<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Thomas Qvale

Skogens konge

Han er vokst opp på et slott og ble en av landets største skogeiere allerede som 28-åring. Selv om Michael Treschow sitter på en milliardformue, er det ikke i penger han finner lykke.

I sommer publiserer vi noen høydepunkter fra Kapital det siste året. Dette portrettet ble publisert i september 2022.

– Er det én ting jeg har lært, så er det at penger ikke gjør deg lykkelig. Skogen, derimot. Her føler jeg at jeg virkelig hører hjemme, sier Michael Treschow på kjent territorium. Det er høst i luften, og elgjaktens startskudd nærmer seg, til Treschows store begeistring.

Det er ingen typisk pappagutt fra vestkanten som møter Kapital dypt inni Siljans grønne skoger. Foruten den eksklusive terrengbilen og en PR-rådgiver fra First House som vokter over ham som en hauk, er det lite ved 35-åringen som bærer preg av å ha vokst opp i en av Norges mest formuende familier.

– Men det er klart det var spesielt, vedgår Treschow og sikter til det enorme klasseskillet mellom hans familie og omverdenen under oppveksten, noe vi skal komme tilbake til.

– Er det én ting jeg har lært, så er det at penger ikke gjør deg lykkelig.

Sønnen til Mille-Marie hadde knapt rukket å fylle 28 år da han overtok styringen og eierskapet av familiekonsernet Treschow-Fritzøe i 2015. Med et pennestrøk var han blitt en av landets desidert største skogeiere, og imperiet har blitt utvidet siden den gang.

Nå sitter Treschow med landets største privateide skogsportefølje med hele 734.000 dekar skog og utmark – et område like stort som hele Oslo, Bærum og Færder kommune til sammen.

Foto: Thomas Qvale

Gull og grønne skoger

Vi kjører på snirklete grusveier og stopper ved et hogstfelt, omringet av grantrær så langt øyet kan se. Beskjeden og jordnær er kanskje ikke det første man tenker idet Treschow stiger ut av den militærgrønne Geländewagen i kamuflasjedress med tatoveringer på hendene. Men det er nettopp slik suksessforfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst beskriver milliardærarvingen.

Michael er både beskjeden og stillfaren, men samtidig er han veldig reflektert og jordnær.
Forfatter og tidligere politimann Jørn Lier Horst

– Michael er både beskjeden og stillfaren, men samtidig er han veldig reflektert og jordnær. Han har mange av de samme egenskapene som sin mor – alltid interessert og inkluderende, sier forfatteren.

Det gjenspeiles i flere av prosjektene Michael jobber med, blant annet at han ønsker å gjøre sine skoger, som strekker seg over områder fra Larvik til Kongsberg, Grenland og Vinje, mer tilgjengelige for alle.

Gode egenskaper: – Michael er både beskjeden og stillfaren, men samtidig er han veldig reflektert og jordnær. Han har mange av de samme egenskapene som sin mor – alltid interessert og inkluderende, sier forfatter Jørn Lier Horst. Foto: Iván Kverme

De enorme skogområdene har lagt grunnlaget for hva milliardkonsernet Treschow-Fritzøe er i dag. Etter at 35-åringen overtok familiebedriften har verdiene nesten doblet seg – nylig ble familiekonsernet verdsatt til 4,8 milliarder. På Kapitals ferske liste over Norges 400 rikeste havnet han på 84. plass. 

Akkurat nå vil jeg si at det mest utfordrende er å forsøke å se inn i glasskulen for å se hva som skjer og hvor vi er om noen år.

– Det har vært kjempespennende, men også en krevende reise. Men jeg gir meg ikke her, vi skal fortsette den gode utviklingen, sier Treschow, som blant annet jobbet som aksjemegler i RS Platou og i Eastern Bulk før han satset for fullt i familiekonsernet. 

– Hva har vært mest utfordrende?

– Å prøve å se fremover og legge de beste strategiene for fremtiden i en tid hvor alt er så usikkert med markedene, krigen og økonomien. Akkurat nå vil jeg si at det mest utfordrende er å forsøke å se inn i glasskulen for å se hva som skjer og hvor vi er om noen år.

