<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Norges mektigste kvinner: Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik, som også er nestleder i Arbeiderpartiet, troner på topp som Norges mektigste kvinne, tett etterfulgt av Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad. Foto: Vidar Ruud/NTB

Dette er Norges mektigste kvinner 2021

Regjeringsskifte og pandemi har ført til de største endringene noensinne på listen over Norges mektigste kvinner, som i år kan inneholde navnene på både ny sentralbanksjef og ny kringkastingssjef. Og Norges mektigste kvinne 2021? Hun bryter nok en historisk barriere.

Jonas Gahr Støres valgseier i september utløste et skred av endringer i den norske maktstrukturen. Ikke bare vippet han statsminister Erna Solberg, som i åtte år har figurert alene på topp, ned fra tronen som Norges desidert mektigste kvinne. Også sentrale politikere som utenriksminister Ine Eriksen Søreide, justisminister Monica Mæland, kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby, olje- og energiminister Tina Bru, FrP-leder Siv Jensen, næringsminister Iselin Nybø og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland faller alle i år helt ut av topp-ti-listen over Norges mektigste kvinner og langt nedover i det norske makthierarkiet.

I stedet har en ny generasjon politikere inntatt regjeringslokalene, og med det følger nye kvinner med ny makt. Åtte av de ti mektigste på årets maktliste er helt nye i makttoppen.

Og den mektigste av alle kvinner i Norge i år er Arbeiderpartiets nestleder, arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Kapital gratulerer!

Fikk mer makt med Støre: Jonas Gahr Støres valgseier gav ikke bare Arbeiderpartiet regjeringsmakt, men også LO og leder Peggy Hessen Følsvik har fått styrket sin innflytelse kraftig, spesielt i arbeidsmarkedet hvor de nå tar store grep. Foto: Terje Pedersen/NTB

Bryter nok en barriere

Hadia Tajik er utdannet jurist, har tidligere jobbet som journalist, og har politisk teft som få. Hun er dessuten en rå maktutøver som spiller et høyt spill i kulissene, hvor hennes journalistiske kunnskaper og forbindelser står sentralt.

Tajik ble i 2009 valgt inn på Stortinget fra Oslo, og var fra 2012 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013 kulturminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. Med dette ble hun den da den yngste statsråden i Norge, og den første muslimen noensinne.

Nå bryter hun nok en historisk barriere ved å bli den første kvinnen med innvandrerbakgrunn som troner helt øverst på Kapitals liste over Norges mektigste kvinner. Antagelig er hun den mektigste kvinnen med innvandrerbakgrunn noensinne i Norge, og aldri tidligere har en person med muslimsk bakgrunn hatt en så viktig rolle i det norske samfunnet, etter det Kapital kjenner til.

Som arbeidsminister har hun blant annet ansvaret for Nav med et budsjett tilsvarende en tredel av statsbudsjettet. Ministerposten, med en unik mulighet til å tekkes mektige LO, regnes dessuten som det perfekte springbrettet for en fremtidig statsministerkarriere. Det er ikke utenkelig at vi får se Hadia Tajik som statsminister i Norge en gang i fremtiden.

Pandemiens ansikt: FHI-direktør Camilla Stoltenberg har på pressekonferanse etter pressekonferanse gitt det norske folk troverdig informasjon og råd om pandemien, men også i kulissene har FHI-lederen gitt klare anbefalinger om pandemien som har påvirket folks hverdag. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

Rødgrønt maktrush

Men Tajik er langt fra den eneste politikeren fra rødgrønn side i norsk politikk som i år fyker oppover maktlisten. Som nummer to har vi i år rangert, kanskje overraskende for mange, stortingspolitiker og Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad. Selv uten ministerpost mener vi Arnstad er Norges nest mektigste kvinne.

Hun regnes som den store strategen i regjeringspartner Senterpartiet, og var en av de sentrale arkitektene bak den nye regjeringserklæringen, Hurdalsplattformen. Arnstad, som tidligere har vært både olje- og energiminister og samferdselsminister, kunne antagelig ha blitt både finansminister og justisminister i den nye Ap/Sp-regjeringen, men siden den er en mindretallsregjering, må partiene få flertall på Stortinget for å få gjennomslag for sin politikk. Og det er her Senterpartiets parlamentariske leder kommer inn. Hun er også en skarp forhandler, og har fått den enormt viktige jobben med å forankre partiets politikk hos sine egne på Stortinget og danne flertall med de andre partiene i alle viktige saker. Til det har Trygve Slagsvold Vedum valgt partiets sterkeste kvinne, så når Arnstad taler, lytter Vedum.

“Trygve tar med Marit på alle viktige møter med Jonas, og tar ikke en avgjørelse uten henne,” sies det fra informert stortingshold.

