<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Rider igjen: Levi Andre Hasfjord og hans nye seskap, Credi & Partners, selger aksjer i en eiendom de hverken eier eller har tilgang til fra sine lokaler i Karl Johans gate. Foto: Iván Kverme

Skandaleombrust gråmegler selger igjen – under falskt navn

Han har tidligere tjent millioner på å selge overprisede eiendomsaksjer til småsparere og pensjonister. Nå er gråmegleren tilbake under nytt navn, og forsøker å selge aksjer i en eiendom han hverken eier eller har tilgang til.

Andre Hansen nøler et sekund.

– Espen Aubert, sier han – uten stum “t”.

Han sikter til en eiendomsinvestor som angivelig trenger penger fort, og derfor er villig til å selge unna eiendommen sin i Dronningens gate 10–14 i Oslo til en røverpris.

Det såkalte rådgivningsselskapet Credi & Partners har invitert en Bærumskvinne i slutten av 50-årene til selskapets lokaler i Karl Johans gate i Oslo, for å presentere en gyllen investeringsmulighet.

Dårlig manipulert: slik har Credi & Partners, som utgir seg for å være en seriøs aktør med lang fartstid, valgt å presentere seg på Facebook. Her fra bygget de har sine kontorer i, sentralt i Oslo. Foto: Facebook

Det Andre Hansen, som på visittkortet titulerer seg som “jurist/senior rådgiver” i Credi & Partners, ikke vet, er at kvinnens representant jobber som journalist i Kapital.

– En no-brainer

I resepsjonen blir vi møtt av en herre kledd i en litt for stor dress. Der venter vi, sammen med fire–fem eldre menn.

– Vil du ha kaffe? Te?

I de lyse og moderne lokalene i fjerde etasje kan man høre gatemusikken fra Egertorget. På møterommet ønskes vi velkommen med et utvalg av brus og smågodt. Etter litt høflig smalltalk går Hansen rett på sak.

– Dette her er nok det beste vi har hatt på lenge, det er en no-brainer som vi kaller det. Det ligger midt i Oslo sentrum, så det skal veldig mye til for at det går gærent. Vi ser på muligheten for å utvikle studenthybler i bygget, siden det ligger såpass bra til.

Hansen legger ut om den gylne muligheten til å få opp mot 26 prosent årlig avkastning på innskutte penger ved å kjøpe aksjer i eiendomsprosjektet, en såkalt syndikert eiendomsinvestering. Risikoen skal omtrent være neglisjerbar.

– Minsteprisen for innkjøp er 500.000 kroner, opplyser Hansen.

For denne summen skal vi få 1.250 aksjer, noe som priser bygget til 28,5 millioner kroner.

Tilbudet fremstilles som veldig godt. Men det er én stor hake som Hansen ikke nevner: Eiendomsinvestor Espen Aubert, som eier bygget, har aldri hørt om hverken Credi & Partners, Andre Hansen eller noen av hans partnere.

Raske penger: hos Credis lokaler, sentralt i Oslo, tegner og forklarer Andre Hansen hvordan man kan oppnå høy avkastning med bortimot ingen risiko ved å kjøpe aksjene deres. Han sier ingenting om at de selv ikke eier eller har tilgang på aksjene som skal selges. Foto: Kapital

– Bare tull

Hansen og hans selskap, Credi & Partners AS, hevder at de har en opsjonsavtale med Aubert om å kjøpe eiendomsselskapet Dronningensgate 10–14 Næring AS. Selskapet eier lokalene i første etasje i bygget med samme adresse. Leietager her er statlig eide Forsvarsbygg.

– Jeg har aldri hørt om noen av dem, og det er ikke noe pågående prosess for å selge eiendommen. Og jeg burde visst det, for det er vi som eier den, forteller Espen Aubert oppgitt da Kapital ringer for å verifisere Andre Hansens påstander.

Den påståtte opsjonsavtalen har Aubert heller aldri sett.

– Han har et utviklingsprosjekt som han trenger penger til, påstår Hansen under møtet.

– Han har for høy gjeldsgrad i banken, legger han til. Derfor skal Aubert være villig til å selge eiendommen unna for en billig penge.

– Det er det dummeste jeg har hørt, vi har aldri noensinne hatt pålegg fra banken på noe av den typen. Vi holder jo på med eiendomsprosjekter hele tiden, men har gode finansieringsløsninger og mer enn nok egenkapital til å gjennomføre de prosjektene vi påtar oss, kontrer Aubert.

