<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Næringseiendom: Fortsatt sterkt

Med utsikter til vaksine første halvår, fortsatt lav rente, elendig avkastning i banken og mye kapital både hjemme og ute, ligger det an til nok et godt år for næringseiendom.

Positive: Kapitals eiendomspanel ser lyst på 2021. F.v. leder av Markets i Eiendomshuset Malling, Peter Malling jr., konserndirektør Ida Aall Gram i AF Gruppen, arbeidende styreleder Roar Sandnes i Akershus Eiendom og adm. dir. Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm. Foto: Heiko Junge/NTB
Macro

I markedet for næringseiendom har det vært en lang fest siden mini-duppen i 2016, og sektoren tiltrekker seg stadig nye investorer. Først utlendinger og nå sist nordmenn som i utgangspunktet har tjent pengene sine i andre bransjer.

Les alle prognosene for 20 bransjer og sektorer i det nye året her.

Selv ikke corona har tatt knekken på det positive markedet, og det til tross for nesten full stans i vår, og at det er krise for hotell, retail og servering. Hjemmekontor har lagt liten demper på kontoretterspørselen, og stadig flere vil ha logistikk. Men hvordan blir markedet neste år?

– Bensin på bålet

Arbeidende styreleder og gründer Roar Sandnes i Akershus Eiendom sier det så svært mørkt ut i april. – Men så satte Norges Bank styringsrenten til null. Det har blitt som å helle bensin på bålet for omsetning av næringseiendom, sier Sandnes.

Han og de tre andre som uttaler seg om markedet neste år er medlemmer i Kapitals eiendomspanel, som møtes med jevnlige mellomrom for å ta temperaturen på markedet for næringseiendom for Kapitals lesere.

I skrivende stund har transaksjonsvolumet passert 93 milliarder kroner og kan slå 2019-volumet på 105 milliarder. Entra er fremdeles i spill. Foreløpig er Ferds oppkjøp av NRK-tomten trolig årets høyeste transaksjon til et sted rundt 4,5 milliarder kroner.

– Jeg tror 2021 kommer til å bli et godt år. Det er investering i eiendom og aksjer som gjelder, sier Sandnes.

– Vi tror 2021 blir bedre enn 2020, supplerer Peter T. Malling jr., leder for Markets i Eiendomshuset Malling & Co. – Lave renter og euforien som venter når det åpnes igjen, vil bli bra for fysiske assets. Med gode vaksiner kan det bli fest i 2021.

Prime yield ned i 3,0 prosent

Nøkkelbegrepet yield har blitt presset fra 3,75 for et år siden. I skrivende stund ligger prime yield på 3,25–3,3 prosent.

– Prime yield blir 3,0 litt uti neste år, mener Malling jr. – Yield-fallet er ventet å komme til mer risikoutsatt eiendom med vaksiner på plass, sier han.

Det mange har lurt på i år, er hvordan hjemmekontorsituasjonen vil påvirke etterspørselen etter kontorer på sikt.

– Analyser viser at det forventes økt fleksibilitet fremover. Samtidig er trenden klar på at tilhørighet til et fysisk kontor er viktig for de ansatte. Og tilhørighet har trolig blitt enda viktigere nå som man over tid har realitetstestet hjemmekontoret, og alt det innebærer, mener konserndirektør Ida Aall Gram i AF Gruppen   .

Leien ned

Administrerende direktør Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm er mest negativ av de fire.

– 2021 tror jeg blir mer krevende i alle segmenter. Verdien av en organisasjon som forstår markedsendringer, og som mestrer å skaffe og beholde kunder, blir viktigere enn noensinne. For de med svak EK blir ikke 2021 morsomt, mener han.

Kontorleien har falt noe i år. Oppsummert mener panelet at leien fordelt på ulike segmenter blir slik neste år:

  • Kontor: Flatt/litt ned
  • Logistikk: Flatt for toppleiene, gulvet for normalleie kommer sakte opp
  • Servering/Handel: Ned
  • Hotell: Ned

– Forretningshoteller vil slite i 2021, sier Sandnes.

Bøyum mener at de dårligste hotellene blir borte og konverteres.