<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Et grisete år

Petter Kongslie, SpareBank 1 Markets.

Petter Kongslie, SpareBank 1 Markets. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investornytt

Alder: 30
Utdannelse: Bachelor fra NMBU i Ås og master fra NHH i Bergen
Erfaring: Startet i SpareBank 1 Markets på deltid i 2013, fulltid siden 2016. 

For andre år på rad kan Petter Kongslie titulere seg som den beste telekom- og IT-analytikeren. SpareBank 1-analytikeren er også årets yngste kategorivinner.

– 2021 var et grisete år med ekstremt høy volatilitet og følgelig voldsomt lærerikt, og det som overrasket oss mest, var hvor fort en aksje kan gå fra å være populær til å bli helt out of favour, uansett hva av nyheter som kommer, egentlig. På den annen side er det en av karakteristikkene ved jobben som gjør det så sinnssykt gøy, men det gjelder å treffe.

Det er vel egentlig bare én ting å si, det har vært et ekstremt vanskelig år.

Gjennom de tre siste årene har analytikeren fokusert mye på Crayon, “sikkert så mye at både meglere og kunder gikk lei av å høre om det på et tidspunkt”, forteller han. Dette har imidlertid betalt seg.

– Hvilke av fjorårets anbefalinger er du mest fornøyd med?

– Hvis vi må trekke frem noe, så må det bli at vi traff godt på den gjentagende effekten i inntjeningen som IT-infrastrukturselskapene Crayon og Atea dro med seg inn i 2021 etter et sterkt 2020. Vi oppgraderte Atea til kjøp i oktober 2020 og beholdt Crayon som en av våre favoritter.

Kongslie legger ikke skjul på at 2021 var et utfordrende år, og situasjonen vil ikke snu med det første, mener han.

– Det er vel egentlig bare én ting å si, det har vært et ekstremt vanskelig år innenfor TMT-bransjen og Small cap i 2021 med veldig store variasjoner mellom utviklingen i de ulike selskapene, både hva gjelder inntjening og multippel. Vi tror ikke det blir noe lettere i 2022 heller.

Christoffer Wang Bjørnsen, DNB Markets. Foto: DNB Markets
Frank Maaø, DNB Markets. Foto: DNB

IT og telekom 2021 2020 2019
Petter Kongslie (SpareBank 1 Markets) 24,3% 22,0 % 13,3 %
Christoffer Wang Bjørnsen (DNB Markets) 23,1% 21,4 % 19,3 %
Frank Maaø (DNB Markets) 16,8% 12,7 % 22,2 %