Sammen med sin far, Karsten Aubert, eier han selskapet Daimyo, som har milliarder investert i blant annet eiendom og fornybar energi. Bare i fjor solgte de halvparten av et fjernvarmeanlegg i Tromsø med en gevinst på 343 millioner kroner.

Gammel kjenning med falskt navn

Andre Hansen er imidlertid ikke hans virkelige eller opprinnelige navn. Hans opprinnelige navn er Levi Andre Hasfjord.

I 2017 avslørte Kapital hvordan Hasfjord pushet overprisede eiendomsaksjer på pensjonister og småsparere gjennom selskapet Justitia Gruppen.

– Dette føles som et ran, uttalte en pensjonist den gang. Han hadde betalt Justitia Gruppen tre millioner kroner for aksjer verdt under 600.000 kroner.

Skjuler seg: Levi Andre Hasfjord har tilsynelatende forsøkt å skjule sitt navn fra den nye virksomheten. Her fra et gammelt Facebook-bilde. Foto: Facebook

Nå kan det virke som Hasfjord har forsøkt å holde navnet sitt skjult fra den nye virksomheten. Han står hverken oppført som daglig leder eller aksjonær i selskapet Credi & Partners, og navnet hans fremkommer ikke på nettsidene til selskapet.

Til potensielle investorer, typisk pensjonister med en viss formue som selskapet har ringt og invitert til et uforpliktende seminar, presenterer Levi Andre Hasfjord seg som “Andre Hansen”. Det samme navnet står på visittkortet som han gir Kapitals utsendte og de andre som møter opp. I Folkeregisteret eksisterer det fortsatt en person ved navn Levi Andre Hasfjord.

Likevel finnes det noen koblinger. Hasfjord eier et aksjeselskap ved navn Cp Invest – tilfeldigvis med samme initialer som Credi & Partners – som igjen eier halvparten av aksjene i selskapet Norsk Kapitalforsikring.

Norsk Kapitalforsikring har samme adresse som Credi & Partners.

Daglig leder i Norsk Kapitalforsikring har siden juni i år vært Eirik Finseth. Det er samme mann som, sammen med Hasfjord, holdt det innledende seminaret som Kapital deltok på forut for investormøtet. I motsetning til Hansen var Finseth stort sett stille. På seminaret, som også fant sted i Credi & Partners’ lokaler i Karl Johans gate, deltok to menn i 60-årene i tillegg til Kapital. Her ble det lagt vekt på hvor dårlige fremtidsutsikter det er på Oslo Børs, og hvor lovende markedet for næringseiendom er.

– Vi tror det kommer en andre bølge av corona, som vil gå utover aksjemarkedet, mens næringseiendom med statlige leietagere er noe av det tryggeste man kan investere i, lød hovedbudskapet til Hasfjord, alias Andre Hansen, og Finseth, under seminaret.

– Hvorfor opererer du med falskt navn?

– Vi ser at det er feil i visittkortet som journalisten fikk med seg, svarer Hasfjord på epost i etterkant av møtet.

"Feil i visittkortet": På begge møtene, med tre ukers mellomrom, fikk Kapital utdelt Hasfjords visittkort – med hans falske navn påskrevet. Foto: Kapital

– Dette er beklagelig og nå korrigert, men spørsmålet fremstår som oppkonstruert, da korrekt navn ble benyttet i møtet, hevder Hasfjord.

Dette til tross for at han overfor de to mennene i 60-årene, og Kapital, presenterte seg selv som Andre Hansen muntlig. Dessuten har Kapital fått utdelt hans visittkort ved to ulike anledninger, med tre ukers mellomrom. I begge tilfellene sto det på kortet: Andre Hansen.

Og ikke nok med det: Eirik Finseth, som Hasfjord holdt det innledende seminaret med, forteller en annen historie til Kapital.

– Jeg ble kjent med Andre i mars i år. Da presenterte han seg som Andre Hansen. Først nylig oppdaget jeg at han egentlig heter Levi, og da sa han at han hadde byttet navn, sier Finseth.

Hasfjord skal angivelig ha sagt til ham at han byttet navn for å komme seg unna uheldige medieomtaler.

Flere andre kilder i selskapet bekrefter at Hasfjord skal ha operert under navnet “Andre Hansen” i mange måneder, både overfor kunder og ansatte.

Stråmann?

Credi & Partners ble stiftet i september 2018, og for dette regnskapsåret står selskapet oppført med 23.000 kroner i inntekter. Noe regnskap for 2019 er ennå ikke tilgjengelig. Selskapet er på papiret eid av en mann ved navn Tom-Arild Karlsen, som står oppført som både daglig leder og styreleder.

