<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De største formuesfallene

Selv i et år da Norges rikeste samlet sett har opplevd en eventyrlig avkastning, er det noen som opplever å se formuen forvitre og av den grunn raser nedover på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Noen faller også helt ut. Av ulike årsaker. 

Lengre mellom kundene: Stein Marius (til venstre) og Petter Varner driver kleskonsernet Varner, og var sammen med broren Joakim blant milliardærene med krympet formue i løpet av det siste året.  Foto: Siv Dolmen
Reportasjer

Norge har nå rekordmange milliardærer, og det er skapt mange nye og mange enda større formuer i løpet av de siste tolv månedene. Det er også mange som fortsatt kan kalle seg milliardærer med god margin, men der noe av formuen er blitt borte i løpet av dette forunderlige pandemiåret. 

Det største fallet har vi registrert for Menne Steensland, men fallet på 750 millioner kroner skyldes i første rekke at vi har foretatt noen justeringer i fordelingen av formuen internt blant Steensland-etterkommerne og deres verdier i gassrederiet Solvang. 

Knut Flakk , Kristian Siem og Børge Hald har alle både to, tre og fire milliarder i behold etter kutt på en halv milliard kroner. Knut Flakk er nest største aksjonær i Hexagon   , med ti prosent av aksjene, og det siste året har kursen falt med 35 prosent. Men Flakk og familiens investeringsselskaper er også involvert i flere andre selskaper med langt bedre tall og som nå er utvidet med blant annet lager og logistikk for netthandel.

Eksil-milliardæren Kristian Siem har fra London måttet konstatere at aksjekursen og verdiene i hans viktigste investeringer har falt det siste året. Siem Industries er største aksjonær i Siem OffshoreSIOFF, der kursen har kollapset fullstendig fra 100 til tre kroner. Subsea 7     var opp nærmere 50 prosent sammenlignet med for et år siden da pandemien traff, og er nå tilbake igjen på samme nivå som for tolv måneder siden.

Eksil-milliardær: Børge Hald har bygget opp programvareselskapet Medallia, der han fortsatt sitter på fem prosent av aksjene. Foto: Andreas Klemsdal

Børge Hald har flyttet enda lenger. Han har riktignok kjøpt luksushytte på Tjøme med 80 meter strandlinje og brygge for 26 millioner kroner, men programvareselskapet Medallia, som han stiftet sammen med sin kone, har hovedkvarter i San Francisco. Hald har solgt aksjer for en milliard kroner det siste året, men sitter fortsatt på om lag fem prosent av aksjene i et selskap som blir priset til 5,4 milliarder dollar – eller 47 milliarder kroner.

Formuen til Elisabeth Brochmann ble redusert med 150 millioner kroner i løpet av det siste året – til 1,1 milliarder. Eieren av det sentrale hjørnet i hovedstaden, der kundene nærmest har stått i kø for å komme inn på Hotel Continental, Theatercafeen og Eik Annen Etage, måtte stenge dørene i deler av fjoråret. Forretningsreisende med utenlandske pass slapp heller ikke inn i landet og kunne dermed heller ikke bo på det ærverdige hotellet. Og selv etter gjenåpningen satser også dette hotellet nå på å lokke til seg flere innenlandske gjester.

Tøft for reiselivsnæringen: Elisabeth Brochmann måtte stenge dørene til Hotel Continental i flere måneder under pandemien. Foto: Eivind Yggeseth

Klær, eiendom og IT

Lysene begynte virkelig å blinke for brødrene Joakim , Petter og Stein Marius Varner da pandemien traff og det ble stille i butikkene. Kundene kom ikke lenger strømmende til kjøpesentrene, og dette rammet kjente kjeder som Dressmann, Volt, Cubus og BikBok og Carlings kraftig. Omsetningen i konsernet falt med 1,9 milliarder kroner, men takket være solide finansinntekter endte resultatet etter skatt “bare” i minus 160 millioner kroner.

Dressmann ble hardest rammet av kjedene. Her falt omsetningen fra 3,4 til 2,5 milliarder kroner, og driftsresultatet bikket fra pluss 158 millioner til minus 106 millioner kroner. Cubus klarte seg unna med bare halvparten så stor svikt i salget – fra 3,1 til 2,7 milliarder kroner. Det største underskuddet til Varner-brødrene finner vi i BikBok. Der økte underskuddet fra minus 165 til minus 185 millioner kroner.

Ut av 400-listen

Et 30-talls navn er borte sammenlignet med vår oversikt for et år siden. Og det har ikke engang vært nødvendig å oppleve kutt i formuen for å bli krysset ut. Nesten halvparten av dem som har falt ut denne gang økte også formuen i løpet av det siste året, men ikke nok til at de klarte den nye cut’en – nok til at de også kan kalle seg milliardærer. I noen tilfeller har vi også fordelt verdiene på barna. 

Stavanger-duoen Ove Tveteraas og Bjørn Maaseide er blant dem som er ute av 400-listen. Det samme er bilforhandleren Ole Grangaard, barnehage-millionær Eli Sævareid og den allsidige gründeren Terje Stykket.

Ada Merethe Kjeseth
Alf Bjørseth
Annicken Thrane-Steen
Arild Magne Tvedt
Arne Berg
Bertel O. Steen jr.
Bjarne Haagensen
Bjørn Maaseide
Edna Cecilie Thrane-Steen
Eivind Haraldssøn Astrup
Eli Sævareid
Else Marie Mustad Astrup
Erik Ohr
Eva Maria Kristoffersen
Geir Lundberg
Gunnar Mikalsen
Halvor H. Holta
Hans Harry Wergeland
Hans Ole Helling
Haakon Ameln
Iben Anne-Marta Steinsvik
Inge P. Huse
Jan Gustav Thrane-Steen
Jim Roger Nordly
Malvin Meyer Nilsen
Oddvar Måkestad
Ole Grangaard
Ole Richard Anfinnsen
Ove Tveteraas
Roar Dons
Sigrid Glastad Laugen
Sjur Thorsheim
Sven Gunvaldsen
Terje Stykket

Varners største virksomhet er i Norge og Sverige, men også i Finland selger selskapet klær og utstyr for over en milliard kroner hvert år. Danmark og Island kompletterer tilstedeværelsen i de nordiske landene, men aktivitetene i land som Polen, Tyskland og Østerrike er nå kraftig redusert eller stanset helt. Nettomsetningen til Varner passerte milliarden for første gang i fjor, og selskapet har økt tilstedeværelsen på nett ved å gå inn med en mindre andel i motebutikken Villoid.

Med slike brutale fall i både omsetning og lønnsomhet i kjernevirksomheten skulle man tro at fallet i formuen også ble brutalt. Vi snakker om 600 millioner fordelt på de tre brødrene, og det er takket være investeringene utenfor klær og tilbehør at fallet ikke er større. Selskapene Varner Kapital og Varner Invest har investeringer i flere dusin selskaper, for eksempel Trikkestallen, Ava Eiendom, en rekke andre eiendomsselskaper og børsnoterte Bouvet. Varner er tredje største aksjonær med en andel på 6,4 prosent i IT-selskapet.