<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kjell Inge Røkkes to voksne barn, Kristian og Elisabeth Røkke. Foto: NTB scanpix

Dette er Røkke-barna som nå arver

Kjell Inge Røkkes voksne barn, Elisabeth og Kristian, som nå får eierandeler i hans milliardimperium, sies begge to å ha arvet farens store arbeidskapasitet. Til forskjell fra faren, som sier han selv kun har gått på “University of the gutter”, har begge to også gått på studier på anerkjente universiteter.

Røkkes datter Elisabeth (33) tar nå plass ved styrebordet i milliardærfarens to eierselskaper TRG The Resource Group (TRG AS) og TRG Holding (se grafikk). Ved dette styrebordet har broren Kristian (37) alt sittet i mange år. I tillegg har de to søsknene nå også blitt medeiere i farens milliardimperium, etter at han en gang i fjor høst, overførte eierandeler på 1,75 prosent i selskapet TRG AS, til hver av dem. Eierandelene er nå trolig verdt 400-500 millioner kroner hver.

Forskudd på arv: Kristian og Elisabeth Røkke har begge blitt medeiere med faren Kjell Inge Røkke i eierselskapet TRG The Resource Group. Grafikk: Kapital

Røkke har i tillegg to mindreårige barn fra sitt andre ekteskap, som nok må vente i mange år ennå før de også får noen forskudd på arv.

Ubeskrevet blad Røkke

Kristian Røkke har i snart ti år hatt ulike lederstillinger i Aker-systemet, men lillesøsteren Elisabeth har hittil vært nesten helt anonym i Aker-systemet. Hun ble født i 1986 i Seattle, i en tid da Røkke og hans første kone Kari Monsen Røkke, søkte lykken i USA. Røkke første formue ble skapt på knallhardt arbeid på fiskebåter utenfor kysten av Alaska på 1980- og første halvdel av 1990-tallet. 

Som født i USA har Elisabeth Røkke både norsk og amerikansk statsborgerskap. Ifølge hennes LinkedIn-profil jobber hun i dag i USA for Røkke-selskapet Aker BioMarine. Hun har oppgitt å være direktør for Aker BioMarines satsing mot det amerikanske militæret. Sammen med forskere fra et universitet i Sør-Carolina tester Aker BioMarine ut om kosttilskudd av krill kan øke ytelsene til medlemmene av en amerikansk spesialstyrke kalt US Army Rangers.

Medeiere: Kjell Inge Røkkes to voksne barn, Kristian og Elisabeth Røkke var begge tilstede da han i 2006 ble årets Peer Gynt. Nå i 2020 er de to barna både blitt medeiere og de sitter begge i styret for Røkkes eierselskaper. Foto: Morten Holm

Økonomigrad og legestudier

Da kommer det nok godt med å ha litt medisinsk bakgrunn selv. Elisabeth Røkke har påbegynte, dog ikke fullførte, legestudier fra Universitetet i Oslo. Fra tidligere har hun, ifølge hennes LinkedIn-profil, en bachelorgrad i økonomi fra University of San Francisco. Ut fra arbeidserfaring og verv oppgitt av henne på hennes LinkedIn-profil, virker hennes interesser å mest å gå i retning av å jobbe med bærekraft og sosialt entreprenørskap.

Kilder Kapital har snakket med beskriver henne som usedvanlig blid og, som sin far, et arbeidsjern. Hun er også yogainstruktør. Det er ukjent for Kapital om hun får med sin far på noen yogatimer, men det er lov å håpe.

Blid og engasjert: Veldig blid og veldig arbeidssom er karakterstikkene Kapital mottar om Elisabeth Røkke. Som broren må hun også være veldig skoleflink, med både økonomi- og legestudier bak seg. Foto: Lise Åserud

St. Tropez og stort nettverk

Den første gangen Elisabeth Røkke for alvor figurerte i media var tilbake i 2007. Da kartla E24 vennenettverkene på Facebook til unge arvinger i Norge. Elisabeth Røkke utmerket seg da som veldig sentral i disse nettverkene, med nær fem hundre Facebook-venner av kategorien ung, rik arving eller nær venn av sådan. 

