<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Nybygg: Nybyggprosjekter på Mallorca selges ifølge meglere raskt. Dette leilighetsprosjektet ti minutter fra Palma er ferdig i starten av neste år med tre soverom, to terrasser, basseng, sjøutsikt og gåavstand til hav, restauranter og butikker. Prislappen? 3,3 mill. euro.  Foto: Kraft Properties Mallorca

Spania gjør comeback

Etter to år i mørket har det endelig lysnet for det spanske fritidsboligmarkedet, spesielt i de “norske” områdene hvor både etterspørsel og priser øker, ifølge meglerne.

– Etter at samfunnet åpnet opp igjen og det ble både lovlig, anerkjent og ikke minst mulig å reise både kort og langt, har det vært en kraftig økning i etterspørselen, sier Per-Ivar Strømsnes, administrerende direktør i eiendomsmeglerfirmaet Costa Blanca Booking.

Tall fra Prognosesenteret har tidligere vist at det i løpet av pandemien har blitt en oppsamling av mange kjøpelystne nordmenn. Samtidig har kjøpeevnen økt for mange som har spart penger på grunn av begrensninger i privat forbruk de siste to årene. Dette merkes nå i fritidsboligmarkedet i Spania, spesielt i de områdene som er mest populære blant nordmenn.

Nybygg: Nybyggprosjekter på Mallorca selges ifølge meglere raskt. Dette leilighetsprosjektet ti minutter fra Palma er ferdig i starten av neste år med tre soverom, to terrasser, basseng, sjøutsikt og gåavstand til hav, restauranter og butikker. Prislappen? 3,3 mill. euro. Foto: Kraft Properties Mallorca

– Det er et veldig stort overskudd av feriehus i Spania, men det er ikke de boligene nordmenn søker. Vi søker inn mot norske områder i Spania. Der øker omsetningen, og de selges til gode priser hele tiden. Det er ingen prisfall i de områdene fordi etterspørselstrykket har økt gjennom hele våren, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. 

Men du kan fortsatt få mye billig eiendom i Spania hvis du går inn i spanjolenes marked, ifølge Øye. Det er i de norske områdene at prisene har holdt seg, og vel så det. 

– Det har definitivt vært en økning i prisene. Det gjelder jevnt i alle segmenter, særlig i de mest sentrale og attraktive områdene. Når etterspørselen går opp og tilbudet holder seg jevnt, ja, da sier det seg selv – prisene går opp, sier Strømsnes, som opererer på Costa Blanca, en 200 kilometer lang kyststrekning i provinsen Alicante i det østlige Spania.

Dyrt: Denne boligen er den absolutt dyreste som for tiden er til salgs av Costa del Sol property, men den ligger ikke på Finn.no. Foto: Costa del Sol property

Strømsnes’ største kundegruppe er nordmenn, og han forteller at den største kjøpergruppen her, par i 50-årene med solid økonomi, bruker mer penger nå.

– Mens det tidligere var objekter fra 250.000 og 300.000 euro som var det mest vanlige, ser vi at betalingsvilligheten går opp, gjerne mot 400.000 euro og vel så det. Kjøperne etterspør stadig oftere nyere boliger, samt boliger med den mest attraktive beliggenheten, både i avstand til nødvendig infrastruktur og med større uteplass, sier Strømsnes.

Han forteller at flere nordmenn også kjøper sentrumsnære, eldre og utslitte eneboliger som rives for å bygge nye luksushus. Det koster gjerne 1,5 millioner euro, ifølge megleren.

Endelig grunn til å smile: Per-Ivar Strømsnes, adm. dir. i Costa Blanca Booking, er strålende fornøyd med gjenåpning, og merker økt etterspørsel og økte priser etter to tunge år. Costa Blanca Booking

“Utsolgt” i de mest populære områdene

På kyststripen Costa del Sol, som består av byer som Marbella og Fuengirola, samt småsamfunn i den vestlige delen av Malaga-provinsen i det sørlige Spania, merkes også den positive gjenåpningseffekten.

