<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Storbyferie: Nå kan vi endelig reise på storbyferie igjen. Her fra nordmenns favoritt i Spania, Barcelona. Foto: Vikakokhanevich | Dreamstime.com

Ti storbyferier på 1. klasse

Etter to år med pandemi er eventyrlystne nordmenn klare til å krysse landegrensene igjen. Her er ti spennende storbydestinasjoner til inspirasjon for din neste reise.

Det går fremdeles direktefly fra Oslo til en imponerende lang rekke storbyer i Europa, til tross for en lang periode med begrensede reisemuligheter. Det inkluderer Stockholm, København, Helsingfors, London, Dublin, Paris, Tallinn, Riga, Vilnius, Amsterdam, Brussels, Praha, Warszawa, og Berlin – for å nevne noen. Vi kan faktisk reise til over 30 europeiske steder med direktefly fra Oslo nå.

Her er våre tips til det aller beste ti av Europas kuleste storbyer, fra Istanbul i øst til Lisboa i vest, har å by på av mat, drikke, overnatting og opplevelser – alt som skal til for en helgetur på første klasse.

Knutepunkt: Istanbul er byen der øst møter vest. Foto: (c) Minyun9260 | Dreamstime.com

Istanbul, Tyrkia

Både SAS, Turkish Airlines og Pegasus Airlines tar oss direkte til Tyrkias kontrastfulle metropol – der øst møter vest. Fargerike markeder og glitrende moskeer er bare noe av det Istanbul kan friste med. Byens, og kanskje landets, mest kjente bygg, den “blå” Sultan Ahmed-moskeen, troner som kronjuvelen i bylandskapet. Like bak følger den nesten like kjente, Hagia Sophia. Andre høydepunkter inkluderer den store basaren, Topkapipalasset, Basilica Cistern, At Meydani, der hippodromen stod, samt det gamle sultanpalasset, Beylerbeyi.

Trekk deg unna det travle bybildet på et av storbyens flotteste hoteller. St. Regis Istanbul ligger på byens europeiske side, i det elegante shoppingområdet Nişantaşi, og har 118 rom med kunst fra tyrkiske samtidskunstnere og balkonger med utsikt over byen.

Fargerike markeder og glitrende moskeer er bare noe av det Istanbul kan friste med.

Raffles Istanbul, som er kåret til et av verdens 100 beste hoteller av reisemagasinet Travel and Leisure i år, er med sine førsteklasses fasiliteter som et spa med tre hammamer, to bassenger og et treningssenter med yoga- og pilatesstudio et ekte tilfluktssted fra den travle byen like utenfor dørene.

På taket til det fasjonable Marmara Pera-hotellet, og med utsikt over Hagia Sofia og Topkapi-palasset, ligger restauranten Mikla. Den unike menyen gjenspeiler den tyrkisk-skandinaviske bakgrunnen til kokken Mehmet Gürs, som har vært banebrytende på den moderne restaurantscenen i Istanbul. Med sin meze-meny, uformelle atmosfære og avslappede service er også Aheste et godt valg for en middag av høy kvalitet.

Nyt deretter solnedgangen fra en av byens mange takterrasser. 16roof, The Roof på Ritz-Carlton og Spago er gode alternativer her, både for utsikt og noe godt i glasset.

Arkitektur: Budapest byr på en rekke arkitektoniske perler, som Fisherman’s Bastion avbildet her. Foto: (c) Zoltangabor | Dreamstime.com

Budapest, Ungarn

Budapest, som av mange er ansett for å være “Østens Paris”, huser en lang rekke Unesco-verdensarvsteder. Noen av de viktigste stedene å få med seg under et besøk i Ungarns hovedstad er slottet Buda og Castle Hill, hvor man også får flott utsikt over byen, inkludert parlamentsbygningen. Gå heller ikke glipp av den arkitektoniske perlen Fisherman’s Bastion, ei heller Danube-promenaden langs elven med samme navn. Budapest er kjent over hele verden for sine termiske kilder, så ta gjerne turen innom de mest kjente, Széchenyi, beliggende i byparken, Városliget, eller Gellert-badet.

For historienerder er en liten tur ut av byen, til parken Memento, et must. Etter kommunismens fall i øst ble mange av Sovjetunionens tidligere statuer flyttet ut hit, og fungerer nå som et friluftsmuseum.

Her bør du absolutt oppleve afternoon tea i en av verdens kanskje mest storslåtte kafeer, New York Café.