Skogens konge: Michael Treschow sitter på landets største privateide skogsportefølje med hele 734.000 dekar skog og utmark – et område like stort som hele Oslo, Bærum og Færder kommune til sammen. Foto: Thomas Qvale

Mini-CV

  • Michael Treschow startet karrieren i familiebedriften som ungdom med sommerjobber i flere av selskapene til konsernet Treschow-Fritzøe. 
  • I 2007 og 2008 jobbet han i skipsmeglingsfirmaet Eastern Bulk i Melbourne, Australia, men han måtte flytte hjem da finanskrisen stoppet all aktivitet.
  • Sommeren 2009 fikk Treschow jobb i RS Platou Markets, hvor han var den yngste aksjemegleren den gang.
  • Etter cirka 2,5 år i RS Platou begynte han å forvalte familiebedriftens aksjeportefølje som var blitt bygget opp gjennom årene.
  • I 2013 overtok Treschow som daglig leder av Treschow-Fritzøe, og i 2015 ble han styreleder i familiebedriften.

Verdifull mentor

Skogseventyret til Treschow-familien strekker seg helt tilbake til 1835, da nåværende eiers tipptipptippoldefar kjøpte en større skogeiendom i Larvik. Over 180 år og syv generasjoner senere sitter Michael Treschow på eiendommen og bedriftene som gjennom årene har oppstått med industrielle aktiviteter basert på ressursene fra skogeiendommen. Michael, som overtok etter at Mille-Marie hadde hatt styringen siden 1986, beskriver moren som en pioner i sin tid.

– Hun var ikke så mye eldre enn meg da hun overtok, men det var en ganske annerledes tid. Hun var en forretningskvinne på 1980-tallet som tok over en relativt stor bedrift i en veldig mannsdominert bransje. Det tror jeg gjorde henne til en tøff businessdame.

Jeg var heldig som hadde mamma som mentor. Vi snakket mye sammen, og hun hjalp meg alltid hvis det var noe.

Med hennes nesten 30 år lange erfaring var det godt å ha moren ved sin side da sønnen ble tildelt eierskapet i 2015.

– Jeg var heldig som hadde mamma som mentor. Vi snakket mye sammen, og hun hjalp meg alltid hvis det var noe. Men jeg kom inn i bedriften lenge før jeg tok over, så alt var ikke helt ukjent.

Ikke slik at dyrest er best: – Jeg har likt biler så lenge jeg kan huske. Jeg har ulike biler for ulike behov, og liker ikoniske biler spesielt godt. Det er ikke alltid slik at dyrere er bedre, sier Michael Treschow. Foto: Thomas Qvale

Telefonen som endret alt

En septemberdag i 2018 fikk imidlertid Michael telefonsamtalen alle frykter. Moren hans var plutselig blitt syk og var innlagt på sykehus. Knappe fire timer senere hadde hun gått bort, 64 år gammel. 

– Det var helt uvirkelig. Én ting er hvis man har vært syk lenge, men dette kom ekstremt brått. Jeg hadde snakket med henne senest dagen før, da var hun i toppform og fartet rundt.

Kanskje noe av det viktigste jeg har tatt med meg er evnen til å stå på og ikke gi meg

– Sorger går i forskjellige faser, og nå har jeg kommet dit at jeg setter stor pris på det gode forholdet vi hadde og all lærdommen hun ga meg. Jeg setter egentlig bare pris på det gode livet hun hadde og ga meg.

Ifølge 35-åringen har han lært mye av sin mor, men det er én ting han vil trekke frem.

– Kanskje noe av det viktigste jeg har tatt med meg er evnen til å stå på og ikke gi meg.

I sitt rette element: Skog og jakt er Michael Treschows store lidenskaper. – For meg handler det først og fremst om flotte natur- og sanseopplevelser, sier han. Foto: Thomas Qvale

– En spesiell oppvekst

Oppveksten til Michael og søsteren Victoria var slett ikke som alle andres. Som barn av den mest formuende familien i Vestfold vokste søskenparet opp i et slott. Med 2.300 kvadratmeter er Fritzøehus Norges største privateide bolig.

– Det er klart at det var en ekstrem forskjell mellom å bo på et slott som vi gjorde og våre klassekamerater som kom fra familier med en helt annen økonomi. Det var spesielt, sier han.

Det er klart at det var en ekstrem forskjell mellom å bo på et slott som vi gjorde og våre klassekamerater som kom fra familier med en helt annen økonomi.

Mens Treschows formue av Kapital ble beregnet til 800 millioner kroner i 1998, var den gjennomsnittlige formuen til andre familier i Larvik 82.000 kroner på samme tid. Treschow minnes imidlertid at alle var velkomne til Fritzøehus. 

