<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tøffere å komme inn på jusstudiene

Karakterkravene for å komme inn på jusstudiene gikk enda et hakk opp i år, mens søkere med førstegangsvitnemål ved Handelshøyskolen i Bergen slapp litt billigere unna. 

Rawpixel.com / Shutterstock / NTB
Utdannelse

Ventetiden er over for studenter som nå omsider kan begynne å planlegge høstens og vårens timeplan. 110.000 søkere har fått tilbud om studieplass, ifølge tall fra Samordna opptak. Antallet er ny rekord, det samme var antallet på 154.000 som søkte om studieplass.

Studiene med høyest poengkrav for å komme inn finner vi i første rekke innen medisinfaget og realfag. For søkere med førstegangsvitnemål var Honours-programmet ved realfagstudiet i Oslo det aller tøffeste. For å komme inn og studere fornybar energi, kunstig intelligens og romforskning måtte man stille med 62,8 poeng.

For alle med ordinær kvote, det vil si inkludert tilleggspoeng, er kravet 69,5 poeng for å komme inn på medisinstudiet nå i høst i Oslo.

Halvt poeng opp for jus i Oslo

For siviløkonomutdannelsen i Bergen er de tilsvarende kravene på henholdsvis 54,5 poeng og 58,3 poeng. For søkere med førstegangsvitnemål var årets krav 0,1 studiepoeng lavere enn i fjor, mens søkere med tilleggspoeng måtte ha et halvt studiepoeng mer enn i 2020.

For jusstudenter er det alltid tøffest å komme inn på rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Der finnes det to alternativer – universitetet tilbyr studier som både starter nå i høst og til våren, og det er alltid høststudiet som har de tøffeste kravene. 

Kravene for søkere med førstegangsvitnemål økte her med 0,5 poeng fra 56,0 til 56,5 poeng, den samme økningen var det for søkere med ekstrapoeng – fra 63,0 til 63,5 poeng. For studiet som starter til våren neste år er kravene 54,8 og 62,0 poeng. 

Søkerne til rettsvitenskap ved Universitet i Bergen måtte til sammenligning ha med seg henholdsvis 55,3 og 61,5 studiepoeng. Her var det også en økning i kravene på 0,3 og 0,7 poeng. I Bergen starter jusstudiene bare på høsten.

For masterstudiet i rettsvitenskap ved Universitet i Tromsø økte kravet for søkere ved førstegangsvitnemål med 0,1 studiepoeng fra 54,3 til 54,4 poeng, mens det for alle med tilleggspoeng økte fra 60,3 poeng til 61,0 poeng.