<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Norges største bedrifter – fylke for fylke: 25 største selskaper i Nordland

Bodø er den suverent største byen i Nordland, men vi finner en stor bredde av selskaper langs hele kysten – fra Andøy via Vesterålen til Rana og Brønnøy.

Nest størst i Nordland: Men plassen som det nest største selskapet i Nordland forlanger at flyvningene til Widerøe går for fullt.  Foto: Lise Åserud/NTB
Reportasjer

I Havnegata, helt nede på kaia i Brønnøysund, ligger hovedkvarteret til Torghatten – det klart største selskapet i Nordland og den største arbeidsgiveren. På lønningslisten er det om lag 7.000 navn, men disse er spredt over helt andre deler av landet. Torghatten er et av landets største og mest sammensatte transportkonsern med virksomhet på land, sjø – og i luften.

Norges største selskaper - fylke for fylke

 

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke.

Torghatten eier blant annet fergene i Bastø Fosen, bussene i Norgesbuss og Sørlandsruta, og selskapet er ikke minst største eier i Widerøe. Skandinavias største regionale flyselskap er også det nest største selskapet med sete i Nordland. Widerøes rutenett omfatter flyvninger til over 50 destinasjoner i Norge og Europa.

Oppdrettseventyr

Og joda, i tillegg til Widerøe finner vi flere av de største selskapene i Nordland med adresse Bodø, men mangfoldet i fylkets næringsliv beskrives langt bedre ved å bevege seg opp og ned langs kysten. Og da kan vi like gjerne starte i Vesterålen, i Øksnes kommune, der Biomar har sitt norske hovedkontor. Biomar ble stiftet på 1960-tallet i Danmark som Dansk Ørredfoder og har nå vokst til å fore en av tre fisker som vokser opp på oppdrettsanleggene i Europa og Chile. Forprodusenten har norske fabrikker i Øksnes, det vil si i Myre, og på Karmøy der en miks av blant annet krill, solsikkemel og diverse oljer forvandles til fiskefor.

Hadsel er en annen av kommunene i Vesterålen, med administrasjonssenter i Stokmarknes, og der ligger hovedkontoret til oppdrettseventyret Nordlaks. Inge Harald Berg skaffet seg sin første konsesjon i 1989 og har nå bygget opp et imperium som i år sendte ham opp til 17. plass på Kapitals liste over landets 400 rikeste.

Laksen dominerer: Det handler svært mye om laks og fisk når vi skal oppsummere næringslivet i Nordland. Foto: Marte Christensen/NTB

Vi slipper ikke unna enda mer Vesterålen og fisk når vi bokstavelig talt skal tråle oss gjennom næringslivet i Nordland. I Sortland holder Holmøy Holding til, morselskapet til Prestfjord og Eidsfjord Sjøfarm. Prestfjord er et rederi som i dag eier tre frysetrålere, mens Eidsfjord Sjøfarm er havbruksselskapet i konsernet med en årlig produksjon på om lag 18.500 tonn laks.

Stål og gruver

Kvarøy Fiskeoppdrett og Nova Sea er ytterligere to norskeide produsenter av oppdrettslaks. Begge er lokalisert lenger sør i fylket, på øyene i Lurøy kommune, men disse blir nærmest små svaberg sammenlignet med nabokommunen Rana. Mo i Rana er den nest mest folkerike kommunen i Nordland, men den klart største i areal. Her finner vi blant annet hovedkontoret til den største banken i fylket, Helgeland Sparebank, men i Rana holder også Celsa Armeringsstål til – den største industribedriften. Armeringsstålet behandles videre av søsterbedriften Celsa Steel Service i Oslo, før det eksporteres i regi av Celsa Group – et flernasjonalt selskap med hovedkontor i Barcelona.

Det blir mye snakk om lokal geografi når vi beveger oss i Nordland, og hvis vi forflytter oss helt nord igjen – til Andøy kommune og Andøya – havner vi hos Leonhard Nilsen & Sønner, bedre kjent både lokalt og nasjonalt som LNS.

LNS er en blanding av anleggsentreprenør, gruveentreprenør og gruveeier. Selskaper bygger tunneler, har vært driftsentreprenør for flere gruveselskaper i Norge og eier blant annet Rana Gruber, en av Norges største aktører innen gruvedrift og utvinning av jernmalm.

Men hva med Narvik – den tredje større hyen i fylket? Det største selskapet med adresse Narvik er svenske LKAB Norge, med ansvar for å skipe ut jernmalmen som kommer med tog fra gruvene i Kiruna.

Byen huser også to offentlig eide selskaper. Polar Kraft er strømselskapet som igjen blir eid av kraftselskapene Lofotkraft, Nordkraft og Salten Kraftsamband. Bompengeselskapet Nord er en konsekvens av at landets bompengeselskaper nå er blitt samlet i fem regionale enheter. Samtlige bompengeprosjekter i Nord-Norge sorterer nå under selskapet med adresse innenfor bomringen i Narvik.

Og for ordens skyld, det er ingen børsnoterte selskaper med adresse Nordland på listen.