<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Talent fra ende til annen: Under pappapermen løp Sven Nicolaisen opp mot 100 kilometer i uken, på fritiden spiller han sjakk, og i arbeidstiden styrer han finansene i den norske avdelingen til verdens nest største IT-selskap. Foto: Haakon Mosvold Larsen/NTB

– Endringsvilje er nøkkel til å lykkes

I en alder av 39 år har Sven Oftedal Nicolaisen allerede vært finansdirektør i de norske avdelingene til to av verdens største IT-selskaper. Og den sultne økonomisjefen er langt fra mett: – Jeg er ambisiøs og ønsker å oppnå mye mer. 

– Jeg har vært flink til å gripe mulighetene som har kommet min vei og sagt ja til nye utfordringer. Man bør tenke seg om både to og tre ganger før man sier nei, det er essensielt å ta noen sjanser, sier Sven Oftedal Nicolaisen.

Østlandsdialekten hans bærer ingen preg av en oppvekst i den nordligste delen av Norge. Over ti år av Nicolaisens barndoms- og ungdomstid ble tilbragt på den arktiske øygruppen Svalbard, mer konkret i Longyearbyen, på grunn av farens jobb som statsadvokat og assisterende sysselmann.

Kanskje det avsidesliggende samfunnet, som den gang kun bestod av rundt 1.000 mennesker, har vært med på å skape et behov for større impulser og et ønske om å se verden for den eventyrlystne lederen.

– Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville til utlandet, så da det dukket opp en mulighet i Johannesburg til å jobbe med ekspansjon for markedene sør for Sahara for IBM, måtte jeg gripe den, sier økonomen, som på det tidspunktet jobbet som konsulent etter endte studier ved Norges Handelshøyskole.

“Tiårs-krisen”

Med det begynte økonomisjef-karrieren til Nicolaisen. I Johannesburg hadde han en overordnet lederrolle og var med på å bygge opp IBMs tjenester fra finanssiden i hele Sør-Afrika.

– Vi startet fra scratch, måtte finne kontorlokaler og bygge det opp selv. Det var som en startup-erfaring, sier Nicolaisen, som etter tre år i Johannesburg inntok økonomisjefsstolen til IBM i Oslo.

Etter fem ulike stillinger og ti år i selskapet hadde Nicolaisen noe han selv kaller “en liten tiårs-krise”. Så da han i 2017 ble kontaktet av Microsoft og oppfordret til å søke på finansdirektørrollen for Norgesavdelingen, var han ikke vond å be. Og den høythengende sjefsstillingen fikk han.

– Jeg har ingen skam ved å si at jeg er ambisiøs og ønsker å oppnå mye, og jeg er forhåpentligvis ikke i nærheten av slutten på karrieren, sier Nicolaisen, som gjerne tar en runde eller to til i det store utland.

– Finnes ingen vanlig arbeidsdag

At Nicolaisen skulle studere økonomi på Norges Handelshøyskole i Bergen og starte karrieren sin i et teknologiselskap var “litt random”, ifølge ham selv. Men etter at han landet den første jobben i IBM etter økonomstudiet, har lite vært opp til tilfeldighetene.

– Jeg har et veldig bevisst forhold til karrieren min, lager planer og tenker på hvilke roller og muligheter jeg vil gripe, sier Nicolaisen.

Likevel blir planen ofte ikke helt slik han hadde tenkt, meddeler økonomisjefen, som snart kan telle tre år som ansatt hos den amerikanske tech-giganten Microsoft.

– Da jeg først startet i Microsoft, så jeg ikke for meg å ha den samme rollen i tre år, men jeg er veldig glad i jobben min, og akkurat nå føler jeg det er mange muligheter og positive ting som skjer. Så for en gangs skyld sitter jeg stille i båten, forteller han.

Arbeidshverdagen beskriver han som spennende og variert, med et høyt tempo.

– Det finnes ingen vanlig arbeidsdag. Sett bort ifra situasjonen nå har veldig mye blitt forandret siden jeg startet for tre år siden. Arbeidsområdene endrer seg svært fort, og man må handle raskt, men det driver meg. Jeg tror at endringsvilje er nøkkelen for å lykkes, sier han.

Stort ansvar: Sven Oftedal Nicolaisen er finansdirektør den norske avdelingen til verdens nest største IT-selskap Microsoft Norge. Foto: Haakon Mosvold Larsen/NTB

80 kilometere i uka

Det er ikke kun i jobbsammenheng Nicolaisen foretrekker en viss hastighet. For litt over et år siden ble han far til Solveig. Da han oppdaget datterens gode sovehjerte, satte han fart på trilleturene, bokstavelig talt.

