<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Pandemien bremset ikke Vestre: – Vi ga full gass

– Vi benyttet faktisk anledningen til å ansette flere i salgs- og markedsorganisasjonen da samfunnet nærmest var stengt ned, forteller daglig leder Jan Christian Vestre. 

Kan ikke huske sist gang han sa nei: – Det viktigste bidraget mitt i vår organisasjon er å holde visjonen og samfunnsoppdraget høyt, sier Jan Christian Vestre til Kapital  Foto: Charlotte Sverdrup
Ledelse

Kapital-sommer: Lederintervjuet

I sommer intervjuer Kapital samfunnstopper om arbeidsliv og ledelse. Neste ut er daglig leder i møbelprodusenten Vestre AS, Jan Christian Vestre. 

Vestre er utdannet jurist ved Universitet i Oslo. Han har tidligere vært styreleder for gjenreising av Utøya etter terrorangrepene i 2011. Han var også politisk rådgiver for Nærings- og handelsminister Trond Giske i Jens Stoltenbergs andre regjering. I tillegg har han hatt en rekke andre verv innen både AP og AUF. I en alder av 25 år tok Vestre over familiebedriften og har siden vært i rollen som daglig leder. 

Under coronapandemien valgte den norske møbelprodusenten Vestre en helt annen strategi enn de fleste. Bedriften, som blant annet har laget møbler til steder som Times Square i New York, kjørte med full gass også under pandemien. 

– Vi benyttet faktisk anledningen til å ansette flere i salgs- og markedsorganisasjonen da samfunnet nærmest var stengt ned. Vi satte også full gass i planene om å bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk på Magnor. Dette blir den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår, og det gjør vi midt under en pandemi fordi vi har sterk tro på fremtiden til norsk fastlandsindustri. Vi vil bevise at grønn vekst er mulig. Forhåpentligvis kan dette også inspirere andre til å satse på produksjon i Norge, sier konsernsjef Jan Christian Vestre i et intervju med Kapital. 

– Hvem er ditt forbilde som leder?

– Tage Erlander, den sosialdemokratiske statsministeren som styrte Sverige i 23 år, og som med det er den lengst sittende regjeringssjef i noe demokrati. Erlander hadde veldig stor handlekraft. Han gjennomførte den ene store reformen etter den andre og bidro til å gjøre Sverige til et av verdens mest moderne, rike og lykkelige land. Til tross for at Erlander styrte Sverige i nesten et kvart århundre, uttalte han en gang at han ikke hadde noen vilje til makt. Stillingen handlet med andre ord ikke om personlige ambisjoner eller posisjoner, men heller om å påta seg et tillitsverv og ansvar på vegne av folket, ikke seg selv. Jeg tror mange av dagens ledere kan lære mye av dette.

Jeg kan faktisk ikke huske sist gang jeg sa nei til et forslag fra en kollega.
Jan Christian Vestre, Vestre AS

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Jeg har aldri sett på meg selv som en spesielt god leder, eller en som kan lære andre så mye om ledelse. Men jeg forsøker vel som de fleste andre å være meg selv. Og så er det mye frihet under ansvar i organisasjonen vår, jeg liker å slippe alle gode krefter til. Det er veldig sjeldent jeg sier nei til gode initiativer. Jeg kan faktisk ikke huske sist gang jeg sa nei til et forslag fra en kollega. 

Masseproduksjon: Bymøbler er et av de viktigste stikkordene for produksjonen til møbelprodusenten Vestre. Foto: Vestre

For Vestre er det viktigste bidraget i organisasjonen å holde visjonen og samfunnsoppdraget høyt. – Minne folk på hvorfor vi skal reise til månen sammen og sørge for at vi fatter raske beslutninger og gjennomfører det vi sier vi skal gjøre. Det er en del prat hos oss, men det er veldig mye action også. Dette må henge sammen fordi det skaper tillit og engasjement, og ikke minst en styringsfart i organisasjonen, som jeg tror hele teamet liker.

– Hvordan har du utøvd lederskap i “disse coronatider”?

– Vi har ansatte i Norge, Sverige, Tyskland, Storbritannia og USA. For meg var det viktig å skape trygghet om at ingen trengte å frykte for arbeidsplassen, selv om vi også opplevde både nedgang og bråstopp i mange prosjekter. Vi er jo en familiebedrift, og jeg føler et sterkt ansvar for hele "Vestre-familien", det vil si alle våre ansatte. Samtidig som vi måtte legge om alle planlagte markedsaktiviteter i år, synes jeg også det var viktig å fokusere på fremtiden og at det kommer en tid etter Covid-19. 

Vi er jo en familiebedrift, og jeg føler et sterkt ansvar for hele «Vestre familien», det vil si alle våre ansatte.

– Er det norske arbeidslivet effektivt nok?

– Jeg pleier å si at Norge og de skandinaviske landene sannsynligvis er verdens beste land å drive business i. Det er jo heller ikke noe bare jeg sier. OECD har omtalt Norge som “The Norwegian Puzzle”, hvis jeg ikke husker feil. Altså et land med relativt høye skatter, som vi har, og sterke fagforeninger og stor offentlig sektor, men likevel er vi helt i toppen på verdiskaping, produktivitet, digitalisering og omstillingsevne. Dette kan vi takke samfunnsmodellen vår for. 

– Vi løser oppgavene i fellesskap, vi setter oss ned rundt det samme bordet og diskuterer oss fram til gode løsninger. Trepartssamarbeidet og de sosiale sikkerhetsnettene lar folk ta risiko, noe som igjen skaper innovasjon. Det er jo litt gøy når til og med The Economist skriver på forsiden at verden må se til den nordiske modellen, da har vi fått til noe som jeg mener vi bør være stolte av.

