<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rettsbygningen som selv turister besøker

Domstolen Palais de Justice er et yndet turistmål i Belgias hovedstad som byr på storslått arkitektur fra fordums tider.

Rettsprakt: Domstolen Palais de Justice er et yndet turistmål i Belgias hovedstad som byr på storslått arkitektur fra fordums tider. Foto: Palais de Justice
Reportasjer

Brussel byr på mer enn EUs og Natos hovedkvarter, Tintin, mørk sjokolade og blåskjell med pommes frites.

Jobber du med lov og rett, og er på besøk i Europas hovedstad på jobb eller ferie, bør du sette av litt tid for å oppleve Palais de Justice.

Det er det største domstolsbygget i Europa. Arbeidet med bygget startet i 1866, og det ble ferdigstilt 17 år senere i 1883. Arkitekten var Joseph Poelaert, og han skapte et bygg som var inspirert av en rekke ulike stilarter opp gjennom historien.

I full drift

Selve rettsbygningen brukes fortsatt den dag i dag, men man må ikke ha et ærend i domstolen for å besøke den. Den er åpen for publikum på hverdager fra 8 til 17 på ettermiddagen, og det er gratis inngang. Som i Oslo tinghus og Høyesterett må man igjennom en sikkerhetskontroll for å komme inn.

Man kan velge å utforske de mange åpne rommene i rettsbygningen på egen hånd, eller man kan bli med på en guidet tur som må bestilles på nett i forkant. Pass bare på at du blir med på en omvisning med en guide som snakker engelsk.

Gjør du ikke det, må du lytte til fransk eller nederlandsk. De guidede turene varer fra 60 til 90 minutter, er for grupper på inntil 25 personer og arrangeres blant annet av selskapet “Korei Guided Tours”. Pris pr. person er 16 euro.

Ta heisen til topps

Så hva får du se da når du er på innsiden? Jo, det er 200 rom i bygget som en gang var regnet som Europas største. Det 27 rettssaler i bygningen, som er på over 80.000 kvadratmeter. Det høres ut som dårlig romutnyttelse, men så er ikke Palais de Justice en vanlig rettsbygning.

Her er det store haller, enorme trappeganger, høyt under taket, søyler, kunstutsmykninger, dekorasjoner og mye annet man ikke forventer å se i en rettsbygning. Bare inngangspartiet er på 3.600 kvadratmeter. Grandiost med andre ord. Jevnlig arrangeres ulike utstillinger i rettsbygget. Det er verdt å sette av litt tid til et besøk i Palais de Justice.

Kronen på verket, om man kan si det slik, er en enorm kuppel som rager 142 meter over bakken. Det finnes en heis som tar deg til toppen, og det er mulig å nyte den fantastiske utsikten over Brussel fra kuppelen.

Opplev en rettssak

Har du høydeskrekk eller synes byutsikter er kjedelig å bivåne, kan du heller ta en tur inn i en av rettssalene og lære litt om hvordan en rettssak gjennomføres i Belgia.

En rekke kjente straffesaker har blitt behandlet i det storslåtte bygget i Brussel, hvor både kongelige har måttet møte, og seriemordere.

Som alle andre gigantiske historiske bygg er også Palais de Justice under konstant oppussing, men det er mest synlig fra utsiden. Fasaden er dekket av et nettverk av stillaser.

Rettsbygningen ligger på Place Poelaert, og dit kommer du enklest med trikk buss eller t-banen i Brussel.