– Jeg er veldig glad i å løpe og prøver å trene regelmessig. Da jeg var i pappaperm, løp jeg to ganger om dagen med Solveig foran i vogna. Målet var å løpe meg i form til å gruse den gamle halvmaratonrekorden min, sier han.

Med løpeturer på rundt 80 kilometer i uken i snitt gjennom permisjonen løp Nicolaisen i mål på en time og 20 minutter, og “perset” med over fem minutter i et halvmaratonløp på Jessheim i år. Utenom løping er sjakk en annen fritidsfavoritt, noe han startet med i barndommen.

– Jeg prøver å spille litt hver uke, og startet lenge før alle skulle se på Magnus Carlsen. Du vet du er ordentlig sjakknørd når du ser på sjakkvideoer på YouTube, sier han og ler.

Bortsett fra Carlsen er det et annet navn som fort blir nevnt på spørsmål om andre forbilder.

– Amy Hood er finansdirektør for hele konsernet og en rockestjerne i Microsoft. Hun er den ultimate leder, med en klar agenda om at vi skal ta vare på de ansatte, noe som er spesielt viktig i disse vanskelige tider, sier 39-åringen.

Skal levere verdier

I fjor passerte markedsverdien til Microsoft 1.000 milliarder dollar. Til tross for at alle verdens børser raste tidligere i år som følge av den pågående coronapandemien, er aksjen opp 38 prosent så langt i år.

– Vi har opplevd en etterspørselsøkning i flere år, og er godt fornøyd med utviklingen. I år har flere etterspurt våre produkter i forbindelse med hjemmekontor, samtidig som flere bedrifter ønsker å digitaliseres. Så vi tror og håper at vi får nok et godt år, sier Nicolaisen.

Tar man et titt på regnskapstallene til den norske avdelingen, har selskapet hatt en formidabel omsetningsvekst de siste årene, fra 945 millioner kroner i 2017 til rekordhøye tre milliarder kroner i fjor. Det skyldes en kombinasjon av økt etterspørsel etter våre løsninger og teknologi, samt en regnskapsmessig endring der Microsoft Norge i større grad selger produkter og tjenester direkte til lokale kunder og partnere, informerer han som kontrollerer de norske finansene. Men direktørrollen omhandler mye mer enn det.

– Jeg er veldig opptatt av at økonomi ikke kun sitter på siden og er en kontrollfunksjon. Vi skal levere verdi og være til hjelp, sier han. 

Teknologisk himmelferd

12. mars i år holdt statsminister Erna Solberg pressekonferansen hvor hun stengte ned landet, og innførte de strengeste tiltakene siden fredstid for å bekjempe coronapandemien.

Nesten nøyaktig tre år tidligere lanserte Microsoft noe som skulle vise seg å bli redningen til millioner av arbeidsgivere og -tagere rundt om i hele verden. For den 14. mars 2017 kom Microsoft Teams til live – et samhandlingsverktøy som muliggjør møter over internett, noe kun minoriteten hadde hørt om før i år.

– Det var ikke en stor satsing da det først ble lansert, men brukertallene har skutt til himmels i år. I en så vanskelig situasjon har det vært veldig fint å kunne hjelpe til å flytte alle fra kontormiljøet til hjemmekontor på en sømløs måte, sier finansdirektøren. 

Han trekker også frem at samarbeidet med det norske børsnoterte selskapet Kahoot har vært med på å krydre møtene, med quiz og spill som læringsplattformen tilbyr. 

Setter Norge på kartet

Med 163.000 ansatte fordelt på kontorer over hele kontinentet er den interne konkurransen mellom landene hard. Finansdirektøren er derfor svært stolt av flere store samarbeid med norske selskaper den siste tiden.

– Selv om vi er et lite hjul i det store Microsoft-maskineriet, er det utrolig kult at vi kan sette Norge på kartet. Det er en kamp mellom alle Microsoft-land å få med hele Microsoft på laget, sier han og tilføyer:

– Her føler jeg at ledelsen i Norge, med daglig leder Kimberly Lein-Mathisen i spissen, har gjort en utrolig bra jobb med å posisjonere oss innen bærekraft og være en samspiller med norsk industri og utvikling, sier Nicolaisen, som refererer blant annet til de nylig inngåtte samarbeidene med Aker-selskapet Cognite, samt Northern Lights-prosjektet med Equinor.

– Det er utrolig kult at vi kan bruke den muskelen Microsoft har som et internasjonalt selskap, sammen med norske aktører som har globalt potensial. Det er så kult å se norske selskaper som hele Microsoft vil satse på. Ikke minst er det veldig inspirerende å være med og spille en liten rolle i det hele, sier Nicolaisen stolt. 

Portrett