<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– De lange driverne er spennende

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier.

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investornytt

Alder: 47
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie og ABG Sundal Collier

For fjerde år på rad har Jonassen vunnet kategorien Industri og materialer. Jonassen følger og analyserer selskaper som Yara   og Hydro   , som steg med henholdsvis nesten 30 og 80 prosent i fjor.

– Det er endel likheter mellom selskapene. De opererer begge i energiintensive bransjer. Det at det har vært energikrise har først og fremst påvirket indirekte, fordi andre i bransjen har måttet stenge ned produksjonen. Både Yara og Hydro har dratt nytte av tilbudsskvis og sterk etterspørselsvekst.

Både Yara og Hydro har dratt nytte av tilbudsskvis og sterk etterspørselsvekst.

– Så du dette tidlig?

– Nei, ikke i nærheten, sier Jonassen med en liten latter. – Helt ærlig har jeg ikke truffet med så mye anbefalingsmessig. Vi hadde Hydro på hold i starten av året. I sommer prøvde vi oss med salg, men tok den tilbake til hold da vi så mulig innføring av eksportskatter fra Russland. Vi har fremdeles Hydro på hold, sier han.

Helt ærlig har jeg ikke truffet med så mye anbefalingsmessig.

Jonassen har sett på dataserier med priser for aluminium og kostnader for produksjon av aluminium tilbake til 1970-tallet. Det er flere perioder med god inntjening, men de varer bare ett til 1,5 år. Nå lurer han på om de kan ha gjort et varig hopp opp. Forklaringen er for lang til å dra her, men stikkordet er avkarbonisering av bransjen.

– Det er Yara jeg har likt best. Den hadde vi på kjøp, så hold, og satte opp til kjøp under energiklimakset i høst. Hovedtesen er at prisene på produktene og lønnsomheten skal opp. Det er de lange driverne som er spennende, sier han.

Igjen er stikkordet avkarbonisering, både at produksjon blir lagt ned i andre selskaper og potensielle nye markeder. Det ene er relatert til matproduksjon og det andre et mulig skifte av brenseltype i shipping. – I så fall snakker vi fantasiregnestykker, sier Norges beste aksjeanalytiker i kategorien “industri og materialer”.

Martin Melbye, ABG Sundal Collier. Foto: Eivind Yggeseth
Niclas Gehin, DNB Markets. Foto: Iván Kverme
Industri og materialer 2021 2020 2019
Bengt Jonassen (ABG Sundal Collier) 33,0% 29,5 25,8
Martin Melbye (ABG Sundal Collier) 13,7% 15,0% 12,4%
Niclas Gehin (DNB) 13,2% 5,0% n.a.