<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Annerledes Chagall-utstilling på Høvikodden

Mindre kjent side: Motivkretsen og fargene til Marc Chagall blir dystrere på 30- og 40-tallet. “Rundt henne” 1945. Foto: bpk / CNAC-MNAM / Philippe Migeat. © BONO / Chagall ®. / 00050342
Reportasjer

– Henie Onstad Kunstsenter (HOK) har lenge arbeidet med utstillingen som åpner i dag, “Marc Chagall – Verden i opprør”. Utstillingen er dessverre mer aktuell enn kunstsenteret kunne ant da de startet samarbeidet med Schirn Kunsthalle i Frankfurt.

Det sier Nina Sørlie, rådgiver i selskapet Kunstkompetanse, som tipser Kapitals lesere om hva de bør få med seg på kunstfronten. 

– Utstillingen viser kunst signert den europeiske modernisten Chagall, født i Belarus i 1887, fra 1930- og 1940-tallet. I løpet av disse årene flyttet den jødiske kunstneren fra sitt adopterte hjemland, Frankrike, til New York. Hans fargerike palett blir mørkere, og motivene er preget av samtidens verdensbilde og et Europa i krig: av nasjonalismens kunstpolitikk og Holocaust. Temaer knyttet til hele Chagalls produksjon – identitet, hjemland og eksil – blir forsterket og tydeliggjort.

– HOK skriver at “med denne utstillingen ønsker vi å gi publikum et nytt og svært relevant syn på arbeidet til en av de viktigste kunstnerne i det tyvende århundre. Arbeidene i utstillingen er et vitnesbyrd om en verden i opprør”, poengterer kunsthistorikeren. 

Sjekk også ut Kapitals omtale av Chagall-utstillingen i dagens utgave av bladet i saken The Dark Side of Chagall.

Hjemme hos: Podcasten Kunstpraten har besøkt Constance Tenvik på Grünerløkka. Foto: Nicolai Giil

Kunstpraten er også klar med ny episode . De har vært hjemme hos kunstneren Constance Tenvik, en kunstner Kapital også omtalte i fjor høst.