<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De beste tipsene fra up&coming-styretopper

Den 9. november offentliggjøres vinneren av den gjeve styreprisen Women’s Board Award, som skal oppmuntre kvinner til også å påta seg styrelederverv. Møt de tre nominerte kandidatene og les deres tips til kvinner som vil opp og frem.

Den yngste nominerte: – Det er lurt å lete etter selskaper som passer med din kompetanse og dine styrker, sier Tina Stiegler, konserndirektør i Umoe og styremedlem i Posten Norge, Santander Consumer Bank, TV2 og TV2 Gruppen. Foto: Javad Parsa/NTB
Ledelse

Women’s Board Award (WBA) skal oppmuntre kvinner til å ta styreverv og steget opp i styrelederrollen. Primus motor er Gunnar Eckbo i Styreinformasjon. 

– Det er flere som har tatt steget opp som styreleder etter å ha fått prisen, sier Eckbo, som titulerer seg som styreanalytiker. 

Backer kvinner: – Det er flere som har tatt steget opp som styreleder etter å ha fått prisen Women's Board Award, sier primus motor og styreanalytiker Gunnar Eckbo. Foto: Hegnar Media

Siste gang prisen ble delt ut var i 2019. Da vant Liselott Kilaas, som siden den gang har blitt styreleder i svenske Coala Life, som driver med medisinsk teknologi, og bedriftshelsetjenesteselskapet Avonova Group.

Kilaas er i tillegg styremedlem i Orkla   , Hydro   , Folketrygdfondet og DNG GL Group.

– Liselott sitter nå også i juryen som plukker ut kandidater til årets pris, forteller Eckbo.

Han tok initiativ til å etablere WBA i 2010 og har fått med rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval, som blant annet bistår med intervjuer av kandidater til prisen. I år har det vært ved partner og direktør Svein Olsen Mellomsæter.

Den 9. november deles prisen ut igjen. Vinneren får et valgfritt executive-kurs på Handelshøyskolen BI til en verdi av 96.000 kroner.

Kapital har eksklusivt fått tilgang til de tre nominerte kandidatene. De deler blant annet sine beste tips til andre kvinner som ønsker styreverv. 

Ledet juryarbeidet: Styreproff Annette Malm Justad. Foto: Vidar Ruud/NTB

Kriteriene

Det er en fagjury med tung styrekompetanse, og som ledes av styreproffen Annette Malm Justad, som har plukket ut kandidatene. I første runde spilles det inn en rekke navn, som det stilles følgende krav til:

 • Ca. ti års erfaring fra ledergrupper i større bedrifter, omsetning over 500 millioner kroner kroner.
 • Ca. ti års erfaring som styremedlem i større bedrifter.
 • Kan ha vært styreleder, men ikke på utdelingstidspunktet, med unntak av styreleder i bedrifter med under 30 millioner kroner i omsetning, fort start-ups.
 • Har et sterkt ønske om å bli styreleder.

Dette er de tre nominerte:

 • Tina Stiegler (f. 1976), bakgrunn fra Schibsted   og Umoe – styremedlem i Posten Norge, Santander Consumer Bank, TV2 og TV2 Gruppen.
 • Gro Bakstad (f. 1966), administrerende direktør i Vygruppen – styremedlem DNB   og Veidekke   .
 • Wenche Teigland (f. 1966), engleinvestor i Mocean Invest – bl.a. styremedlem i QuantafuelQFUEL, Statnett og Vygruppen.

Vi presenterer de nominerte her og starter med den yngste.

Fagjuryen som har plukket kandidatene

 Juryen ledes av Annette Malm Justad. Presentert i alfabetisk rekkefølge.

 • Svein Richard Brandtzæg, styreleder Veidekke, nestleder DNB, styremedlem Eramet Norway, Mondi Group – England, Swiss Steel Group – Sveits.
 • Knut Brundtland, styreleder ABG Sundal Collier, Try.
 • Primus motor Gunnar Eckbo, daglig leder i Styreinformasjon.
 • Marianne Elisabeth Johnsen, styreleder Norges sjømatråd, Kilden Teater- og Konserthus i Kristiansand, Litteraturhuset i Oslo, styremedlem i Elkem, Norway Royal Salmon. I tillegg medlem/leder av flere valgkomiteer.
 • Juryleder Annette Malm Justad, styreleder Spitsbergen Kullkompani, American Shipping Company, Norske Tog, styremedlem Awilco LNG, Norske Skogindustrier.
 • Liselott Kilaas, prisvinner 2019, styreleder Coala Life, Avonova Group, styremedlem Orkla, Hydro, Folketrygdfondet, DNV GL Group.

Stiegler: “Lyttende og inspirerende”

Den første nominerte vi presenterer er også den yngste. Tina Stiegler er siviløkonom fra NHH og jobbet en årrekke i Schibsted, hvor hun hadde flere lederstillinger, og har erfaring fra mange av selskapene under Schibsted-paraplyen. 