– Vi solgte mange boliger i 2021, men vi har nå passert antall boliger som vi formidlet i hele fjor, og vi har fire måneder igjen av året. Fjoråret var rekordår for oss, forteller Thomas Kjærrgård i Costa del Sol Property.

Han forteller at de stort sett er “utsolgt” for de mest attraktive boligene i de mest populære områdene, som er 30–40 minutter fra flyplassen vestover på Costa del Sol.

– Det er et veldig ettertraktet område som har stor interesse blant nordmenn. Vi sliter i noen tilfeller med å finne objekter som står ledige en måned frem i tid. Boliger selges fort, sier Kjærrgård.

Han selger for tiden flest nybyggleiligheter til tross for økte materialkostnader.

– Du får bedre pris på nybygg fordi det er en stor verdiøkning fra kjøp til boligene er ferdigstilt med skjøtet, mener Kjærrgård, som forteller at de også selger villaer i prisklassen 15-40 millioner kroner til nordmenn.

Dyrest: Den dyreste fritidsboligen til salgs i Spania på Finn.no er en villa med åtte soverom, ti bad, treningsrom, kino og flere basseng på den populære kyststripen The Golden Mile i Marbella. Prisen? 24 mill. euro. Faksimile: Finn.no/Costa del Sol Property

– Den dyreste vi har solgt til norske kjøpere så langt i år er en stor, frittliggende villa til 19 millioner kroner i Estepona, vest for Marbella.

Men det er langt fra den dyreste eiendommen Costa del Sol Property har hatt liggende til salgs i år. I skrivende stund har de også den dyreste fritidsboligen til salgs i Spania på Finn.no. Det er en villa med åtte soverom, ti bad, treningsrom, kino og flere basseng på den populære kyststripen The Golden Mile i Marbella. Eiendommen kan bli din for 24 millioner euro, snaut 250 millioner kroner med skrivende stunds kurs (begynnelsen av juli).

Markedet “koker” på Mallorca

Også på øya Mallorca opplever meglere bedre tider enn på lenge.

– Markedet på Mallorca formelig “koker”. Alle meglere i highend-segmentet melder om særdeles gode tider og topp omsetning siden sommeren 2021, sier Bjørn Kraft, som er kjøpers megler gjennom selskapet sitt, Kraft Properties Mallorca, som for det meste opererer i det litt dyrere markedet på den spanske øya.

Han opplever at nordmenn kjøper dyrere boliger på Mallorca enn på fastlandet, gjerne leiligheter mellom 1 og 15 millioner euro og hus fra 2 til 60 millioner euro. Og salgene går unna.

Koker: Bjørn Kraft er kjøpsmegler, gjennom sitt firma Kraft Properties, for ferieboliger på Mallorca hvor det nå “koker”. Foto: Håkon Sæbø

– Nesten alle nye prosjekter selges før spaden settes i jorden og før de blir annonsert, og som regel til utropspris. Dette blant annet fordi de lokale styresmaktene er strengere enn på fastlandet, og det bygges relativt sett lite nytt, forklarer Kraft.

Men bruktboliger skal ifølge megleren heller ikke ligge lenge på markedet.

– Nyrenoverte leiligheter og hus selges nå nesten like raskt som nybygg. Det er mange transaksjoner. Det er lett å kjøpe og selge. Og selv med prisstigningen som har vært, får man veldig mye sammenlignet med hyttemarkedet i Norge. Vi har flere kjøpere som har doblet pengene sine, i eiendomsverdi, de siste fem–seks årene, sier Kraft.

Han forteller at prisene er opp 10–15 prosent etter pandemien, og at de fortsetter å stige.

– Det er nord-europeere som dominerer kjøpergruppen i highend-segmentet, godt drevet av en stor kjøpergruppe fra Tyskland, i tillegg til engelskmenn og skandinaver som gjør seg stadig mer gjeldende, sier Kraft.

Reise
Aktuelt nå