<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Lakseoppdrett på land den nye vinen?

Det er mange meninger om hvorvidt landbasert oppdrett av laks har en fremtid eller ikke. Til tross for en høyere driftsmessig risiko innen landbasert har teknologiutviklingen nå kommet langt nok til at det er mulig å skalere opp dette nye beinet innen oppdrett. Økt miljøfokus blant forbrukerne kan være nøkkel til suksess.

Espen Furnes, VERTU Kapitalforvaltning  Foto: Iván Kverme

Gjestekommentar: Espen Furnes i VERTU Kapitalforvaltning

Lakseindustrien har vært en braksuksess, og sett bort fra olje er laks den største industrisuksessen Norge har hatt de siste 30 årene. Fra den spede begynnelse på 1970-tallet og frem til i dag har næringen blitt konsolidert og industrialisert. Spesielt de siste ti årene har teknologiutviklingen innen oppdrett tatt fart. Alt fra automatisert mating til vannbehandling og ikke minst kontinuerlig overvåkning av vannkvalitet har gjort lakseindustrien langt mer avansert enn tidligere. Samtidig har dette åpnet dørene for flere vekstmuligheter. Etter at næringen her i Norge nærmet seg grensen for hvor mye fisk man kunne ha i sjøen til enhver tid, ble løsningen for mange av produsentene å øke tiden lakseyngelen er i påvekst, slik at fisken trenger mindre tid i sjøen for å nå slaktevekt. Slike postsmolt-anlegg kjennetegnes ved høy grad av vannbehandling og overvåkning og foregår i større kar. Paradoksalt nok er det denne teknologien som har banet vei for en ny måte å drive oppdrett på, nemlig landbaserte anlegg. Ved å benytte seg av ny teknologi har flere aktører nå bygget opp landbaserte anlegg i områder som vanligvis ikke passer til lakseoppdrett. Dermed legger ny teknologi opp til neste fase av veksten innenfor lakseoppdrett.

Tradisjonelle oppdrettere – flere miljøkrav venter

Parallelt har tradisjonelt oppdrett i sjø vært igjennom mange år med driftsmessige utfordringer. Mens det tidligere har vært sykdomsrelatert, har den sterke fremveksten av lakselus vært primærårsaken til problemene de siste årene. Næringen har investert mye i å utvikle behandlingsmetoder, og gjennomsnittskostnaden pr. kilo har steget jevnt og trutt. I tillegg har også søkelyset blitt satt på de miljømessige utfordringer, som for eksempel utslipp av avfallsstoff. I sum betyr dette at de naturlige fordelene til tradisjonelt lakseoppdrett er mindre enn tidligere.

En av de store historiske fordelene til tradisjonelt lakseoppdrett er at de initielle investeringene er moderate, i hvert fall sett bort fra prisen på konsesjonene. Oppdrett på land er imidlertid svært kapitalintensivt, og kjennetegnes ved en lang planleggingsfase og høye oppstartsinvesteringer. Denne forskjellen vil trolig bli mindre over tid etter hvert som tradisjonelle oppdrettere får enda strengere miljøkrav å forholde seg til.

Oppdrett på land er imidlertid svært kapitalintensivt, og kjennetegnes ved en lang planleggingsfase og høye oppstartsinvesteringer. Denne forskjellen vil trolig bli mindre over tid etter hvert som tradisjonelle oppdrettere får enda strengere miljøkrav å forholde seg til.

Fortsatt i en tidlig fase  

Lakseoppdrett på land er imidlertid i en tidlig fase og er fortsatt preget av barnesykdommer. Det ledende selskapet innenfor landbasert oppdrett er Florida-baserte Atlantic Sapphire. De har hatt gjentagende problemer med fiskedød og illustrerer godt de utfordringene denne nye næringen står overfor. Den biologiske risikoen ved hendelser på land er rett og slett langt større enn ved hendelser i sjø. Blir det for eksempel lite oksygen i vannet som følge av stresset fisk, så dør fisken nokså raskt på land. I sjø har man langt bedre tid, og man rekker å sette inn tiltak. Likevel er det rimelig å anta at problemene som har oppstått så langt kan håndteres i fremtiden, selv om den underliggende sårbarheten alltid vil være høyere på land. Teknologien og vannbehandlingssystemene er trolig gode nok, men man trenger mer erfaring med kontinuerlig drift for å sikre tilstrekkelig stabilitet.

Det andre interessante poenget er at landbasert oppdrett fremstår som mer miljøvennlig. I prinsippet kan man sette opp landbasert lakseproduksjon der man vil så lenge man har tilgang til land og tilstrekkelig ferskvann. Dermed trenger ikke denne fisken å fraktes over lange distanser, gjerne med fly slik som tradisjonelt oppdrett må. Dette er en svært viktig fordel for landbasert. I tillegg har man heller ikke problematikk rundt sykdom eller lakselus siden man har full kontroll på alt vann i systemene. Dette er også noe forbrukerne over hele verden begynner å åpne øynene for. I sum vil landbasert oppdrett fremstå som et grønnere alternativ.

Det andre interessante poenget er at landbasert oppdrett fremstår som mer miljøvennlig.

Landoppdrettet laks må i overskuelig fremtid være et premiumprodukt. Primært skyldes dette høyere produksjonskostnader, som kommer hovedsakelig fra de høye investeringskostnadene, men også fra høyere forkostnader og større biologisk risiko. Selv om fraktkostnadene er lavere, vil ikke dette kompensere kostnadene fullt ut. Dermed må prisen på landoppdrettet laks være høyere enn for tradisjonell laks. Erfaringen til Atlantic Sapphire støtter også dette og viser også at markedet gjerne betaler mer for fersk lokal produsert laks.

Så – hva med fremtiden? 

For det første tror vi landbasert oppdrett nå har nådd et modningspunkt som gjør det fornuftig å skalere opp produksjonen. Prisen på teknologien og ikke minst erfaringen de ulike aktørene har ved bruk av disse systemene, begynner å falle på plass. På grunn av den kapitalintensive naturen til landbaserte anlegg vil ikke alle prosjektene få tilstrekkelig finansiering. Vi ser derfor for oss en gradvis oppbygging over mange år. Tradisjonelt oppdrett vil derfor fortsatt dominere laksemarkedet i mange år fremover. På det tidspunktet landbasert lakseoppdrett modnes som industri og blir lønnsomt, vil trolig mange av de eksisterende sjøbaserte aktørene velge å ta del i landbasert oppdrett. Sannsynlig gjør de dette gjennom oppkjøp. Foreløpig sitter de på gjerdet, det er rett og slett altfor tidlig å se hvem som vil lykkes.

På det tidspunktet landbasert lakseoppdrett modnes som industri og blir lønnsomt vil trolig mange av de eksisterende sjøbaserte aktørene velge å ta del i landbasert oppdrett. Sannsynlig gjør de dette gjennom oppkjøp.

En investering innen landbasert lakseoppdrett kan by på mye oppside i forhold til inntjeningspotensialet i forretningsmodellene, men risikoen er også tilsvarende høy. Som investor må man være svært selektiv og velge selskaper der initiativtagerne har mye operativ kunnskap fra lakseoppdrett. Dette er den store likheten mellom tradisjonelt og landbasert lakseoppdrett – suksessen til en oppdretter kommer alltid fra god operativ drift.