Etter ankomst med Norwegians direktefly kan du sjekke inn på femstjernershotellet Párisi Udvar Hotel Budapest for førsteklasses oppvartning i staselige omgivelser. Luksuskjeden Anantaras New York Palace-hotell er også et godt alternativ for et glamorøst opphold. Her bør du absolutt oppleve afternoon tea i en av verdens kanskje mest storslåtte kafeer, New York Café. Noen søte pannekaker fra restauranten Gundel er også et must når du er i byen.

For ungarsk mat kan du teste ut Michelin-restauranten Salt, eller kanskje essência, hvor det ungarske kjøkkenet møter det portugisiske. For noe godt i glasset kan du ta turen videre til den høyt rangerte Boutiq Bar. Ukedagene er for uformelle cocktailer, mens atmosfæren er spesielt levende i helgene når lokale DJer snurrer kule plater.

Wiens Gaudi: Opplev fasaden til kunstneriske Hundertwasser House. Det Antoni Gaudi er for Barcelona, er nemlig Friedensreich Hundertwasser for Wien. Foto: (c) Mistervlad | Dreamstime.com

Wien, Østerrike

Klassisk musikk, opera og Mozart er sterkt forbundet med Østerrikes hovedstad, Wien, og du bør absolutt booke inn en musikalsk opplevelse når du først er i byen. I operahuset spiller for eksempel byens filharmoniske orkester jevnlig konserter.

I tillegg er steder som Belvedere-palasset, Hofburg, og Schönbrunn-palasset arkitektoniske perler verdt et stopp. Det er også Hundertwasser House – det Antoni Gaudi er for Barcelona, er nemlig Friedensreich Hundertwasser for Wien.

For den shoppingglade er gågaten Kärntner Strasse et must. Her finner du en blanding av historiske bygninger, tradisjonelle butikker og flaggskipbutikkene til store, internasjonale motehus.

Den stilige, bakgrunnsbelyste Kleinod Bar på Singerstrasse er en av gamlebyens beste barer.

Fyll på energilageret på en av byens mange kafeer og restauranter. Med hele tre stjerner i Michelin-guiden er Amador valget for mat på 1. klasse. Restauranten ligger i en hvelvet kjeller på vingården Hajszan, en spin-off av Fritz Wieningers vinimperium. Restaurantene Steirereck im Stadtpark, Konstantin Filippou og Mraz & Sohn leverer også matopplevelser på øverste hylle. De har alle to Michelin-stjerner hver og byr på kreative og moderne retter.

Den stilige, bakgrunnsbelyste Kleinod Bar på Singerstrasse er en av gamlebyens beste barer. På menyen står signaturdrinker som Old Fashioned, og Porn Star Martini, samt mange flere tradisjonelle cocktailer. Høyt renommerte Josef Cocktail Bar er også verdt et stopp.

For en god natts søvn kan du etterpå sjekke inn på femstjerners hotellet, Sacher, som siden åpningen i 1876 har gjestet kjente navn som tidligere president John F. Kennedy, Queen Elizabeth II av England, Sharon Stone, Justin Bieber og Naomi Campbell.

Austrian Airlines flyr direkte fra Oslo til Wien.

Storbyhelg: Berlin er en perfekt miks av historie, gourmet, arkitektur og uteliv. Foto: (c) minnystock | Dreamstime.com

Berlin, Tyskland

En helgetur til Berlin er ikke komplett uten et besøk til byens mest ikoniske steder, som Riksdagsbygningen, Holocaust-minnesmerket, Checkpoint Charlie, East Side Gallery, TV-tårnet, Bodemuseet og Berlinmuren. For å nevne noen høydepunkter. Og det finnes enda flere muligheter til å slå ihjel litt tid. Som ved å nyte et godt måltid. Ifølge Michelin-guiden er det verdt å ta turen ut til bydelen Lichtenberg for en grunn alene, og det er den “urban-elegante atmosfæren” i Vienna House Andels med utsikt over Berlin, samt Michelinstjerne-restauranten Skykitchen. Etterpå lokker baren Loft14 deg opp noen etasjer for en deilig digestif.

Ifølge Michelin-guiden er det verdt å ta turen ut til bydelen Lichtenberg for en grunn alene, og det er den “urban-elegante atmosfæren” i Vienna House Andels.

