<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Shoppinghovedstad: Milano er blant annet kjent for verdens eldste shoppingsenter, Galleria. Foto: STRINGER/ITALY

– Milano er full av skjulte perler

Milano er kanskje best kjent som Italias business- og motehovedstad, med sine historiske motehus og årlige Fashion Week. Men byen har så mye mer å by på, mener leder for Innovasjon Norges kontor i Italia, Heidi M. Dahl.

“Fra de kjente turistattraksjonene som den gotiske katedralen Il Duomo og kjøpesenteret Galleria, til små, sjarmerende gater, gallerier og mange skjulte perler. Det er en travel by, men likevel har italienerne alltid tid til en kaffe eller en aperitivo,” forteller Heidi M. Dahl om Milano.

Hun leder Innovasjon Norges kontor i Italia, og har bodd i Italias nest største by i snart to år.

– Jeg har møtt italienere av alle slag, og må si at de aller fleste er både hyggelige og veldig høflige, men litt mer formelle enn det vi er vant til i Norge. Den italienske livsstilen er heller ikke vanskelig å like, sier Dahl.

Norsk i Milano: Heidi M. Dahl leder Innovasjon Norges avdeling i Italia fra motehovedstaden Milano. Foto: Privat

Etter en lang og seig pandemi begynner Nord-Italia å våkne til live igjen. Regionen var først ute i Europa til å bli rammet av viruset.

– Det er også godt å se at arrangementer som Milan Design Week og Fashion Week endelig kan gå av stabelen, og at barer, restauranter og kafeer er fulle igjen, sier hun.

Shoppe

I Milano finnes det butikker av alle slag. I nabolaget mitt, Wagner, kan du finne et fantastisk matmarked – Mercato Comunale. Her selger de alt det beste av italiensk mat, og det er ikke vanskelig å fylle opp handlekurven med delikatesser. Hos fiskehandleren er det køer av milanesere hver eneste helg som skal ha det beste av sjømat til helgens måltider. Norsk laks og tørrfisk av ypperste kvalitet selger de også her.

Som en av verdens motehovedsteder stiller Milano svært sterkt på shoppingfronten når det gjelder mote og design. Her finner du alle slags luksuriøse designbutikker, små boutiques, outlets og markeder.

Det er også godt å se at arrangementer som Milan Design Week og Fashion Week endelig kan gå av stabelen, og at barer, restauranter og kafeer er fulle igjen.
Leder for Innovasjon Norges kontor i Italia, Heidi M. Dahl

Galleria Vittorio Emanuele II ved siden av Duomo di Milano er et av verdens eldste kjøpesentre, og i området rundt Duomoen finnes store varehus som La Rinascente, i tillegg til enkeltstående butikker. Her finner man alt fra Zara til Prada, og det er som regel fullt av turister. Brera er en bydel med vakre bygninger og kule butikker som absolutt er verdt å besøke. Gå til Corso Como hvis du ønsker å finne butikker med rimelige priser på designerklær.

Spis godt: For en litt finere middag i Milano anbefaler Heidi Dahl Terrazza Triennale; “en nydelig uteservering midt i Parco Sempione”. Foto: Terrazza Triennale

Sove

Som landets mote- og businesshovedstad er det ikke mangel på fasjonable hoteller i byen. På Mandarin Oriental bor man i stilfullt, italiensk interiør midt i sentrum. Hotellet har også en tilhørende restaurant med to Michelin-stjerner.  Et annet klassisk hotell er Four Seasons Milan, med sin vakre hage midt i bykjernen. Ønsker man rimeligere alternativer, er Airbnb et godt alternativ i byen.

Spise

I Milano kryr det av gode matopplevelser, og byen er spesielt kjent for Risotto alla Milanese (den gule risottoen med safran) og La cotoletta alla Milanese, men byen har så mye mer å by på. For typisk milanesisk mat kan jeg anbefale Osteria Posto di Conversazione. Her får man klassiske retter til en grei pris. For en litt finere middag kan jeg anbefale Terrazza Triennale, en nydelig uteservering midt i Parco Sempione. Ønsker man en mer autentisk opplevelse, er Trattoria da Abele et hjemmekoselig sted med særlig gode risottoer.

Ved vannet: Dahl anbefaler besøkende å ta en aperitivo i Navigli eller Arco della Pace-området, som er “en koselig opplevelse og en viktig del av den milanesiske livsstilen”. Her fra Navigli i Milano. Foto: MIGUEL MEDINA

Italia er også kjent for iskrem, så det blir en god “gelato” en gang iblant. Mitt favorittsted er Gelateria Marghera, rett rundt hjørnet fra der jeg bor. Og selv om den italienske matkulturen står høyt, finnes det mange gode restauranter med mat fra blant annet det japanske og det kinesiske kjøkken.

Til frokost liker jeg å begynne dagen på kafeen Cracco’s i Galleria. Det finnes ikke et sted med bedre brioche og cappuccino, som er den enkle og tradisjonelle frokosten i Milano.

Rommer åtti tusen: Hvis man er i Milano, bør man ta turen til den berømte fotballstadioen San Siro. Foto: JENNIFER LORENZINI

 Drikke

En god Franciacorta, Aperol eller Campari Spritz kan fås mange steder i Milano, ofte som en aperitivo der et fat med assortert snacks følger med drinken. Jeg vil anbefale at man tar en aperitivo i Navigli eller Arco della Pace-området, det er en koselig opplevelse og en viktig del av den milanesiske livsstilen. På historiske Bar Basso kan man nyte deres berømte Negroni Sbagliato i tradisjonelle omgivelser.

Oppleve

Å vandre litt i Parco Sempione, se fotballkamp på San Siro og ta et besøk til kirken Santa Maria delle Grazie for å se Leonardo Da Vincis berømte maleri “The Last Supper” er opplevelser som står høyt på min liste. For de to sistnevnte er det viktig å bestille billetter på forhånd.

Reise
Innsidernes innsidetips