Ifølge Kapitals kilder er dette kun en formell rolle – han fungerer som en stråmann for selskapet. Selv om Karlsen er noe involvert, styres driften i realiteten av Hasfjord.

Hasfjords – eller Andre Hansens – navn er likevel ikke å spore, hverken i selskapsregisteret eller på nettsidene. På Credi & Partners’ nettsider beskriver de seg slik: “Credi & Partners skaper merverdi gjennom høy kompetanse og tverrfaglig samarbeid. Vi er stolte over å kunne levere mer enn 15 års erfaring innen Arverett, Forretningsjus, Selskapsrett og Skatterådgivning.”

Det er ingen navn eller telefonnumre å spore på nettsiden, og det står heller ingenting om investering i næringseiendom. Kun en epost-adresse, og adressen til deres lokaler, er å finne.

Når Kapital omsider får kontakt med daglig leder, Tom-Arild Karlsen, er han kortfattet:

– Ingen kommentar, vi selger reklameplass, skriver han i en epost.

Stråmann? På papiret står Tom-Arild Karlsen oppført som både eier, daglig leder og styreleder i Credi & Partners, men Kapitals kilder hevder det i realiteten er en mann med falskt navn som styrer investeringssjappa. Facebook

Saksøkt for millioner

Både Justitia Gruppen og Hasfjord & Co, som Kapital gjennom en lang serie artikler avslørte at solgte overprisede eiendomsaksjer, hadde tette bånd til det nå konkursslåtte Indigo Finans og bakmannen Thor Stian Kennedy Normann.

Hasfjords Justitia kjøpte Indigos overprisede aksjer og solgte disse videre til enda mer oppblåste priser til pensjonister og småsparere.

Kennedy Normann, som var barndomsvenn av Hasfjord, ble meldt død på Ibiza i 2018. Hasfjord nekter selv for å ha hatt bånd til Normann, som etterlot seg et konkursrammet selskap med krav mot seg på nesten 33 millioner kroner.

Ingen av disse kravene mot Indigo Finans ble dekket.

I etterkant av Kapitals serie med avsløringer i 2017, om hvordan småsparere og pensjonister ble lurt av disse aktørene, fikk både Justitia Gruppen og Indigo Finans pålegg om stans av all virksomhet fra Finanstilsynet.

I 2019 ble Justitia og Hasfjord saksøkt av nesten 30 investorer, og det ble nådd forlik mellom partene. På den tiden ble det tatt arrest i verdier for over 30 millioner kroner hos Hasfjord og Justitia-medeieren Arne Kasland, og det er trolig snakk om lignende beløp i forlikene.

– Skulle vært straffet

Likevel er det fortsatt penger låst i Justitia-sfæren. Kapital har snakket med en mann i 70-årene som forteller at han betalte 500.000 kroner til Hasfjord for eiendomsaksjer for noen år siden.

– Han skulle vært straffet for dette. På de årene jeg har vært aksjonær der, har jeg ikke fått et øre utbytte. Jeg føler meg lurt av ham, og det er det mange som gjør, forteller den eldre mannen. Han ønsker å forbli anonym.

– Jeg gikk inn med 500.000 kroner. For et år siden skrev jeg til Hasfjord, og ba om å få innløst aksjene mine. Jeg har ennå ikke fått noe svar.

Ifølge skattelistene hadde Hasfjord en ligningsinntekt på drøye ti millioner kroner i 2017.

I juni 2019 ble det kjent at politiet har tatt ut siktelser mot 12 personer tilknyttet Indigo Finans og andre selskaper i samme sfære. Pr. august 2020 pågår etterforskningen fortsatt, og det har ikke skjedd noen endringer i antall siktede, bekrefter Rune Skjold, seksjonssjef for finans- og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt, til Kapital.

Kapital er ikke kjent med hvorvidt Hasfjord er blant disse 12, men hans barndomsvenn, Kennedy Normann, ble selv politianmeldt og siktet. Etter at han ble meldt død, ble disse sakene henlagt.

I mellomtiden hadde Hasfjord likevel rukket å slå seg opp på ny – denne gangen gjennom selskapet Norsk Kapitalforsikring. Selskapet hadde i en kort periode en agentavtale med et finanshus med konsesjon, men denne avtalen ble terminert etter kort tid, ettersom finanshuset oppdaget Kapitals avsløringer. Siden har det tilsynelatende vært stille fra Hasfjord og hans selskaper, frem til nå.