Like ved et av Berlins mest gjenkjennelige landemerker, Brandenburger Tor, ligger et annet av hovedstadens beste spisesteder. På restauranten Lorenz Adlon Esszimmer, som har blitt tildelt to Michelin-stjerner, disker kjøkkensjef Hendrik Otto frem unike retter som færøysk laks med avocado, ponzu, fennikelsaus, tørket grapefrukt og vanilje. Restauranten er en del av femstjernershotellet Hotel Adlon Kempinski, som i tillegg til spennende barer og restauranter også tilbyr førsteklasses overnatting og spa. Et annet hotell i Berlin verdt å notere seg er Berlins utgave av den velkjente luksuskjeden Ritz-Carlton.

For en førsteklasses drink bør man ta turen til det som er kåret til en av de beste barene i Berlin, Buck and Breck. Her godtas hverken kredittkort eller mobiltelefon, og med plass til kun 14 gjester er det blant hovedstadens mest eksklusive barer. Berlin er også hjem til en av verdens råeste nattklubber, Berghain.

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Berlin.

Tivoli: Vandre gatelangs og besøk steder som Nyhavn, Tivoli, den lille havfruen, Strøget, botanisk hage, Christiania og Kastellet. Foto: Artmediafactory/Dreamstime.com

København, Danmark

Det er ikke uten grunn av vi nordmenn titt og ofte tar turen til vår mer avslappede og hippe storebror i sør. København er lett tilgjengelig med direktefly fra både SAS og Norwegian, og vi føler oss hjemme samtidig som den vekker storbyferie-følelsen i oss.

Her kan vi vandre gatelangs i dagevis uten å kjede oss, og steder som Nyhavn, Tivoli, den lille havfruen, Strøget, botanisk hage, Christiania og Kastellet står alle på agendaen.

Legg også inn tid til Nørrebro, som nylig ble kåret til verdens kuleste nabolag av TimeOut. Her må du innom bydelens kule park Superkilen, om bare for bildemulighetene, gå deretter en tur i Assistens Kirkegård, og opp til Jægersborggade for å utforske de små butikkene her. Ta en kaffe på Coffee Collective, kjøp bakverk på Andersen og Maillard, drikk naturvin på Pompette eller Friheden, og spis på Safari eller Omar.

Ta en kaffe på Coffee Collective, kjøp bakverk på Andersen og Maillard, drikk naturvin på Pompette eller Friheden, og spis på Safari eller Omar.

For Michelinstjerne-mat ut av en annen verden er Noma og Geranium verdt å notere seg. For unike cocktails bør du ta turen innom Balderdash i sentrum, eller Duck and Cover på Vesterbro. Kødbyen har et yrende uteliv for den festglade, men også i sentrum finnes det noen perler, som Dandy i Dronningens Tværgade 9, hvor du kan danse deg inn i natten.

Sov på et av byens flotteste femstjerners hoteller, ikoniske Hotel d'Angleterre, som har ligget på Kongens Nytorv i over 265 år.

Om du ikke vil bli på hotellet, som også tilbyr førsteklasses matservering, kan du dagen derpå få en stor brunsjtallerken på The Union Kitchen på andre siden av torget.

Romantisk: Slå deg ned på en av de mange sjarmerende spisestedene i Italias hovedstad. Her fra nabolaget Trastevere. Foto: Ekaterinabelova | Dreamstime.com

Roma, Italia

Mat er et sentralt tema i Italia, så la oss begynne her. Restauranten La Pergola henger høyt i “den evige stad” med vakre omgivelser på en takterrasse med panoramautsikt. Den berømte kokken Heinz Becks serverer middelhavsmat laget av et nøye utvalg av ingredienser av beste kvalitet i “vellykkede kulinariske kombinasjoner og med en ekstra dose kreativitet”, skriver Michelin-guiden. Den utmerkede servicen overlater ingenting til tilfeldighetene, og spesielt imponerende er vinanbefalingene. La Pergolas suksess taler for seg selv, og med tre stjerner i Michelin-guiden, er den høyest rangert av alle restauranter i Roma. Ypperlig mat og utsikt får du også på Michelin-restauranten Mater Terrae.

La Pergolas suksess taler for seg selv, og med tre stjerner i Michelin-guiden, er den høyest rangert av alle restauranter i Roma.

Le Jardin de Russie, som er en del av hotellet med samme navn, serverer til tross for sitt franske navn italiensk mat med en kreativ vri. Ved lunsjtid tilbys en omfattende buffét, et alternativ til à la carte. Brunsj er tilgjengelig på lørdager og søndager. Femstjernershotellet det ligger i, Hotel de Russie, på fasjonable Via del Babuino, er også et flott boalternativ i Roma. På femstjernershotellet Rome Cavalieri, et Waldorf Astoria-hotell, blir du også godt ivaretatt med flere spisesteder, vannhull og spaanlegg litt i utkanten av travle Roma.