De to siste årene har hun vært konserndirektør i Umoe-systemet. Nå er hun på jakt etter ny jobb og bruker høsten på noen prosesser i tillegg til at hun jobber med tech-startup-selskaper på Startuplab/Forskningsparken. Stiegler er styremedlem i Posten Norge, Santander Consumer Bank, TV2 og TV2 Gruppen.

Moderne menneske: Tina Stiegler beskrives som en meget dyktig leder som kombinerer sterk økonomifaglig ekspertise med imponerende teknologiforståelse og solid omstillingskompetanse, ifølge juryen som har nominert henne til styreprisen WBA. Foto: Javad Parsa/NTB

Juryen som nå har nominert henne til WBA-prisen skriver:

“Tina Stiegler beskrives som en meget dyktig leder som kombinerer sterk økonomifaglig ekspertise med imponerende teknologiforståelse og solid omstillingskompetanse. En lyttende, engasjert, handlekraftig og inspirerende person å samarbeide med – både i linjen og i styrerommet.”

– Det var kjempegøy å bli nominert, sier Stiegler, når Kapital ringer for å slå av en prat. 

Det var kjempegøy å bli nominert.
Tina Stiegler

– Jeg trodde egentlig at de så etter folk som hadde lengre og bredere styrekarriere enn meg. Jeg har hatt mine fleste styreverv internt i Schibsted og Umoe-systemet, og trodde ikke de telte i denne sammenheng, sier hun. 

– Finn ut hva du kan

Fra 2019 har Stiegler hatt større og eksterne styreverv. Hun mener at det hun har bidratt med i styret i Posten kan ha bidratt til at hun ble nominert. 

– Det er viktig med teknologi- og digital forståelse i styrene jeg sitter i og ikke minst moderne menneskers forhold til teknologi, altså hvordan teknologi brukes, hvordan den endrer livene våre og hvordan det endrer arbeidsoppgaver og kompetansebehov, sier hun.

Det er viktig med teknologi- og digital forståelse i styrene jeg sitter i og ikke minst moderne menneskers forhold til teknologi.
Tina Stiegler

Stiegler mener at teknologi dreier seg mye om folk og om kultur. 

– Jeg jobbet mye med HR og endring i en teknologikontekst i Schibsted, og opplever at min erfaring har vært relevant. Etter at jeg har hatt flere arbeidsgivere og styreverv, føler jeg at jeg har utviklet meg og fått større bredde. Dermed har jeg fått et annet perspektiv på næringslivet og strategiarbeid. Jeg tør i større grad å spille på egne styrker. 

– Hvilke tips har du til kvinner som vil opp og frem?

– Ikke si nei. Det er lurt bevisst å lete etter selskaper som passer til din egen kompetanse og stryker, at det er en god match. Man må føle og oppleve at man har en meningsfull plass i styret, at man kan stille utfordrende spørsmål og har noe reelt å bidra med. Finn ut hva du kan og ikke kan. Kvinner kan lett undervurdere seg selv, mener Stiegler. 

Bakstad: “Tydelig stemme”

Den andre nominerte er Gro Bakstad. Hun er administrerende direktør i Vygruppen, har bakgrunn fra diverse lederstillinger i Posten og er nå styremedlem i DNB og Veidekke. Bakstad er også utdannet siviløkonom fra NHH. Hun har i tillegg høyere revisorstudium fra samme sted.

– Hatt “skoa på”: – I styresammenheng er det vel kanskje det at jeg har hatt “skoa på” som operativ leder i store virksomheter som har vært igjennom betydelige endringer og fornyelse, sier Gro Bakstad om egne styrker i styrerommet. Foto: Heiko Junge/NTB

“Gro Bakstad fremstår som en klok, ettertenksom og meget tillitsvekkende leder. Hun har sterke analytiske evner, gode strategiske perspektiver og er tydelig og trygg som beslutningstager. Hun nyter stor respekt og tillit som en anerkjent toppleder og har en tydelig stemme i styrerommene,” mener juryen.

– Hva betyr det å bli nominert til WBA-prisen?

– Det setter jeg stor pris på. Det er skikkelig stas å bli nominert blant så mange dyktige styrekvinner, sier Bakstad til Kapital.

– Hva er styrkene dine?

– I styresammenheng er det vel kanskje det at jeg har hatt “skoa på” som operativ leder i store virksomheter som har vært igjennom betydelige endringer og fornyelse. Endringsarbeid er på agendaen i de fleste styrer, og den erfaringen er nyttig å ha med seg. I tillegg har jeg bakgrunn og erfaring fra økonomi og finans, sier hun.

