<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Energi på topp i Agder

Agder Energi er det suverent største selskapet i vårt sydligste fylke. Selskapet er heller ikke det eneste kraftselskapet med adresse Kristiansand.

Foto: Agder Energi
Reportasjer

Med en omsetning som for første gang passerte 14 milliarder kroner er Agder Energi nesten like store som de to neste selskapene på fylkeslisten. Under varemerkene Los og Entelios tilbyr selskapet strøm til konsument- og bedriftsmarkedet, og Entelios har kunder langt utover fylkesgrensene.

Norges største selskaper - fylke for fylke

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke.

Norgesenergi er et annet selskap i samme bransje som prøver å dekke hele landet – også for vanlige husholdninger. Lavpristilbyderen var lenge en del av Hafslund-konsernet, men er nå eid av den finske energigiganten Fortum.

Enda mer offentlig

Agder Energi er eid av Statkraft pluss flere av kommunene i fylket, og den offentlige dominansen er stor på toppen av Agder-listen. Nummer to er riktignok det norske datterselskapet til National Oilwell Varco, et amerikansk selskap som produserer utstyr til offshorenæringen, men som nummer tre i fylket finner vi Nye Veier.

Med Samferdselsdepartementet som eier har dette selskapet ansvaret for utbygging og drift av en rekke motorveiprosjekter over hele landet. Prosjektene strekker seg fra Kristiansand i sør til Kvænangsfjellet i nord.

Blant de største selskapene finner vi også mange fra servicenæringen. Assuranceforeningen Gard er det største selskapet i fylket utenfor Kristiansand, og fra Arendal opererer sjøforsikringsselskapet på alle verdens hav. Sparebanken Sør er langt mer lokalt forankret, mens det børsnoterte investeringsselskapet Arendals Fossekompani   har bygget opp en portefølje som omfatter både energi- og teknologiselskaper, vannkraft og eiendom.

Flyttet på land

Bygg og anlegg er en annen fellesnevner for mange av de største selskapene i Agder. Blant de 30 største kan vi telle opp intet mindre enn åtte selskaper fra denne bransjen, og her finner vi det største privateide selskapet i fylket. Kruse Smith er også Norges største familieeide entreprenørselskap, og bygger veier, tunneler og broer over hele landet. Roadworks, Byggma   og Otterlei Group er andre selskaper som sorterer under den samme bransjen.

Agder er et fylke med bred utsikt mot havet, men i tillegg til Assuranceforeningen Gard er det bare en liten håndfull selskaper fra fylket som nå opererer ute til havs. Siem Offshore SIOFF og Siem Car Carriers er begge selskaper i Kristian Siems omfattende imperium, mens J. J. Ugland er et annet familieeid rederi fra Grimstad med lange tradisjoner der Knut N. Tønnevold Ugland nå sitter ved roret.

Knut Axel Ugland kommer også fra en familie med shippingtradisjoner, men han har langt større interesser oppe i luften med investeringer innen både helikopter og luftfart. Rasmussen-gruppen har også flyttet mye av virksomheten inn på land. Søsknene Rannfrid og Dag Rasmussen er de største eierne i et selskap som har spredt seg på finansielle investeringer, eiendom – og litt shipping.

God kombinasjon: Kjente navn på Sørlandet - Hennig-Olsen og Vipers. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

Hundre år gammel iskrem

Men vi finner også selskaper med adresse Agder og Sørlandet som opererer langt nærmere vanlige forbrukere. Hennig-Olsen er et velkjent navn langt utenfor landsdelen. I Kristiansand har de laget "Kremen av iskrem" siden 1924. Langt ferskere er den norske tilstedeværelsen til selskapet Normal. Den danskeide kjeden åpnet sin første butikk her i landet i 2017, og på nettsidene finner vi nå over hundre små og store butikker der lavprislaverandøren tilbyr alt fra rengjøringsprodukter til hårpleie.

SG Armaturen er et heleid norsk selskap som har spesialisert seg på belysning til både boliger og næringsbygg. Selskapet har fabrikker i både Norge, Danmark og Kina og datterselskaper i åtte land utenfor Norge.