<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Opplevelser: Fjellturer til steder som Rui, badstue og bad i Bandak, samt gourmetsatsingen til ærverdige Dalen Hotel står på aktivitetsmenyen. Foto: Ingrid Elle

Deilige dager i Dalen

Valutakursen driver mange nordmenn til å feriere hjemme i sommer. Heldigvis ligger flotte reisemål som perler på en snor i vårt langstrakte land. Dalen i Telemark er et av dem.

Tilbaketrukket blant majestetiske fjell og glitrende innsjøer ligger Dalen i Telemark som en bortgjemt juvel. Landsbyen er omgitt av rå, norsk natur og har en historie som tiltrekker seg besøkende fra nær og fjern. Enten du er på jakt etter en avslappende ferie, en historietime i norsk kulturarv, eller et eventyr i naturen.

På den svingete nedkjørselen til Dalen blir du møtt av det ikoniske landemerket Dalen Hotel, i tradisjonell sveitserstilarkitektur. Bygningen fra 1894 stiger storslått opp fra bredden av Bandak, en av Norges dypeste innsjøer. 

Hotellet har vært et populært reisemål for europeiske kongelige og det britiske aristokratiet det siste århundre. Kong Oscar II, keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold II av Belgia har alle vært gjester her. Vår egen kong Haakon VII og dronning Maud bodde også her med kronprins Olav i sin tid.

Trekkplaster: Badstuen Soria Moria har slått an på sosiale medier, og trekker flere unge til dalføret. Foto: Ingrid Elle

Fra øyeblikket du trår inn i resepsjonsområdet til Dalen Hotel, legger du ut på en reise tilbake i tid. Hotellets arkitektur og interiør er bevart slik det var i sin storhetstid for over 100 år siden. Det knirker i trappen når du går opp til de nyoppussede, men likeså tradisjonelt innredede rommene i overetasjene. Noen av rommene som vender ut mot hagen og innsjøen har egne balkonger, som dragetårn-suiten. Der kan du nyte en matbit eller noe godt i glasset i skjermede omgivelser. 

På kveldstid kan du få med deg hotelldirektørens historiefortelling i peisstuen, og lære mer om hotellets og områdets historie mens du lytter til pianistens myke toner. 

Afternoon Tea: På Dalen Hotel kan du nyte en autentisk, britisk Afternoon Tea. Foto: Ingrid Elle

En tradisjonsrik Afternoon Tea gir rom for en herskapelig ettermiddag i dagligstuen, og maten kan fordøyes på en spasertur på eiendommen etterpå. Der kan du hilse på årets kull av ender, eller få en guidet tur i urtehagen av hotellets gartner.

Spleiselag: Badstuen Soria Moria er finansiert av offentlige og private aktører i regionen. Foto: Ingrid Elle

Som en arkitektonisk perle i vannkanten finner du badstuen Soria Moria, et resultat av et spleiseprosjekt mellom offentlige og private aktører i regionen. 

Soria Moria er den første installasjonen i prosjektet “Vannvegens fortellinger” som er inndelt i seks deler hvor hver av kanalkommunene skal få sitt verk. Badstuen i gullspon har slått stort an på sosiale medier og blitt et yndet delingsobjekt og trekkplaster for den yngre generasjonen Dalen-turister.

Kanal: Dalens største trekkplaster er Telemarkskanalen, som strekker seg 105 km fra Skien til Dalen. Foto: Dalen Hotel

En ingeniørkunst

Et av Dalens absolutte høydepunkter er en båttur på Telemarkskanalen, som strekker seg 105 kilometer fra Skien til Dalen, og inkluderer flere sluser og innsjøer. Kanalen har vært en viktig transportrute siden åpningen i 1892 og tiltrekker seg i dag turister fra hele verden som ønsker å oppleve kanalreisen. 

Det unike vannveisystemet er et ingeniørmessig mesterverk, og en flott måte å utforske regionen på. Ta en tur med en av de historiske passasjerbåtene og se på slusene som hever og senker båtene langs kanalen, med en høydeforskjell på opptil 72 meter. Underveis passerer du frodige skoger, rolige innsjøer og idylliske landsbyer.

Lei båt: Dalen Hotels egen båt kan leies til selskaper og arrangementer, som bryllup eller jobbfester. Foto: Dalen Hotel

Er du interessert i friluftsliv, er Dalen godt tilrettelagt for fotturer, sykling og fiske. Den mest overkommelige fotturen er opp en rekke sherpatrapper til fjellgården Rui. Der kan du lære mer om Rui-jentene som tidligere bodde der, samt nyte et flott skue utover dal og fjord som belønning på toppen. De sprekeste kan legge ut på turen Lårdalsstigen. Turen er nesten 14 km én vei, og tar opp mot syv timer. Den norske turistforeningen anbefaler å gå fra Dalen til Lårdal, og ta ettermiddagsbåten tilbake. 

Andre attraksjoner i nærheten inkluderer Vest-Telemark Museum, der du kan lære mer om områdets tradisjoner, kultur og industrihistorie, og Eidsborg stavkirke, en velbevart stavkirke fra 1200-tallet. For en autentisk smak av Telemark må du prøve lokale spesialiteter, som elgkjøtt, rømmegrøt og fisk.

Kongelig: Det historiske hotellet i Dalen har hatt mange europeiske kongelige på besøk. Foto: Ingrid Elle

Satser på gourmet

Dalen Hotels restaurant Bandak har også nylig ansatt ny kjøkkensjef, og satser nå enda mer på høykvalitets gourmetservering. I tråd med hotellets historie er menyen franskinspirert med bruk av lokale og norske råvarer. Velg mellom fire- og seksretters menyer.

Bevart: Spisestuen er bevart i historisk stand og er omtalt som en av hotellets viktigste severdigheter av Riksantikvaren. Foto: Ingrid Elle

Restauranten er klassisk innredet med hvite duker og stearinlys, og servitørene har på seg hvite hansker og sløyfe. Om kvelden er kleskoden smart casual, og skulle du glemme å pakke med dressjakken, kan du låne en på hotellet. Spisestuen er bevart i historisk stand og er omtalt som en av hotellets viktigste severdigheter av Riksantikvaren.

Opplevelser: Fjellturer til steder som Rui, badstue og bad i Bandak, samt gourmetsatsingen til ærverdige Dalen Hotel står på aktivitetsmenyen. Foto: Ingrid Elle

Sommeren er uten tvil høysesong, med båtene som tuter forbi på innsjøen, og med hagen i full blomst. Dalen er også populær for destinasjonsbryllup. Du kan nemlig leie hele hotellet for bryllupsfølget ditt, i likhet med skipet M/S Henrik Ibsen. 

Vil du bo en natt helt privat og i ett med naturen, kan du for eksempel leie Birdbox Tokke ved Åmlivatn, like utenfor Dalen. Et bittelite, idyllisk krypinn i vannkanten. “Fugleboksen” har rom til to personer. 

Reise
Aktuelt nå