<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Til salgs: Villaen Croix des Gardes på den franske rivieraen selges av Knight Frank. Foto: Nicolas Lavrov/Knight Frank

– Det er fortsatt selgers marked

Det er foreløpig best å være selger i markedet for fritidseiendom på Den franske rivieraen, men det kan snu raskt, mener meglerne.

– Selv om rentene går sakte opp, må den mer opp før det får skikkelig effekt på markedet. Det er fortsatt selgers marked, sier Fredrik Lilloe i Knight Frank.

Han har solgt fritidsboliger i det øvre prissjiktet på Den franske rivieraen i en årrekke, hvorav de siste to “pandemiårene” har vært spesielt gode for selgere – og meglere.

– Det er muligens siste året, og kanskje siste sesongen, med selgers marked – uten at jeg skal si det helt sikkert. Markedet går som regel tregt oppover, men det faller som en stein. Det går fort i nedoverbakken, mener Lilloe.

Luksus: Villaen Chateau de Lerins på den franske rivieraen selges av Knight Frank. Foto: Knight Frank

Han forteller at de fortsatt opplever covid-effekten, hvor folk kjøper større fritidsboliger som er mer like sine primærboliger.

– Før kjøpte man gjerne et mindre hus eller en leilighet, men nå vil folk gjerne gjøre en generasjonsinvestering, og bruke fritidsboligen flere måneder i året, ikke bare uker. Investeringen er for mer enn bare feriebruk, og da bruker man mer penger. Vi nyter og tar vare på de gode tidene nå. De kommer ikke til å vare, spår Knight Frank-megleren.

Han mener likevel at risikoen er lav hvis man kjøper eiendom på Rivieraen, som har hele verden som marked.

– Her er det alltid kjøpere. Det er alltid et marked som gjør det bra eller som har ekstra kapital.

I en periode i vinter opplevde Lilloe at det var lite objekter å selge, men det skal ha tatt seg opp igjen i sommer.

Norsk selger: Denne norskeide 4.400 kvm-store tomten nær Valbonne, under 30 min fra Nice flyplass, med et boareal på 350 kvm, svømmebasseng, tennisbane og åtte soverom selges av norske eiere for 2.490.000 euro. Foto: AAA Riviera

– Alle vil kjøpe billig og selge på topp, men de fleste vet at det ofte er flaks og ikke talent. Det folk glemmer når de er for fokusert på pris, er at de mest sjeldne eiendommene sjelden kommer for salg. Du betaler gjerne ekstra hvis du får mulighet til å kjøpe noe som er på markedet hvert 30. til 60. år. Du får alltid de pengene igjen, mener megleren.

– Nordmenn bruker godt med penger

Ifølge Lilloe tok det lang tid før nordmenn kom på banen igjen for å kjøpe fritidsbolig i utlandet etter gjenåpningen, men nå er vi på plass igjen for fullt.

– Vi ser det både i Spania, Italia og Frankrike, hvor Knight Frank opererer. Det er mange nordmenn som kjøper og de bruker godt med penger, og har alle budsjetter. Øverste hylle er vår spesialisering, og det er det bra appetitt for. Jeg tror det kommer til å være et stabilt sterkt marked frem til november når markedet kjølner av før jul, som det pleier å gjøre.

– Hvordan har prisutviklingen vært så langt i år?

– Jeg tror prisene har gått opp ca. ti prosent siden slutten av 2020 da vi ble vant til covid. Vi venter ikke mye prisstigning dette året. Markedet her er motsatt av Norge, hvor du ofte selger til prisantydning eller over. Her legger du boligen ut til salgs for utropspris, det vil si det høyeste du tror markedet kan klare, og så selger du sannsynligvis for noe under det. Vanligvis selger vi helt nede på syv prosent under utropspris, men i dette markedet selger vi kanskje bare tre prosent under, sier Lilloe.

Norskkjøpt: Ved starten av året ble denne villaen på ca. 300 kvm, med basseng, 5.000 kvm stor tomt og havutsikt i Cannes’ beste boligstrøk kjøpt av en nordmann til rundt fire mill. euro, forteller Erik Fougner. Foto: yanb2f photography/AAA Riviera

– Moderat prisoppgang

Erik Fougner i AAA Riviera er ikke like klokkeklar som Lilloe på at det er selgers marked, fordi han også tror det fort kan snu, men et godt år blir det nok.

– Det er ikke et ekstremt selgers marked, men et stabilt marked med moderat prisoppgang – litt i overkant av prosentoppgangen i fjor. Vi ligger foran 2021 så langt, sier Fougner, som forteller at det franske eiendomsmarkedet totalt sett hadde 15 prosent økning i omsatte enheter i fjor. Og i samme periode, etter 20 år i bransjen, hadde AAA Riviera et rekordår med 22 prosent økning i omsetning fra året i forveien. I år kan det muligens bli enda bedre.

– Vi ligger foreløpig litt foran rekordåret 2021. Vi får et nytt hyggelig år, men det er stor usikkerhet, og noen piler som peker i motsatt retning. Det som tilsier god etterspørsel og positiv utvikling i markedet, er at eiendomskjøp forblir et trygt og fint alternativ til å ha penger i bank som blir spist opp av inflasjon, eller på børs, som er vanskelig for tiden. Eiendom er attraktivt, sier Fougner.

Til salgs: Villaen Bagatelle på den franske rivieraen selges av Knight Frank. Foto: Knight Frank

Mangler fortsatt objekter

Ifølge Fougner er det fortsatt franske kjøpere som dominerer, men utenlandske kjøpere, inkludert nordmenn, har kommet sterkt tilbake.

– Vi får fulle fly fra Norge. Trangen nordmenn har til å feriere og kjøpe bolig i utlandet er til stede. De eneste utlendingene som uteblir her er russerne, og det berører det dyreste segmentet. 

Erik Fougner i AAA Riviera AAA Riviera

Og eiendomsmegleren skulle gjerne hatt flere eiendommer å selge.

– Vi er i en god situasjon nå i et stabilt marked med moderat prisoppgang og god etterspørsel, men vi har et begrenset tilbud. Vi mangler eiendommer. Det er gjennomgangstonen hos andre meglere også, og det forklarer den moderate prisstigningen, sier Fougner.

Han forteller at bakteppet for det blant annet er at nybyggproduksjonen er lav, og materialkostnadene stiger.

– Alt som produseres her blir i prinsippet solgt. Etterspørselen er høyere enn tilbudet.

Reise
Aktuelt nå