– Mamma var veldig flink til å invitere klassene på skoleavslutninger, og det var stort sett et åpent hus. Alle kunne komme, se og leke hos oss, noe jeg tror de satte pris på.

Søsteren arvet 118 mill.

Spol tiden frem til 2015: Tradisjonen tro ble Treschows familiebedrift overført til én arving, til tross for at Mille Marie hadde to barn. Mens Michael overtok et konsern verdsatt til flere milliarder kroner, arvet søsteren et investeringsselskap med verdier på 118 millioner noen år i forveien.

Jeg og min søster har et veldig godt forhold, og vi heier på hverandre. Én ting er verdiene på papiret, men en annen ting er alt ansvaret som følger med, og det er hun klar over.

– Hvordan var det?

– Det har vært familietradisjonen å overføre nærmest alt til én person. Det gjør også at bedriften er intakt i dag. I mange andre familiebedrifter, hvor det deles likt mellom søsken, vil gjerne noen selge etter litt tid, og plutselig er bedriften blitt splittet, sier han og legger til:

– Jeg og min søster har et veldig godt forhold, og vi heier på hverandre. Én ting er verdiene på papiret, men en annen ting er alt ansvaret som følger med, og det er hun klar over.

– Er dette en tradisjon du selv ønsker å følge?

– Jeg kan takke familietradisjonen for at jeg sitter som eier i syvende generasjon i et konsern som er i bedre forfatning enn noen gang. Min intensjon er å videreføre verdiene i tråd med familietradisjonen.

Flere følgere enn Sophie Elise

Utenom satsingen på skog eier og drifter familiekonsernet selskaper innen eiendomsforvaltning og -utvikling, steinindustri og byggevaredistribusjon, samt flere forhandlere av luksuriøse sportsbiler. Raske biler er nemlig en av Treschows store lidenskaper. Det som startet med et par lekebiler for over 30 år siden, har blitt til en av landets mest eksklusive bilkolleksjoner.

– Jeg har likt biler så lenge jeg kan huske. Til forskjell fra mange har jeg aldri vokst av meg bilinteressen. Nå leser jeg en haug med bilmagasiner og er bilentusiast. Jeg har ulike biler for ulike behov, og liker ikoniske biler spesielt godt. Det er ikke alltid slik at dyrere er bedre.

Til forskjell fra mange har jeg aldri vokst av meg bilinteressen. Der noen ser på det som straff med en ni timers biltur, ser jeg på det som et privilegium.

– Hva er det du liker så godt med biler?

– Jeg liker ny og banebrytende teknologi. Og jeg er svak for godt design. Så liker jeg følelsen av godt samspill mellom bilen og føreren. Å kjøre gir meg frihetsfølelse. Der noen ser på det som straff med en ni timers biltur, ser jeg på det som et privilegium.

For endel år siden startet Treschow å dele bilder av sin store lidenskap på Instagram under brukeren Mr.Car. I dag har han nesten 700.000 følgere. Det er over hundretusen flere enn en av Norges mest populære influencere, Sophie Elise. 

Bil-influencer: Michael Treschow legger stadig ut bilder av de mest eklskusive bilene under kontoen hans Mr.Car på Instagram kaptial

Elgkjøtt til tacoen 

En annen interesse som ligger Treschows hjerte nær er jakt. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at høsten er favorittårstiden, forteller Treschow og slenger jaktriflen over skulderen. 

– For meg er jakt først og fremst flotte natur- og sanseopplevelser. Dessuten er samspill både med jaktkamerater og med hunden min veldig fascinerende. Sanseinntrykk, spenning og avkobling går hånd i hånd.

For meg er jakt først og fremst flotte natur- og sanseopplevelser. Dessuten er samspill både med jaktkamerater og med hunden min veldig fascinerende.

Jakt har lange tradisjoner i familien. Allerede som liten guttunge tok faren, Andreas Stang, med Treschow på jakt. Han takker faren for det i dag.

– Pappa har mye av æren for min jaktinteresse. Jakt gir en spennende mulighet til å høste av overskuddet naturen gir, i tillegg er viltkjøtt helt nydelig, sier Treschow som helst spiser elgkjøtt til fredagstacoen.  