– Ingen har fullmakt

Etter vår samtale med Aubert tok vi igjen kontakt med Hansen, eller Hasfjord, som er hans opprinnelige navn. Han velger likevel å stå på sitt hva gjelder opsjonsavtalen, og tar avstand fra at det kan være bedrageri å selge en eiendom han ikke eier:

Moderne lokaler: innsiden av Credi & Partners’ lokaler fremstår noe mer finpusset enn selskapets Facebook-side. Foto: Facebook

– Vi forstår at Aubert ønsker å respektere konfidensialtetsklausulen i kjøpetilbudet, men kan bekrefte at Credi gjennom en av våre agenter, som jobber for Aubert, etter ca. 12 måneders forhandlinger har fått bekreftet at vi har kommet i havn med en avtale, skriver Hasfjord i en epost til Kapital.

Også dette stiller Espen Aubert seg helt uforstående til:

– Ingen har fullmakt til å inngå avtaler på vegne av oss, og vi har ikke inngått noen avtale.

Som Kapital skrev innledningsvis, priset Hasfjord bygget til 28,5 millioner, en pris som riktignok gir salget en viss troverdighet:

– Prisen på 28,5 millioner kroner ville vi vurdert å selge på, presiserer Aubert.

Dette har likevel lite å si, så lenge det ikke finnes noen avtale om å kjøpe eller selge bygget.

Videre benekter Hasfjord å ha påstått at Aubert selger fordi han er i en skvis med banken, selv om Kapital var til stede da det ble sagt.

– Kan være bedrageri

Det er ikke første gang Hasfjord forsøker å selge aksjer i en eiendom han hverken eier eller har tilgang til. Gjennom Justitia Gruppen solgte han aksjer i en bygård sentralt i Sarpsborg. På salgstidspunktet hadde selskapet hverken eierskap eller råderett over bygården, det skaffet de først noen måneder senere. Aksjene ble dessuten solgt til en overpris på nær 70 prosent.

Den gang uttalte advokat og tidligere juridisk direktør ved Oslo Børs, og nå lagdommer, Atle Degré, at man på generelt grunnlag kan bli straffeforfulgt hvis man selger noe man ikke eier eller har tilgang til.

– Hvis man selger noe man ikke eier eller har tilgang til, risikerer man at man misligholder når man skal levere, og man vil kunne bli erstatningsansvarlig for kjøperens eventuelle tap. Om man rettsstridig forleder kjøperen, for eksempel ved at kjøper betaler for aksjene uten at selger leverer motytelsen, kan det også være snakk om investorbedrageri, sa Degré til Kapital.

En vesentlig forskjell nå er at det kan virke som det ikke foreligger noen plan for å anskaffe eiendommen i det hele tatt. Hvis det er tilfellet, bortfaller all tvil:

– Det er klart at hvis man selger en vare som man ikke har, så er det bedrageri, forteller Jon Petter Rui, jusprofessor ved Universitetet i Tromsø.

– Selger man en vare eller tjeneste som man vet at man ikke har, og slik lurer og påfører noen et tap, så er det bedrageri etter straffeloven. Så enkelt er det.

Slik opererer selskapet:

 
  • På vegne av selskapet Credi & Partners ringer møtebookere til kandidater, fortrinnsvis eldre folk med en viss formue, for å invitere dem på det som beskrives som et gratis seminar om skatt og investering. Kapital har selv deltatt på møter hos Credi & Partners, og har i tillegg pratet med tre eldre menn som har vært til stede på slike møter. Alle tre dro dit i håp om å få gratis råd om skatt.

    – Den invitasjonen gikk jo egentlig ut på råd om skatt og arv, så det var derfor jeg møtte opp. Det viste seg at det var det ingenting av, forteller en av dem.
  • I løpet av disse seminarene vinkler meglerne seg gradvis inn på konkrete investeringsmuligheter. De lover høy avkastning, og null risiko.

    – De var interessert i å hente inn penger, og sa at sjansen for å tape noe var lik null. Det ble vel lovet noe sånt som 26 prosent avkastning, forteller den fremmøtte mannen.
  • I etterkant av møtet blir deltakerne kontaktet og invitert på et såkalt oppfølgingsmøte. Her kartlegges deltagernes privatøkonomi, og de presenteres for prospekt og kontrakt for kjøp av aksjer. Tidligere har Hasfjord solgt reelle aksjer, men til grov overpris. Nå kan det virke som det aldri er tiltenkt å skaffe aksjene som forsøkes solgt.
  • – Credi arbeider for tiden mye med juridisk arbeid, svarer Hasfjord. – Klientene som inviteres er fra 40 til 75 år, og Credi har til hensikt å bistå med skatteoptimalisering for de klientene som ønsker slik bistand.