Foruten et besøk innom de ikoniske stedene som Colosseum, Vatikanet, Pantheon, Trevi-fontenen, Forum Romanum og spansketrappene bør du også ta deg tid til å ta inn stemningen og atmosfæren i denne travle storbyen, for eksempel med en kaffe på Piazza Navona.

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Roma.

Drømmen: Paris er den store reisedrømmen for mange, og ikke uten grunn. Opplevelsene og mulighetene i denne byen vil ingen ende ta. Foto: Irinasafronova | Dreamstime.com

Paris, Frankrike

Både Air France, SAS og Norwegian tar deg direkte fra Oslo til verdens mest romantiske hovedstad. Vel fremme kan man sjekke inn på det som er kåret av reisemagasinet Travel and Leisure i år til et av verdens 100 beste hoteller, Mandarin Oriental Paris. Kokken Thierry Marx holder stand på hotellets tre restauranter, inkludert Michelin-stjernen Sur Mesure, og sikrer at ethvert måltid du unner deg skal være spektakulært. Hotellets rom er også noen av de største i byen og har et unikt art deco-design.

Legg gjerne turen innom det historiske slottet i Versailles, det perfekte stedet for lunsj i parken på en solrik dag.

Det parisiske ikon-hotellet Le Bristol Paris, som ble totalrenovert i 2018 og er bedre enn noensinne, er også et godt valg. Hotellet har vært en favoritt blant kjendis- og moteeliten siden 1925. Her finner man Louis XV– og Louis XVI-æraens møbler, med originale malerier og designervarer i de storslåtte rommene, som enten har utsikt over gårdsplassen eller Rue du Faubourg St.-Honoré. Hotellet har også to restauranter med Michelin-stjerne, under ledelse av kokken Eric Frechon.

Bruk dagene på å vandre gatelangs i romantiske bydeler som Montmartre, nyt kunsten i Louvre, og legg selvsagt et besøk innom ikoniske steder som Moulin Rouge, Notre-Dame og Eiffeltårnet. Moteverdenens siste skrik finner du på Champs-Elysées og Galeries Lafayette.

Legg gjerne også turen innom det historiske slottet i Versailles, det perfekte stedet for lunsj i parken på en solrik dag.

Paris bør også nytes fra taket, og ta gjerne et glass vin på steder som La Suite Girafe og Le rooftop Bonsoir Paris på Hôtel de Crillon for nydelig utsikt.

Har alt: Shopping, tapas, historie, sol, bad, vin og kunst – Barcelona har alt det, og mye mer. Her fra Barceloneta. Foto: Tashka2000 / Dreamstime.com

Barcelona, Spania

Barcelona er blant nordmenns favorittbyer for fylle opp D-vitaminlagrene. Noe vi trenger sårt på vinterstid. Både Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo til Spanias mest trendy storby. Vel fremme i sør kan du sjekke inn på et av storbyens flotteste hoteller, Mandarin Oriental, som i tillegg til takterrasse med evighetsbasseng kan by på spisested, bar og spa. Tvers overfor hotellet ligger den katalanske arkitekten Antoni Gaudís fargerike rekkehus Casa Batlló, med skinnende skjell og krumme kurver som er laget for å fremkalle en drage – et katalansk symbol.

Har du aldri vært i byen før, er et besøk til Gaudís berømte Unesco-park Güell, som ble bygd mellom 1900 og 1914, et must. Det er også en tur til bydelen Barceloneta, med det som nå har blitt et landemerke, femstjernershotellet W, i enden av Sant Sebastià-stranden.

Paradiso er kåret til den 19. beste baren i verden av World’s 50 best bars, og her serveres drinker ulikt noe du har prøvd før.

Hvis mat er viktig, anbefales en tur til restaurantene Lasarte og ABaC, begge med tre stjerner i Michelin-guiden. Sistnevntes kokk Jordi Cruz’ retter forteller ifølge guiden historier som er “komplekse, men samtidig intelligente og forståelige, og som utvikler seg i tråd med sesongens produkter”.

Etter maten kan du nyte noe godt i glasset på en av byens mange, hippe barer. Paradiso er kåret til den 19. beste baren i verden av World’s 50 best bars, og her serveres drinker ulikt noe du har prøvd før. Stikk også innom cocktailbaren Dr Stravinsky, eller den relativt nye baren Two Schmucks for flere uforglemmelige opplevelser.