Vy-sjefens tips til kvinner som vil opp og frem er blant annet å ha et engasjement og eierskap til det man holder på med. Like viktig er utholdenhet.

– Komplekse utfordringer er ikke løst rundt første sving. Ha et godt samspill med kolleger og medarbeidere – det er lagspill som gjelder, og ikke sololøp. Og til slutt: Ta initiativ og grip fatt i nye utfordringer og muligheter, og ha troen på deg selv, råder Bakstad.

Ha et godt samspill med kolleger og medarbeidere – det er lagspill som gjelder, og ikke sololøp.
Gro Bakstad

Tidligere vinnere av Women’s Board Award

2010 Åse Aulie Michelet

2011 Kristine Landmark

2012 Benedicte Schelbred Fasmer

2013 Mari Thjømøe

2014 Hilde Merete Tonne

2015 Gisele Marchand

2016 Ikke delt ut

2017 Birgitte Vartdal

2018 Berit Svendsen

2019 Liselott Kilaas

2020 Ikke delt ut

Teigland: “Relevant bidragsyter”

Den tredje nominerte er Wenche Teigland, engleinvestor i Mocean Invest. I mange år satt hun i  konsernledelsen i BKK. Teigland er utdannet sivilingeniør fra USA og har senere studert ved blant annet Stanford University. 

“Wenche Teigland beskrives som en klok og tillitsvekkende leder, med særlig gode evner til å analysere seg frem til essensen og finne konstruktive løsninger på komplekse problemstillinger. Med sine lange ledelseserfaring fra den fornybare delen av energisektoren fremstår hun i dag som en meget relevant bidragsyter og omstillingskompetent ressurs i styrerommet.”

Teigland forteller til Kapital at det var en overraskelse å bli kontaktet av WBA.

– Først en uventet telefon å få, så fryktelig gøy og en stor ære! Det betyr jo at noen har sett meg der ute og anerkjenner jobben jeg gjør. Det er motiverende. Så må jeg innrømme at jeg håper dette gir meg nye muligheter til å utvikle styrearbeidet mitt videre, og også få muligheten til å få mer erfaring også i styrelederrollen.

Kinderegg: WBA-Juryen skriver at Wenche Teigland er en klok og tillitsvekkende leder, med særlig gode evner til å analysere seg frem til essensen og finne konstruktive løsninger på komplekse problemstillinger. Foto: Privat

 Hvorfor tror du at du er nominert?

– Jeg antar jeg har kommet på radaren på grunn av forbindelser inn mot styrer jeg enten har vært i eller sitter i, og at jeg forhåpentligvis gjør en god jobb. I tillegg tror jeg jeg har en industriell bakgrunn og operativ ledererfaring som er spennende og relevant. Og så kan det kanskje også ha betydning at jeg nå arbeider som profesjonelt styremedlem, og at jeg har uttrykt lyst og motivasjon til å jobbe mer med styrearbeid, sier hun.

Egne styrker Teigland trekker frem er sin tunge industrielle og operative bakgrunn, og at hun har jobbet mye i skjæringsfeltet mellom næring, politikk og eierstyring. 

– I tillegg anser jeg en av mine største styrker i å arbeide i krysningsfeltet mellom forretnings-, teknologi- og organisasjonsutvikling, noe som fremover vil være en avgjørende kapabilitet for å møte det endringstempoet som vi nå ser.

– Operasjonell erfaring

– Hva er de viktigste milepælene for deg i styresammenheng?

– Mitt første møte med styret og styrets arbeid fikk jeg som administrerende direktør i et lite gass-selskap tidlig på 2000-tallet. Det var en svært lærerik erfaring for en relativt uerfaren toppleder, forteller hun.

Teigland nevner også frem da hun ble hun ble styreleder i et selskap som skulle bygge Norges første havvindpark i 2009. 

Det er viktig å ha et godt nettverk rundt seg, og bruke tiden på mennesker som vil deg vel.
Wenche Teigland

– Det ble en krevende reise i politikk, rammebetingelser og næringsutvikling. Selskapet var minst ti år for tidlig ute. Jeg vil også trekke frem styrevervet i Vygruppen, hvor jeg har fått være med selskapet på en krevende reise gjennom store strukturelle endringer og konkurranseutsetting. I 2020 ble jeg styremedlem i et børsnotert vekstselskap, Bill Kill. Det har gitt meg ny verdifull erfaring som jeg har lyst å utvikle videre.

– Hvilke tips har du til kvinner som vil opp og frem?

– Dyktige kvinner med operasjonell leder erfaring er ettertraktet. I tillegg vil jeg si at det er viktig å ha et godt nettverk rundt seg, og bruke tiden på mennesker som vil deg vel. Er det ting du ønsker: Ikke vær redd for å tilkjennegi det, og “go for it”! Vær bevisst ditt verdiforslag, og hva dine styrker er.