<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Det snur fort i oljen!

– Ingen av oljeselskapene hadde turt å drømme om dagens pris på nesten 70 dollar pr. fat da budsjettene for 2021 ble lagt for et par måneder siden. Til tross for negative overskrifter kan sektoren faktisk ende opp med å generere rekordhøy fri kontantstrøm i år, skriver Tom Erik Kristiansen, analytiker i Pareto Securites. 

Bedre sikt: Aker BP med toppsjef Karl Johnny Hersvik i spissen går lyse utsikter i møte, hevder artikkelforfatteren.   Foto: NTB

Det globale oljemarkedet er komplisert og svært vanskelig å spå. Det føles som en evighet siden starten av 2020 da oljeselskapene nøt godt av høye oljepriser drevet av økt spenning i Midtøsten. Det amerikanske droneangrepet på Irans ledende general og angrepet på Saudi- Arabias eksportinfrastruktur som skapte historiens største bortfall av produksjon, er nå langt bak oss. 

Tom Erik Kristiansen, Pareto Securities.

OPEC+ vunnet tilbake kontrollen

Siden den gang har vi for første gang opplevd negative oljepriser i USA da frykten for at lagrene bokstavelig talt skulle renne over var på det høyeste etter at coronautbruddet førte til det største etterspørselsjokket man noen gang har sett. Over natten måtte 20 millioner fat olje hver eneste dag finne et nytt hjem inntil en koordinert aksjon blant majoriteten av oljeproduserende land, inkludert Norge, fikk justert ned tilbudssiden. Selv om etterspørselen er langt fra å være tilbake til tidligere nivåer, har dette ført til at lagrene nå faktisk er tilbake på normale nivåer. Derfor kan man si at OPEC+ har vunnet tilbake kontrollen i oljemarkedet. Appetitten for å investere i økt oljeproduksjon har vært rekordlav det siste året, og en større del av totale investeringer rettes mot grønnere muligheter. Resultatet av dette i et notorisk syklisk marked er ofte høyere fremtidige priser. Selv om det skal sies at Pareto deler mange av bekymringene rundt langsiktig oljeetterspørsel i en verden hvor stadig flere kjører elektriske biler og tungtransportsektoren begynner å se seg om etter mulige nye løsninger.

Mot rekordhøye kontantstrømmer

Allikevel er det viktig å huske at volatilitet skaper muligheter. Ingen av oljeselskapene hadde turt å drømme om dagens pris på nesten 70 dollar pr. fat da budsjettene for 2021 ble lagt for et par måneder siden. Til tross for negative overskrifter kan sektoren faktisk ende opp med å genere rekordhøy fri kontantstrøm i år. Samtidig er prisingen av mange av de mellomstore oljeselskapene på Oslo Børs lav. Blant annet handles selskaper som BW Energy, Panoro Energy og DNO på historisk lave nivåer sammenlignet med kontantstrømmen de skaper på dagens oljepris. Vi synes også utsiktene til Aker BP som et av de store lokomotivene på norsk sokkel er gode. Selv om oljeselskapene sannsynligvis aldri vil prises som den nesten evige vekstindustrien mange mente den var for mellom fem og ti år år siden, tror vi det finnes gode muligheter nå. Prisingen og fremtidige forventninger er det som skaper både risiko og muligheter i aksjemarkedet, og når begge disse er på lave nivåer, er det lettere å overraske på oppsiden.

Blant annet handler selskaper som BW Energy, Panoro Energy og DNO på historisk lave nivåer sammenlignet med kontantstrømmen de skaper på dagens oljepris.