Ingen konsesjon

Til tross for at Credi & Partners henvender seg til småsparere og pensjonister over telefon, og forsøker å selge aksjer i stor skala, har de ikke de nødvendige tillatelsene til dette.

– Credi & Partners AS har ikke konsesjon fra Finanstilsynet til å yte investeringstjenester, skriver Roy Halvorsen, seksjonssjef for Verdipapirforetak, i en epost til Kapital.

Konfrontert med dette hevder Hasfjord at Credi & Partners ikke trenger slike tillatelser.

– Credi arbeider mot ikke konsesjonsbelagte produkter og yter følgelig ikke konsesjonspliktig investeringsrådgivning, svarer han.

Lokker med høy avkastning: slik presenteres regnestykket som skal gi grunnlag for en avkastning på over 26 prosent i prospektet. I sitt tilsvar velger Hasfjord kun å kommentere en alternativ avtale, som innebærer at kunden garanteres 8 prosent avkastning i to år mot et lån som skal tilbakebetales når bygget selges. Foto: Kapital

I kontrakten for det påståtte eiendomskjøpet står det likevel sort på hvitt at det er aksjer det dreier seg om.

– Aksjer er definert som finansielle instrumenter. Yter du investeringstjenester i tilknytning til disse, må du ifølge verdipapirhandelloven ha tillatelse av Finanstilsynet, forteller Halvorsen.

På spørsmål om Finanstilsynet undersøker Credi & Partners, svarer han:

– Finanstilsynet kan ikke kommentere de konkrete prioriteringer som gjøres med hensyn til oppfølging av mulig ulovlig virksomhet.

Lyver om samarbeid

Mens Hasfjord er en gammel kjenning av Kapital, har han etter det Kapital erfarer med seg flere andre, mindre kjente figurer på de innledende seminarene. Da Kapital var til stede, deltok som nevnt Eirik Finseth sammen med Hasfjord. Her hevdet de to at de har lang erfaring fra bransjen, og selskapet ble presentert som en seriøs aktør i bransjen. I tillegg ble det påberopt et pågående samarbeid med advokatfirmaet Wiersholm, hvor Hasfjord også hevdet han hadde jobbet.

– Wiersholm har ikke noe samarbeid med Credi & Partners, forteller Morten Goller, som er managing partner i selskapet. Han finner heller ikke spor av Levi Andre Hasfjord i selskapet.

Hasfjord benekter i etterkant at han har påstått at det foreligger et samarbeid, til tross for at både Kapital, og den eldre mannen vi har pratet med, bevitnet det. Også påstanden om et arbeidsforhold hos advokatfirmaet har han gått tilbake på. Nå hevder han at det dreide seg om en leseplass ved siden av studiene.

Finseth, på sin side, hevder at han ikke har noe kjennskap til Credi & Partners’ investeringstjenester.

– Jeg har vært innleid konsulent i Credi siden mars i år. Mine oppgaver går utelukkende på å holde seminarer. Jeg har ikke noe å gjøre med drift for øvrig, herunder økonomi, sier han til Kapital. At det ikke foreligger noen opsjonsavtale om kjøp av eiendommen som de forsøker å selge, skal han ikke være kjent med:

– Om dette skulle stemme, er det helt nytt for meg, påstår Finseth.

Ansatte har anmeldt

Etter at Kapital begynte å grave i selskapet, har det skjedd ting.

Eirik Finseth, som holdt det innledende seminaret sammen med Hasfjord, hevder han er ført bak lyset av Hasfjord.

– Jeg er uansett ferdig i Credi nå. Her er det veldig mye som er nytt for meg, forteller han til Kapital etter å ha blitt presentert for saken.

Mye kan tyde på at selskapet er i ferd med å gå i oppløsning.

– I går ble alle ti møtebookerne kalt inn på møte og permittert. De skyldte på corona, men alle skjønner jo hva det dreier seg om, forteller en ansatt som ønsker å forbli anonym.

– Det er ganske steile fronter. Credi er nedlagt nå, og folk er sinte på Hasfjord.

En av de ansatte har også tatt ting i egne hender:

– Jeg kan bekrefte at en av de ansatte har politianmeldt arbeidsgiver, forteller advokat Ida Kindseth i Codex Advokat.

Kapital har også snakket med kilder som er redde for å uttale seg. Dette av frykt for “å få noen på døren”.

– Det tror jeg ikke, jeg har en fin dialog med de ansatte, svarer daglig leder, Tom-Arild Karlsen.

Levi Andre Hasfjord har valgt å ikke kommentere dette.

Reportasjer