Et eksempel på en slik venninne også i dag er Emilie Anker Stordalen, som er den av Petter Stordalens tre barn som skiller seg ut som den naturlige arvtakeren til den familiens selskapssystem. Bare det overlever corona-pandemien.

Bortsett fra oppslagene i E24 har unge Røkke nesten bare figurert i pressen i artikler på tidlige 2000-tallet om ferier i St. Tropez, og ved deltakelsen da hennes far i 2006 ble årets Peer Gynt.

Bærekraftsansvarlig og gründer

Ved siden av legestudier i Oslo de siste årene var Elisabeth Røkke vært bærekraftsansvarlig i Aker Biomarine i årene 2011-2014. Og i 2015 var hun med og gründet selskapet Interbridge i Oslo, der hun eier 10 prosent og selskapet leder Nassima Dzair 90 prosent. Selskapet, der Røkke fortsatt står oppført som partner, skal ifølge dets hjemmeside “tilby lederskapsakademier drevet for og med ungdom". Det er dog ingen stor butikk foreløpig,, med årlige driftsinntekter på bare mellom 600.000 - 950.000 kroner de siste par årene.

Medstifter av Antarktis-fond

Bærekraft: Elisabeth Røkke fikk i 2015 hilse på Kongen og Dronningen (på gangbroen til venstre) under et norsk  statsbesøk i Australia. Det skjedde i forbindelse med at Røkke kunngjorde at Aker BioMarine ga 500.000 doller til den da nyopprettede stiftelsen The Antartic Wildlife Research Fund. Foto: Lise Åserud

I 2015 var hun også med å danne stiftelsen The Antarctic Wildlife Research Fund. Bak den står WWF Norge, Aker BioMarine, og en organisasjon kalt The Antarctic and Southern Ocean Coalition, som igjen består av over 150 ikke-statlige miljøorganisasjoner fra over 40 land over hele verden. Elisabeth Røkke sitter i styret til denne stiftelsen. Og i den forbindelse fikk hun møte det norske kongeparet under et norsk statsbesøk i Australia i mars 2015. Hun overrakte da en donasjon fra Aker Biomarine til den ovenfor nevnte stiftelsen.

Bostedsadresse Oslo

Man kan vel også trygt gå ut fra at farens litt underlige kombinasjon av superduper forskningsskip og ditto ultra luksusyacht etterhvert kommer til å utføre tokt for stiftelsen i farvannene utenfor Antarktis.

Elisabeth Røkke bodde tidligere i en leilighet på Frogner i Oslo, men hun solgte den i 2018, og hun har de siste par årene hatt formell norsk bostedsadresse i farens hus på Skøyen i Oslo. Men ifølge hennes LinkedIn-profil jobber hun altså nå i USA.

Kronprins Kristian

Mens lillesøster Elisabeth har interesse for bærekraft og sosialt entreprenørskap har broren Kristian i årevis gått en vei som til slutt nær garantert vil ende som konsernsjef for farens børsnoterte investeringsselskap Aker ASA.

Felles interesse av vannsport:  Røkke og hans to eldste barn i Arendal tilbake i år 2000, da Røkke deltok i VM-runder offshore-båtrace. Foto: Terje Bendiksby

Kristian Røkke har utdannelse fra både London School of Economics, Handelshøyskolen BI og fra elite-businessskolen Wharton i delstaten Pennsylvania i USA. Det er samme skole som påtroppende Oljefondsjef Nicolai Tangen har gått på. Noe som trolig var en av grunnene til at også Kristian Røkke var deltaker på Tangens nå så berømte seminar “Back to University” på Wharton i fjor høst.