Mektig under pandemien: I en normalsituasjon ville neppe Line Vold, avdelingsleder for smittvern og beredskap i FHI, blitt rangert blant de mektigste i Norge, men under pandemien har hennes og avdelingens anbefalinger i stor grad vært toneangivende for smittverntiltakene vi har måttet leve med. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Mektige LO har blitt mektigere

En annen konsekvens av regjeringsskiftet er at LO har fått betydelig mer makt. Etter at Landsorganisasjonen drysset titalls millioner kroner over Ap og deres allierte i valgkampstøtte, må LO-leder Peggy Hessen Følsvik og hennes allierte kunne sies å ha fått full valuta for pengene. Ikke bare har de fått gjennomslag for en rekke viktige politiske saker allerede i Hurdalsplattformen, men de har også fått en egen statssekretær på Statsministerens kontor.

Med hotline til statsministeren, en LO-vennlig arbeids- og integreringsminister og SV-representant Kirsti Bergstø som leder av Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, ligger det meste til rette for at Hessen Følsvik & Co. vil få enorm innflytelse over det norske arbeidsmarkedet de neste årene.

Og med 970.000 forbundsmedlemmer i ryggen og ledervervet i landets mektigste arbeidstagerorganisasjon, er det kun to kvinner som er mektigere enn Hessen Følsvik i Norge, slik Kapital ser det. Det er lenge siden en LO-sjef har hatt større makt enn nå.

Listens yngste: Hun er bare 28 år og er med det den yngste på Kapitals liste over Norges mektigste kvinner, men som justisminister har Emilie Enger Mehl enorm innflytelse over den norske justisektoren. Foto: Javad Parsa/NTB

Coronaen har gitt dem mer makt

I toppsjiktet blant de nye kvinnelige politikerne i regjeringen og i ledende roller på Stortinget er det to kvinner som i år skiller seg spesielt ut på Kapitals liste over Norges mektigste kvinner.

Den ene er Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg, som har hatt en stø hånd på pandemihåndteringen her i landet, og den andre er hennes avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold.

Under normale omstendigheter ville hverken Stoltenberg eller Vold vært i nærheten av å ha så mye makt som for eksempel kvinnelige medlemmer av regjeringen har, men coronapandemien og håndteringen av den har gjort at både Stoltenberg og Vold har fått mer makt og innflytelse enn normalt for deres stilling.

Norges mektigste kvinner år for år

 

2021: Arbeids- og inkluderingsminister, nestleder (Ap) Hadia Tajik

2020: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg

2019: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg

2018: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg

2017: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg

2016: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg

2015: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg

2014: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg

2013: Høyre-leder Erna Solberg

2012: NHO-president Kristin Skogen Lund

2011: NHO-president Kristin Skogen Lund

2010: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm

2009: Finansminister Kristin Halvorsen

2008: Finansminister Kristin Halvorsen

2007: Finansminister Kristin Halvorsen

Legger premissene for folks hverdag

Som øverste leder for landets største kunnskapsinstitusjon for folkehelse har Stoltenberg vært en nøkkelperson i Norges pandemihåndtering. Stoltenberg og FHIs tanker og råd om hvorvidt samfunnet bør være lukket eller ei, hvorvidt skoler, barnehager og butikker skal få holde åpent, hvorvidt grensene bør stenges, eller hvem som skal få vaksiner, tillegges gjerne stor eller avgjørende vekt når myndighetene skal konkludere i slike spørsmål. Ja, endog hvorvidt vi kan få lov til å gå på jobb eller ha besøk hjemme, kan Camilla Stoltenberg og Line Vold ha en veiledende mening om.

Kapital plasserer derfor Stoltenberg allerede på en 5. plass, mens Line Vold rangeres som den 13. mektigste kvinnen i Norge.

Norges 100 mektigste kvinner i et nøtteskall

 

Median- og snittalder: 53 år

Den yngste: Justisminister Emilie Enger Mehl (28)

Den eldste: ESA-leder Bente Angell-Hansen (68)

Vanligste yrke: Politiker

Mektigere enn synlighet i mediene skulle tilsi

Utover politikerne, helsetoppene og noen redaktører, er det relativt lite vi ser til Norges mektigste kvinner i nyhetene spesielt eller mediene generelt. Dette er ikke kvinner som typisk slenger seg i valsen på Skal vi danse-parketten, melker kyr på Farmen eller har tid til å reise 71 grader nord. De er heller ikke noen fyrtårn i sosiale medier, men har kanskje en pen LinkedIn-profil.

Den store majoriteten blant Norges mektigste kvinner er særdeles hardtarbeidende og målbevisste, og de bidrar enormt til viktig verdiskapning for landet, enten det er som departementsråd for et statlig departement, styreleder eller administrerende direktør for et helseforetak, høyesterettsdommere, konsernsjef i et av landets største selskaper eller sjef for en finansinstitusjon.

Felles for de fleste på listen er at de sitter med langt mer makt enn deres synlighet i mediene skulle tilsi. De er i all hovedsak sunne forbilder som viser at man kan komme langt i samfunnet, bare man jobber hardt og målrettet nok.

Og hvem vet? Vi blir ikke forundret om vi i løpet av høsten skulle finne både landets nye kringkastings- eller sentralbanksjef blant kvinnene på de neste sidene, enn si landets nye statsminister om noen år.

Klikk deg inn på alle dellistene over de mektigste kvinnene i åtte ulike sektorer under: 

Reportasjer
Anbefalt