<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De mektigste kvinnene innen finans

Kjerstin Braathen har siden i fjor blitt konsernsjef i Norges største bank og ledet den gjennom en krevende coronatid, noe som har gitt henne førsteplass på listen over de mektigste kvinnene innen finans.

Finansbransjens mektigste: Da hun overtok lederansvaret for Norges desidert største finanskonsern med en markedsverdi på over 200 milliarder kroner, og Norges tredje største bedrift, ble Kjerstin Braathen også finansbransjens mektigste kvinne.   Foto: Gorm Kallestad/NTB
Ledelse

– Det har blitt veldig annerledes enn jeg trodde. Jeg kan ikke si noe annet enn det.

Slik oppsummerer Norges mektigste finanskvinne året som toppsjef i DNB   , som nå er det tredje største selskapet på Oslo Børs med en markedsverdi på over 200 milliarder kroner. 

For med den nye toppjobben i fjor fulgte etter hvert også coronapandemi, etterkrigstidens største økonomiske nedtur, nullrente og et hav av kunder med betalingsproblemer, hvorav flere store kjente investorer, som Petter Stordalen og Jens Ulltveit-Moe, men også mange mindre, som har greid å holde hodet over vannet takket være Kjerstin Braathen og DNBs velvilje og hjelp. 

– DNB er et slags nav i den norske økonomien, og når pandemien treffer alle deler av næringslivet, påvirker det oss i stor grad, forteller Braathen. – Det jeg har fått bekreftet, er at jeg er omgitt av utrolig flinke folk som tar mye ansvar. Jeg er imponert over omstillingsevnen til kollegene mine som blant annet var med på å lage kompensasjonsordningen for næringslivet på bare noen uker, og som håndterte en enorm pågang fra kunder. 

– Hadde du takket ja til rollen dersom du hadde visst hvilke utfordringer 2020 ville bringe med seg?

– Absolutt! Jeg er enda tryggere på at DNB som organisasjon leverer under krevende forhold, og omstiller seg når det er nødvendig, sier Braathen.

– Det er et fantastisk privilegium og utrolig morsomt å lede et slikt selskap. Vi har en viktig rolle i det norske samfunnet, og verdsetter den tilliten vi får til å bidra inn i viktige øyeblikk for mer enn to millioner personkunder og hver tredje norske bedrift. I et år med enorm omstilling for mange av kundene våre tror jeg alle i DNB har kjent på at det vi holder på med er viktig og meningsfylt, sier hun.

– Kjønn ikke til hinder

Som sine forgjengere, tidligere styreleder Anne Carine Tanum og eks-konsernsjef Rune Bjerke, er også Braathen opptatt av likestilling og mangfold i organisasjonen.

– På Oslo Børs er kvinneandelen blant administrerende direktører på kun åtte prosent, mens den på Oslo Axess ligger på null. Hvorfor tror du det er så få kvinner i denne delen av næringslivet?

– Det er ikke bare ett svar på det, og det er ingen tvil om at selskaper jobber veldig forskjellig med å dyrke frem talenter i egen organisasjon. I DNB har vi jobbet i mange år med å løfte frem våre beste talenter, uansett kjønn. Det har resultert i at vi har en veldig god kjønnsbalanse i etterfølgerplaner, og dermed også til de øverste ledernivåene. En veldig hyggelig tilleggseffekt er at vi tiltrekker oss mange kvinnelige talenter som ser at i DNB er kjønn ikke til hinder for å bli konserndirektør eller konsernsjef, sier Braathen.

En veldig hyggelig tilleggseffekt er at vi tiltrekker oss mange kvinnelige talenter som ser at i DNB er kjønn ikke til hinder for å bli konserndirektør eller konsernsjef.
Kjerstin Braathen, konsernsjef DNB

– Kjønn i seg selv ikke er viktig, men det er viktig for verdiskapningen å tiltrekke seg den beste kompetansen. Da må man åpenbart lete like godt etter kvinnelige og mannlige kandidater. Det er merkelig at noen sier de ikke har sterke nok kvinnelige lederkandidater i organisasjonen. Vår erfaring er at dette er det fullt mulig å gjøre noe med, avslutter Braathen.

Det er merkelig at noen sier de ikke har sterke nok kvinnelige lederkandidater i organisasjonen. Vår erfaring er at dette er det fullt mulig å gjøre noe med.
Kjerstin Braathen, konsernsjef DNB

Byttet plass i toppen

I fjor rangerte Kapital DNBs nåværende styreleder Olaug Svarva, som også har engasjert seg sterkt for å få flere kvinner i toppen av næringslivet, på toppen av listen over de mektigste kvinnene i finans. Begrunnelsen var at hun da skulle finne ny sjef til Norges største bank. På grunn av Braathens aktive rolle under pandemien, og hennes daglige mulighet til å påvirke alle dagsaktuelle spørsmål i forbindelse med den, har vi i år rangert Braathen foran Svarva. 

Ny visesentralbanksjef

Tredjeplassen i år går til Ida Wolden Bache, som har steget gradene i Norges Bank. I vår ble hun utnevnt til visesentralbanksjef og har nå også en viktig jobb i bankens sentralstyre, som blant annet bestemmer styringsrenten i Norge. Med dette karrierespranget fyker også Wolden Bache opp fra en 12. plass på fjorårets liste over de mektigste i finans til en 3. plass i år. 

Mektige kvinner i Oljefondet: Fra venstre Birgitte Bryne, Carine Smith Ihenacho og Mie Holstad. Foto: Jil Yngland/NTB

På grunn av den klønete ansettelsesprosessen med Nicolai Tangen som ny oljefondsjef faller i år hovedstyremedlem og medlem av ansettelsesutvalget i Norges Bank, økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe, ned fra 3. til 12. plass. Samtidig faller tidligere hovedstyremedlem Kathryn Baker helt ut av Kapitals toppliste over Norges 100 mektigste kvinner, selv om hun fortsatt har andre spennende verv i næringslivet. 

Utover dette har den nye oljefondsjefen, Nicolai Tangen, nylig presentert sin nye ledergruppe. I den finner vi tre dyktige kvinner, som hver på sin måte skal sørge for at nordmenns felles formue, Oljefondet, i fremtiden skal yngle og bli mye større enn dagens cirka 10.000 milliarder kroner. 

Disse er driftsdirektør Birgitte Bryne, direktør for eierskap og etterlevelse, Carine Smith Ihenacho, og direktør for eiendom og infrastrukturinvesteringer, Mie Holstad. 

Grunnet knallsterk konkurranse når disse akkurat ikke opp på hovedlisten over de 100 mektigste, men med mye ansvar for verdens største fond er de nå definitivt blant finansbransjens mektigste. 

Utover disse vil vi nevne Benedicte Schilbred Fasmer. En av DNBs tidligere toppledere ble nylig utnevnt som konsernsjef i børsnoterte Sparebank 1 SR Bank SRBANK, Norges nest største finanskonsern. Med karriereskiftet fyker hun opp fra 14. til 6. plass på listen over Norges mektigste kvinner innen finans.

Se hele Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner