<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Inntjening i selskapene er hovedrisikoen for 2022

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier.

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investornytt

Alder: 47 år
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie og ABG Sundal Collier

Det er første år Jonassen topper denne kategorien, men han har pustet tidligere, mangeårig vinner Peter Hermanrud i nakken flere ganger tidligere.

– Ble du litt lettet da Hermanrud gav seg?

– Nei, ikke i det hele tatt. Da jeg begynte med strategi for ti år siden, var vi flere strateger, men så har det skallet av. Det er litt synd, synes jeg.

– Hvordan har du manøvrert det siste året?

– Jeg har ikke gjort så mye annerledes enn tidligere. Det var tre overraskelser for meg i fjor. Det første var at vi fikk en så bred energikrise så raskt, samtidig som det foreløpig ikke har slått ut i redusert forbruk hos konsumentene eller i svakere inntjening hos selskapene. Det andre er nivåene på inntjeningen i selskapene. Det er rekorder overalt. Det tredje er at rentebildet har vært ganske stabilt. Hvis jeg hadde fått vite disse tingene i forkant, hadde jeg tenkt at rentene skulle vært høyere.

2022 blir et motsatt speilbilde av 2021.

– Hvordan blir 2022?

– Det blir et motsatt speilbilde av 2021. I 2021 var det svak kinesisk vekst med kontraktiv finanspolitikk og kontraktiv pengepolitikk i Kina. Der blir det ekspansiv og pro vekst-politikk. I den vestlige verden blir det ikke et år til med helikopterpenger. Sentralbankene skal gjøre mer alvor av det de kommuniserer med hensyn til innstramming.

– Hva er du mest bekymret for?

– Mange internasjonale banker lager bekymringsmeldinger ved inngangen til et nytt år, men ingen har nevnt inntjeningen i selskapene. Den tror jeg er hovedrisikoen i 2022, i hvert fall for enkeltselskaper.

Paul Harper i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Pål Ringholm, SpareBank 1 Markets. Foto: Eivind Yggeseth
Strategi 2021 2020 2019
Bengt Jonassen (ABG Sundal Collier) 27,2% 29,5% 26,0%
Paul Harper (DNB) 21,7% 18,6% 12,1%
Pål Ringholm (SpareBank 1 Markets) 17,4% n.a. 4,7%