– Har du noen gode tips for å oppnå et godt samspill med de ansatte?

– Det å skape en uformell og demokratisk kultur der alle slipper til er viktig. For meg spiller det ingen rolle hvem som kom med ideen, så lenge den er god. Ledere kan være enda flinkere på å fokusere på samfunnsoppdraget til bedriften, hva det egentlig er vi driver med, hvordan kan vi bidra til en bedre og mer rettferdig fremtid. Jeg tror at de færreste står opp om morgenen og spør seg selv hvordan de kan bidra til å øke bunnlinjen til eierne, jeg tror de heller spør seg selv om hvordan de kan bidra til å skape noe som betyr noe for mange flere. Gjennom å fokusere på samfunnsoppdraget bidrar du nok også til at det blir mye større engasjement i virksomheten, og et bedre samarbeid, for da føler alle de er med på noe større.

Ser mot fremtiden: Vestre satt under pandemien full gass i byggingen av verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Foto: Michelle Berg

– Det sies ofte at ledelse er en ensom rolle. Er det noe i dette?

– For å være helt ærlig forstår jeg ikke dem som sier at det ikke er noe i det. Ledelse er en fantastisk mulighet til å være del av et lag og oppnå ting sammen, men av og til er det jo også ensomt. Spesielt når man skal fatte store beslutninger som vil ha konsekvenser for mange mennesker i lang tid framover. Selv om man har gode rådgivere og kollegaer rundt seg, er det jo én som til syvende og sist må ta avgjørelsen. Noen liker det og andre ikke, men jeg tror at for å være leder så må du takle det, fordi det er en del av ansvaret du har. Beslutningsvegring er i hvert fall en veldig dårlig form for ledelse.

Jeg tror at de færreste står opp om morgenen og spør seg selv hvordan de kan bidra til å øke bunnlinja til eierne, jeg tror de heller spør seg selv om hvordan de kan bidra til å skape noe som betyr noe for mange flere.

– Hva er den vanskeligste lederutfordringen du har hatt?

– Jeg tok over ledelsen i familiebedriften i en alder av 25 år, og det var ikke så enkelt. Generasjonsskiftet var jo ikke planlagt, da min far gikk bort overtok jeg ansvaret. På det tidspunktet var fundamentet til Vestre veldig godt, men jeg så jo at her var det veldig mange nye muligheter vi også måtte gripe, og helst alle på en gang. Det gikk over all forventning, men det er takket være gode medarbeidere som alle har bidratt til en formidabel utvikling de siste årene. Jeg ble tryggere på rollen etter hvert som jeg lærte meg alt, men det var en ganske stor overgang da, det skal jeg absolutt erkjenne.

– Hva er det beste med å være leder?

– Å se når kollegene mine er stolt over arbeidsplassen sin og det vi oppnår i fellesskap, det skaper mye glede. I Vestre sier vi at vi skal ha det gøy på jobben og sove godt om natta. Det betyr at vi skal sette i gang mange nye kule prosjekter, men aldri ta mer risiko enn at folk fremdeles kan sove godt. Jeg tror vi har funnet den balansen ganske bra, hvis vi klarer å opprettholde den gir det mye glede og tilfredsstillelse.

I Vestre bruker vi for eksempel minimal tid på return on investments analyser, men vi har jo aldri vært større eller mer lønnsomme enn det vi er nå.

– Er du innovativ nok som leder? Og hva bør andre norske ledere gjøre for å bli mer innovative?

– Jeg tror at mye innovasjon ligger i å følge magefølelsen sin mer, ta noen sjanser. Det skaper gode resultater, men det frigjør også mye engasjement og det utløser mye kreativitet. Jeg ser med forferdelse på en del større virksomheter som har laget seg noen beslutningsprosesser som er så kompliserte at det nærmest kveler enhver god idé. I Vestre bruker vi for eksempel minimal tid på return on investments analyser, men vi har aldri vært større eller mer lønnsomme enn det vi er nå. Så istedenfor å utrede ting i hjel tror jeg vi bør være flinkere som ledere til å beslutte og faktisk gjennomføre. Det går som regel bra, og folk flest er flinke og har gode ideer. Vi bør stole litt mer på folk og bruke litt mindre tid på Excel-tabeller synes jeg. Da tror jeg også vi skaper mer innovasjon i organisasjonene våre.

– Hva er dine tips til unge som ønsker å bli ledere?

– Først og fremst gjør en god jobb der du er. Spill hverandre gode fremfor å fokusere på egne ambisjoner, det går litt tilbake til det jeg sa om Tage Erlander. Dersom man først og fremst er opptatt av å fremme egen karriere blir man raskt gjennomskuet. Påta deg også tillitsverv utover jobben. Det spiller ingen rolle om det er i ungdomspartier eller i miljøbevegelser eller noe annet. Men for meg er den erfaringen man får fra frivillig arbeid mer verdifull, og sier mer om folks engasjement, enn all verdens studiepoeng og lederkurs. Jeg har lært utrolig mye om ledelse gjennom arbeid i frivillige organisasjoner, og det vil jeg også oppfordre unge som ønsker å bli ledere til å bruke mer tid på.

Jeg har lært utrolig mye om ledelse gjennom arbeid i frivillige organisasjoner, og det vil jeg også oppfordre unge som ønsker å bli ledere til å bruke mer tid på.
Jan Christian Vestre, Vestre AS