Og dra ikke hjem før du har besøkt Barcelonas gotiske kvartal, kirken La Sagrada Familia, og gaten La Rambla.

Scotland the brave: Legg helgeturen til sjarmerende Edinburgh i Skottland. Prøv frityrstekte sjokoladebarer og drikk lokalbrygg på puben i ekte skotsk stil. Foto: Matthi | Dreamstime.com

Edinburgh, Skottland

Skottlands hovedstad står gjerne litt i skyggen av mer kjente nabobyer i sør, men er absolutt verdt et besøk. Ta turen for å lære mer om skotsk historie på ikoniske Edinburgh Castle som pryder bybildet, og stikk også innom nasjonalmuseet og den botaniske hagen – om været tillater det.

For overnatting er Prestonfield en rolig oase i en åtte hektar stor park i skyggen av Arthur's Seat, en åsrygg som også er et flott utgangspunkt for utsikt over byen. Stedet gir følelsen av å være på landet, selv om du bare er en femminutters drosjetur fra sentrum. På Prestonfield blir du godt ivaretatt, og kan spise på den prisbelønte Rabarbra-restauranten, organisere et slag golf, en runde croquet, eller bestille et helikopter for en tur ut av byen.

For overnatting er Prestonfield en rolig oase i en åtte hektar stor park i skyggen av Arthur's Seat, en åsrygg som også er et flott utgangspunkt for utsikt over byen.

The Balmoral, et annet av Skottlands beste hoteller, huser også en av byens beste restauranter, Number One. Michelin har gitt stedet en stjerne i sin guide, og anbefaler gjester å ankomme tidlig for klassiske cocktailer i Bar Prince, eller for å prøve en sjelden whisky i Scotch, for deretter å ta turen ned til den stilfulle restauranten.

Fortsett kvelden på Panda, en kjellerbar i Edinburghs gamle bydel. Gå inn i frisørsalongen og deretter ned gjennom bokhyllen for å komme inn i den fantastiske verdenen til Panda & Sons. Eier Iain McPherson har vært banebrytende for en ny dypfrysingsteknikk kjent som Switching, som gir klassikere som Negroni og Coconut Daiquiri ny dybde. Baren er nummer 32 på listen over World’s 50 best bars.

Du kan fly direkte til Edinburgh fra Oslo med Norwegian.

Transport: Ta den gjenkjennelige gule trikken for å komme deg rundt til de mange skattene i Portugals hovedstad, Lisboa. Foto: Altezza | Dreamstime.com

Lisboa, Portugal

Fastland-Europas mest vestlige hovedstad byr på spennende historie, arkitektur og byliv. Blant høydepunktene finner du Basílica da Estrela, landemerket São Jorge-borgen, og Hieronymittklosteret, hvor oppdageren Vasco da Gama ligger begravet. For historienerden er også hjemmet til en portugisisk aristokrat fra 1600-tallet, palasset Fronteira, verdt et besøk.

Fyll opp energilageret på topprestauranter som Fifty Seconds, med fantastisk utsikt over byen fra det kjente Vasco da Gama-tårnet. Prøv også Michelin-restauranten Loco rett ved kirken Estrela, eller Midori for spennende kreasjoner med japansk påvirkning.

Feira da Ladra, Lisboas beste loppemarked, dukker opp hver tirsdag og lørdag. Perfekt for skattejegeren.

Slukk deretter tørsten på en av Lisboas mange barer. Her anbefales blant annet Red Frog, som minner om en speakeasy fra forbudstiden i New York, og som nås ved å ringe en bjelle under en rød frosk festet til veggen. Vel inne i den livlige og bohemiske salongen, finner du bartendere som disker opp signaturcocktailer til musikk som swing, jazz og funk. Fortsett kvelden på landets mest kjente nattklubb, Lux Frágil, hvor DJene spiller alt fra house og elektro til hiphop og 80-tallsmusikk.

Avslutt med en god natts søvn på designhotellet Santa Clara 1728, som har fått plass på tidsskriftet CN Travelers eksklusive Gold List 2021. Hotellet, som ligger på et torg i det gamle kulturkvartalet i Lisboa, har bare seks rom. Rett ved ligger Feira da Ladra, Lisboas beste loppemarked, som dukker opp hver tirsdag og lørdag. Perfekt for skattejegeren. TAP Portugal flyr direkte til Lisboa fra Oslo.

Reise
Aktuelt nå