Ivrig jeger: – Pappa har mye av æren for min jaktinteresse. Jakt gir en spennende mulighet til å høste av overskuddet naturen gir, i tillegg er viltkjøtt helt nydelig, sier Michael Treschow som helst spiser elgkjøtt til fredagstacoen. Foto: Thomas Qvale

– Alle fortjener en ny sjanse

Med store verdier følger også mye makt. Arvtageren har valgt å bruke penger og innflytelsen han har på gode prosjekter, forteller han. Det er spesielt ett prosjekt som ligger hans hjerte nær, og som han er spesielt stolt av.

– Jeg har jobbet mye med et prosjekt som heter “Sammen for livet” som hjelper straffedømte ut i jobb. Det har vært veldig givende å hjelpe folk som har sittet inne og ønsker en ny start på arbeidslivet, sier Treschow stolt.

Jeg har troen på at alle fortjener en ny sjanse.

Det var imidlertid tilfeldighetene som førte ham inn i prosjektet. I 2016 var han på et treningssenter i Larvik og kom i prat med en ukjent mann.

– Han var tidligere straffedømt og fortalte sin historie. Det handlet også om dette prosjektet han hadde lyst til å starte. Jeg syntes det hørtes veldig spennende ut.

Samme år ble selskapet opprettet, og Treschow har opp gjennom årene finansiert prosjektet med flere millioner. De har også fått støtte over statsbudsjettet.

– Jeg har troen på at alle fortjener en ny sjanse. Det har vært en veldig interessant og spennende reise. I forrige uke nådde vi 100 straffedømte som vi har hjulpet ut i fast jobb. Det har vært et veldig givende og godt prosjekt hvor jeg ikke har tjent en eneste krone, tvert imot.

– Raus og ydmyk

Det var gjennom “Sammen for livet”-prosjektet Jørn Lier Horst ble kjent med Michael Treschow.  Forfatteren, pluss håndballkjendis Anja Hammerseng-Edin, er også på eiersiden og har spyttet inn noen kroner.

– Michael har en raushet og ydmykhet overfor mennesker rundt ham, og et vidsyn som jeg har satt pris på. Min erfaring er at han har en helhetlig og langsiktig tankegang i alt han gjør, sier Lier Horst.

Michael har en raushet og ydmykhet overfor mennesker rundt ham, og et vidsyn som jeg har satt pris på.

Forfatteren ble først kjent med Mille-Marie, ettersom hun var en ivrig leser av Lier Horsts krimromaner. De var på kunstermiddager og kulturarrangementer sammen. Forfatteren mener han ser flere likheter mellom mor og sønn.

– Michael er usnobbete, uten høye tanker om seg selv. Jeg vil si han også er litt tilbaketrukket, men han er kanskje litt mer fremoverlent på andre områder som jakt og biler. Michael er oppriktig interessert og har et engasjement utover det individuelle.

Ekte bilentusiast: Michael Treschow har en bilkolleksjdon de fleste bare kan drømme om. Under den anonyme brukeren Mr.Car på Instagram deler han bilder av eksklusive biler til sine 700.000 følgere. Foto: Thomas Qvale

Har aldri ferie

Selv om Treschow-Fritzøe står sterkere enn noen gang, har de siste årene vært krevende, medgir Treschow. På spørsmål om hvordan det er å lede et milliardkonsern, kommer svaret raskt.

Som toppleder og eier tar man aldri ferie. Man går rundt og tenker på ting hele tiden.

– Det er helt klart mye ansvar. Det er ikke bare én business vi driver, men flere, så det er mye å tenke på. Som toppleder og eier tar man aldri ferie. Man går rundt og tenker på ting hele tiden, men i all hovedsak synes jeg det er veldig spennende, sier han og tilføyer:

– Som eier og leder er det også min jobb se etter nye trender, men også forberede oss på en usikker fremtid med viruser som herjer, men også krig. Det har vært en helt spesiell periode de siste årene. Jeg liker godt historie og tror det gir noe viktig. Jeg tror man må se bakover for å kunne se fremover.

Og som fan av historie er det spesielt én person som har hatt betydning for Treschow. 

– Det er mange jeg ser opp til, men den jeg er mest fascinert av er den israelske historikeren Yuval Noah Harari. Han har skrevet flere bøker som er helt fantastiske.  Jeg synes det er veldig interessant å sette ting i perspektiv, og det er han veldig god på. Jeg tror han har et av de beste hodene på denne planeten.

Portrett