<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Europas nye it-reisemål

Montenegro kan by på behagelig klima, mektig historie og nydelig natur. Nå seiler landet også opp som tumleplass for de unge, vakre og rike.

Foto: Savo Prelevic/AFP
Reise

Glamour er kanskje ikke det første man tenker på når det tidligere Jugoslavia bringes på bane, men Montenegro har svært mye gående for seg som feriedestinasjon. Ikke bare ligger det vakkert til mot Adriaterhavets kyst, vis-à-vis Italia, det har også et rikholdig tilbud av opplevelses- og kulturaktiviteter som gjør det til et spennende reisemål.

Samtidig er Montenegro mer uoppdaget enn for eksempel naboen Kroatia – her kan man altså i større grad være først med det siste, snarere enn sist med det første. Skjønt, livet på den montenegriske landsbygda er fortsatt tradisjonelt, mens levestandarden er høyere og tilbudet bredere i hovedstaden Podgorica og turistområdene.

Navnet Montenegro kommer fra italiensk og betyr “svart fjell”. Navnet stammer fra tiden da bystaten Venezia dominerte regionen. Landet kan altså by på både kyst- og fjellandskap, med gode muligheter for dem som liker å gå på tur. Montenegrinerne kan skilte med fem nasjonalparker med et usedvanlig rikt plante- og dyreliv – en av disse parkene står sågar på Unescos verdensarvliste.

Med den geografiske beliggenheten følger naturlig nok også et behagelig, sydlig klima. De som er glade i strand- og badeliv, blågrønne hav og vannbaserte aktiviteter vil ha nok å henge fingrene i.

Langs kysten finner man også Montenegros kanskje aller fremste trekkplaster – flere vakre middelalderbyer. En av disse, Kotor, er fra 400-tallet. Byen har en lang og dramatisk historie – ettertraktet og omstridt fra romersk til moderne tid – og står også på verdensarvlisten. I dag omtales den som et “mini-Dubrovnik”, og er spesielt kjent for sine mange katter.

Rik historie har også Budva, landets mest besøkte turistdestinasjon. Her finner man blant annet en vakker gammel bydel, Stari Grad, med historisk sus. I tillegg er også Budva kjent for sine fine strender og riviera-stemning. Budva har et bredt utelivstilbud og i høysesongen også en hektisk og pulserende klubbscene der besøkende enkelt kan spasere fra oppankrede lystyachter til dansegulvet.

Det er relativt lett og raskt å reise fra Norge til Montenegro. Det enkleste er å fly til Dubrovnik i Kroatia, for så å ta seg videre med bil.

Bo

Sveti Stefan Budva Foto: Shutterstock

De fleste turistene som besøker Montenegro søker ut mot kysten. Kotorbukten rommer flere femstjernershoteller. 

Et av de mer populære er Regent Porto Montenegro, som ligger nede ved havnen i småbyen Tivat. I tillegg til nydelig utsikt kan det italienskinspirerte hotellet by på fasiliteter som spa og store uteområder med basseng. 

I Budva finner man det familievennlige Hotel Splendid, som blant annet inneholder flere utendørsbassenger, et stort spaanlegg og en rekke barer og restauranter.

Spise

Gitt landets beliggenhet er det neppe noen overraskelse at sjømat står høyt på menyen i de kystnære områdene i Montenegro, og med den stadig økende tilstrømningen av pengesterke turister har det dukket opp flere kvalitetsrestauranter rundt Kotor og Budva. 

En av de mer anerkjente er Catovica Mlini, som ligger litt avsides – men svært idyllisk – til. Spesialiteten er saltbakt fisk. Prisnivået er høyt sett med lokale øyne, men overkommelig etter norsk standard. Den montenegrinske matkulturen varierer ellers etter hvor i landet man befinner seg, og er tungt påvirket av nabolandenes. En rekke landbruksprodukter fremstilles lokalt, deriblant høykvalitets skinke, ost og olivenolje.

Drikke

Montenegro har laget vin i tusenvis av år. Produksjonen finner sted i to regioner – ved kysten og rundt Shkodërsjøen ved grensen mot Albania. 

Den montenegrinske nasjonaldrikken er imidlertid en form for fruktbrandy, kalt rakia. Rakia kan fremstilles av forskjellige frukter, druer er det vanligste. Ofte lages rakia hjemme hos folk – får du deg en montenegrinsk venn, kan det altså hende vedkommende serverer deg hjemmelaget. Pass på, i så fall – alkoholprosenten kan være høy!

Shopping

Det er kanskje ikke shopping som er Montenegros fremste innsalgspunkt, men landet kan skilte med både kjøpesentre og lokale markeder. Utvalget er størst i hovedstaden, men også kystbyene har mye å by på. 

I Porto Montenegro finner man alle de aller fleste internasjonale luksuskjedene. Hold ellers et åpent øye for lokale varer som vin, sprit og landbruksprodukter, samt suvenirer og antikviteter.

Oppleve

Sveti Stefan Budva Foto: Shutterstock

Bli kjent med landets tusenvis av år lange historie, opplev både spektakulær og sjarmerende arkitektur. Kos deg med bading og strandliv langs Adriaterhavets kyst. Lei en båt, eller bli invitert med på noen andres, for en tur langs kysten eller en livlig ettermiddag i se og bli sett-havnene i Kotorbukten. 

Test dansegulvet på en av klubbene i Budva. Gå på tur i nasjonalparken Durmitor eller lei kano og utforsk Tara-kløften. Montenegro har masse å by på!