Svenneprøve som 27-åring

Alt som 27-åring fikk Kristian Røkke lederansvaret for et Aker-eid skipsverft i byen Philadelphia i Pennsylvania. Måten han løste den oppgaven på fikk faren til nesten å sprekke av stolthet. Noe Røkke senior ga klart uttrykk for i et aksjonærbrev til Aker-aksjonærene våren 2014: “Eldstesønnen min, Kristian på 31 år, fikk muligheten av styret i Aker Philadelphia Shipyard til å overta som leder av verftsselskapet i mars 2011. Jeg sa den gangen: If you can make it there, I'm sure you can make it anywhere. Kristian har bestått svenneprøven med glans. Verftet har gjennomført en vellykket snuoperasjon, og er nå godt posisjonert for videre vekst”, skrev Røkke.

Stolt skoletaper

Røkke som selv bare har fullført ungdomsskole i Norge, og som siden har all sin “utdannelse” fra det han selv mange ganger har kalt “University of the gutter”, hadde mer på hjertet i dette aksjonærbrevet fra våren 2014:

“Kristian er den første i vår familie med utdannelse fra et universitet i «Ivy League». Når han 17. mai får MBA-vitnemålet fra The Wharton School, vil jeg være til stede på Pennsylvania University. Det gjør en ordblind og uutdannet skoletaper og fisker, som flyttet til USA i 1980, stolt”, skrev Røkke videre.

Går konsernsjef-skole

Toppskoler: I motsetning til faren har Kristian Røkke utdannelse fra toppuniversiteter i England og USA. Noe faren naturlig nok er svært stolt over. Foto: Berit Roald

Etter at Kristian Røkke bestod svenneprøven, og gikk av som sjef for skipsverftet, har han hatt flere andre roller i Aker-systemet, blant annet som sjef for børsnoterte Akastor. Siden januar 2018 har han vært investeringsdirektør i Aker. Han er den åpenbare arvtakeren som konsernsjef for Aker når Røkke seniors trofaste medarbeider Øyvind Eriksen (56) etterhvert trapper ned fra den rollen.

Til Kapital sies det at Kristian Røkke i likhet med sin far ikke liker så godt å stå foran store forsamlinger, men at sønnen takler dette noen hundre prosent bedre enn faren gjør. Som faren liker etter sigende også han seg best når han får være “på gølvet”, ute blant gutta i sveisehallene i Akers industribedrifter.

En mer behagelig type

Kristian Røkke skal også ha arvet mye av farens forståelse for finans (Røkke senior er dog nær geni på akkurat dette området) og store arbeidskapasitet. Men han skal på ingen måte ha arvet farens voldsomme temperament. Det siste er nok en fordel både for egen sjelefred og omgivelsene, men kan likevel være en svakhet i business. En kilde påpeker at Røkke jr. er veldig analytisk og bruker derfor god tid på å ta beslutninger. Men at han kan mangle X-faktoren, den intuitive evnen til å handle på magefølelsen, som faren så til de grader innehar.

Han var like stram om munnen som faren da han måtte gå spissrot-gang mellom pressen i forbindelse med at han i oktober i fjor vitnet i rettssaken mot torpedoen som ble dømt for pengeutpressing mot Røkke.

Ikke veldig happy: Kristian Røkke vitnet i oktober i fjor under rettsaken mot torpedoen som siden ble dømt for pengeutpressing mot Røkke senior. Foto: Ole Berg-Rusten

DJ KR

Kronprinsen i Aker-systemet bor med kone og små barn på Vettre i Asker kommune, bare 2,5 kilometer fra farens residens på Konglungen i Asker. En mindre kjent side ved ham kom frem i en artikkel i Dagens Næringsliv i fjor vår. Kristian Røkke har som hobby å være DJ, og har opptrådt som det på utesteder i Oslo.

I 2016 stilte DN ham i et sjeldent intervju spørsmål om hva som er hans ledelsesfilosofi.

– I praktisk forstand er det å være manisk på å identifisere avvik og så gjøre noe med disse avvikene. Alt kan forbedres, men man må som leder ha et bevisst forhold til hvor du får mest «return on time». Det er fort gjort å bli «busy doing nothing», svarte Røkke jr. da.

Reportasjer