oktober, ville man sittet igjen med en avkastning på 5,1 prosent. Flere av selskapene har betalt utbytter gjennom året, noe som var med på å løfte avkastningen. Hovedindeksen har i motsetning falt med 5,4 prosent over samme tidsperiode. Tallknusernes råd har dermed gjort det nesten 200 prosent bedre enn det generelle markedet.

Når den antatte risikoen er høy, viser det seg ofte at den faktiske risikoen er lav og motsatt. Som Warren Buffett sier, volatilitet er ikke det samme som risiko.
ABG-analytiker Bengt Jonassen

– Hvordan har det vært å komme med anbefalinger i et såpass usikkert og volatilt marked?

– Det er en del av livet for en analytiker. Når ting er sikkert, er kanskje ting usikkert og vice versa. Når den antatte risikoen er høy, viser det seg ofte at den faktiske risikoen er lav og motsatt. Som Warren Buffett sier, volatilitet er ikke det samme som risiko, sier ABG-analytiker Bengt Jonassen.

Svarte svaner

Ved inngangen til 2022 fikk vi inn 18 kjøps- og to holdanbefalinger av de ni vinnerne i forrige analytikerkåring. Rådene ble sydd sammen og vektet av Jonassen til en portefølje med aksjer hovedsakelig fra Oslo Børs. Olje og gass ble undervektet, mens sjømat ble overvektet, noe som har kostet dyrt etter Russlands invasjon av Ukraina og den foreslåtte innføringen av ressursbeskatning på lakseoppdrett, meddeler Jonassen.

– Det viser bare nok en gang at vi analytikere og markedet legger for lav sannsynlighet på såkalte uforutsette hendelser, eller mer populært kalt “sorte svaner”. Markedets og analytikernes nåverdi reflekter som oftest et for optimistisk syn på fremtiden, og nok en gang fikk vi en god påminnelse på dette.

Det skal imidlertid sies at foruten Jonassens vekting, eller dersom aksjene hadde hatt identiske vekter, hadde analytikerporteføljen i snitt falt med 8,5 prosent.

Vinnersektorene

Den tyngste vektingen ble gitt til Equinor   , som gjennom porteføljens levetid har lagt på seg over 50 prosent. Det er kun ett selskap som kan skilte med høyere avkastning enn oljegiganten, og det er Höegh Autoliners   , med en oppgang på over 80 prosent.

30 prosent av aksjene har gjennom porteføljens levetid hatt positiv utvikling, og 40 prosent har steget mer enn Hovedindeksen.

Markedets og analytikernes nåverdi reflekter som oftest et for optimistisk syn på fremtiden, og nok en gang fikk vi en god påminnelse på dette.
ABG-analytiker Bengt Jonassen

Det er spesielt de tre sektorene olje, shipping og offshore som har skilt seg klart ut i år. Analytikeren som traff best på sine anbefalinger var shippinganalytiker Jørgen Lian, som hadde en gjennomsnittlig avkastning på 58,3 prosent på sine to tips. DNB-analytikeren ble etterfulgt av to kolleger fra Bjørvika: oljeanalytiker Helge André Martinsen og offshoreanalytiker Martin Huseby Karlsen. Begge hadde en solid snittavkastning for sine tips på over 26 prosent hver. I den andre enden av skalaen viser den gjennomsnittlige utviklingen i tipsene til Ole Martin Westgaard på konsum, medier, fly og biotek, fornybaranalytiker Anders Rosenlund og sjømatanalytiker Alexander Aukner et fall på 34–45 prosent.